Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Salát z grilované čekanky se zálivkou s misem

Ani v zimě nemusíte rezignovat na chutné a pestré saláty. Jediné podstatné rozdíly oproti létu spočívají v tom, že potřebujeme zahřát, a nikoli ochladit: saláty proto musí nasytit a teplá složka je v nich nezbytná nutnost. 

Vydání: 2020/2
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4–6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT5M
Opékání 0:05
Salát

Ingredience

    • 2–3 puky nebo 2 menší kulaté hlávky čekanky radicchio, podélně rozčtvrcené či nakrájené na klínky
    • 2–3 lžíce panenského olivového oleje
    • 1/2 lžičky vločkové soli
    • 2 malé pomeranče, s okrájenou slupkou až na dužinu a nakrájené na kolečka
    • 3 vejce, vařená naměkko (jako my) či nahniličku (viz Něco navíc), oloupaná a nakrájená na půlky či čtvrtky
    • 2–3 hrsti lískových oříšků, nasucho opražených a zbavených slupiček

    NA ZÁLIVKU

    • 60 ml citronové šťávy (ze 2–3 citronů)
    • 3 lžíce panenského olivového oleje
    • 2 lžíce konopného semínka (loupaného)
    • 1 lžíce bílé (světlé) pasty miso
    • 1 stroužek česneku, nasekaný nahrubo
    • 1/2 lžičky krupicového cukru
    • 1 lžíce nadrobno nasekané pažitky (či zelené části jarní cibulky) + na ozdobení
    • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře

Příprava jídla

Na zálivku rozmixujte ve vhodném mixéru či jiném přístroji všechny suroviny až po cukr dokrémova. Postupně přilévejte 1–2 lžíce studené vody, abyste dosáhli požadované konzistence. Přelijte do misky a vmíchejte pažitku či jarní cibulku a pepř.

2 Kontaktní gril či grilovací pánev rozehřejte na střední až silnou teplotu. Řezné strany čekanky rovnoměrně potřete olejem a osolte. Grilujte zhruba 2 minuty z každé strany, aby okraje zkřupavěly a byly mírně ožehnuté. Čekanku přeneste na servírovací talíř. Poklaďte ji kolečky pomeranče a rozkrájenými vejci. Pokrop- te zálivkou a posypte oříšky a případně i další pažitkou či jarní cibulkou.

NĚCO NAVÍC
V rendlíku přiveďte k varu vodu, zmírněte oheň, vložte vejce, aby měla kolem sebe prostor, a vařte cca 5 minut (naměkko), 7–8 minut (nahniličku).

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Červenořepný salát s uzenou rybou

Kadeřávkový salát s kuřetem

Přidat komentář