Ani v zimě nemusíte rezignovat na chutné a pestré saláty. Jediné podstatné rozdíly oproti létu spočívají v tom, že potřebujeme zahřát, a nikoli ochladit: saláty proto musí nasytit a teplá složka je v nich nezbytná nutnost.
Suroviny
Postup
Na zálivku rozmixujte ve vhodném mixéru či jiném přístroji všechny suroviny až po cukr dokrémova. Postupně přilévejte 1–2 lžíce studené vody, abyste dosáhli požadované konzistence. Přelijte do misky a vmíchejte pažitku či jarní cibulku a pepř.
Kontaktní gril či grilovací pánev rozehřejte na střední až silnou teplotu. Řezné strany čekanky rovnoměrně potřete olejem a osolte. Grilujte zhruba 2 minuty z každé strany, aby okraje zkřupavěly a byly mírně ožehnuté. Čekanku přeneste na servírovací talíř. Poklaďte ji kolečky pomeranče a rozkrájenými vejci. Pokrop- te zálivkou a posypte oříšky a případně i další pažitkou či jarní cibulkou.
NĚCO NAVÍC
V rendlíku přiveďte k varu vodu, zmírněte oheň, vložte vejce, aby měla kolem sebe prostor, a vařte cca 5 minut (naměkko), 7–8 minut (nahniličku).