Salát z grilované čekanky se zálivkou s misem

Salát z grilované čekanky se zálivkou s misem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1611 kcal
Bílkoviny 46 g
Cukr 46 g
Tuky 128 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ani v zimě nemusíte rezignovat na chutné a pestré saláty. Jediné podstatné rozdíly oproti létu spočívají v tom, že potřebujeme zahřát, a nikoli ochladit: saláty proto musí nasytit a teplá složka je v nich nezbytná nutnost. 

Suroviny

čekanka 2 ks
na klínky
olivový olej 2 PL
sůl 0.5 ČL
nejlépe vločková
pomeranč 2 ks
s okrájenou slupkou až na dužinu a nakrájené na kolečka
vejce 3 ks
naměkko či nahniličku, oloupaná a nakrájená na půlky nebo čtvrtky
lískové oříšky 2 hrsti
nasucho opraženyé a zbavené slupiček
Na zálivku
citronová štáva 60 ml
ze 2–3 citronů
olivový olej 3 PL
konopné semínko 2 PL
loupané
miso pasta 1 PL
bílá nebo světlá
česnek 1 stroužek
nasekaný nahrubo
krupicový cukr 0.5 ČL
pažitka 1 PL
nasekaná nadrobno, lze nahradit zelenou částí jarní cibulky + další na ozdobení
pepř 0.5 ČL
čerstvě mletý

Na zálivku rozmixujte ve vhodném mixéru či jiném přístroji všechny suroviny až po cukr dokrémova. Postupně přilévejte 1–2 lžíce studené vody, abyste dosáhli požadované konzistence. Přelijte do misky a vmíchejte pažitku či jarní cibulku a pepř.

2 Kontaktní gril či grilovací pánev rozehřejte na střední až silnou teplotu. Řezné strany čekanky rovnoměrně potřete olejem a osolte. Grilujte zhruba 2 minuty z každé strany, aby okraje zkřupavěly a byly mírně ožehnuté. Čekanku přeneste na servírovací talíř. Poklaďte ji kolečky pomeranče a rozkrájenými vejci. Pokrop- te zálivkou a posypte oříšky a případně i další pažitkou či jarní cibulkou.

NĚCO NAVÍC
V rendlíku přiveďte k varu vodu, zmírněte oheň, vložte vejce, aby měla kolem sebe prostor, a vařte cca 5 minut (naměkko), 7–8 minut (nahniličku).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit