Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Salát se žampiony, rukolou a planými rostlinami

Prosté italské venkovské jídlo plné chuti. Vy si ho kromě rukoly můžete doplnit tím, co nasbíráte na zahrádce či v přírodě. A doporučujeme dát si ho ještě se sýrem, který objevíte třeba na cestách ve farmářském obchůdku.

Vydání: 2017/4
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 2-4 osoby
Doba přípravy: Do 10 minut
+ odležení
PT5M
Opékání 0:05
Salát

Ingredience

    • 300g klobouků velmi drobných (hnědých) žampionů, nakrájených na tenké plátky
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1 lžíce citronové šťávy
    • 75ml panenského olivového oleje (nebo podle chuti)
    • 100g světlého pečiva, nakrájeného na plátky
    • 1 stroužek česneku, rozpůlený
    • 4 hrsti rukoly
    • 100g sýra pecorino nebo jiného ovčího sýra či parmazánu, na hobliny
    • nějaké to plané býlí (viz Něco navíc) podle možností

Příprava jídla

1 Houby nasypte do mísy, osolte a opepřete. Pokropte citronovou šťávou a většinou olivového oleje (cca 1 lžíci odložte). Promíchejte, nechte 10 minut stát, pak ochutnejte, případně dosolte a dopepřete.

2 Plátky pečiva potřete odloženým olejem a opečte je v pánvi či v rozpálené troubě dozlatova a dokřupava. Pak je potřete česnekem. Podle libosti nalámejte nebo ne.

3 Před podáváním udělejte na talíři hnízdo z rukoly, na ně rozložte houby a krutony, posypte hoblinami sýra, přidejte býlí (my jsme použili drobounké rostlinky řeřišnice luční), popřípadě ještě pokropte olejem.

NĚCO NAVÍC
Ptačinec prostřední, zvaný ptačinec žabinec, se dá sbírat po celý rok, je-li zima mírná. Dá se jíst syrový v salátu nebo velice krátce tepelně upravovat (asi jako mladý špenát). V salátech je dobré doplnit ho nějakými výraznějšími lístky, jako je například řeřišnice luční. Mezi jedlé salátové býlí patří dále česnáček lékařský, kokoška pastuší tobolka, mladé lístky pampelišek nebo šťovíku (pozor, obsahuje kyselinu šťavelovou, tak to s ním nepřehánějte, ale to platí pro všechny bylinky).

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Rýžová polévka s rybou a zázvorem

Hráškové výhonky s rýží

Relish z jarní cibulky

Špaldoto s medvědím česnekem

Nejlepší letní saláty

Přidat komentář