Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Salát z grilované čekanky se zálivkou s misem
Salát z grilované čekanky se zálivkou s misem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Salát z grilované čekanky se zálivkou s misem

5/5 Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1861 kcal
Bílkoviny 49 g
Sacharidy 50 g
Tuky 153 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ani v zimě nemusíte rezignovat na chutné a pestré saláty. Jediné podstatné rozdíly oproti létu spočívají v tom, že potřebujeme zahřát, a nikoli ochladit: saláty proto musí nasytit a teplá složka je v nich nezbytná nutnost. 

Suroviny

čekanka 3 ks
nebo 2 menší kulaté hlávky čekanky radicchio, podélně rozčtvrcené či nakrájené na klínky
olivový olej panenský 3 PL
sůl vločková ½ ČL
s okrájenou slupkou až na dužinu a nakrájený na kolečka
vejce 3 ks
naměkko (jako my) či nahniličku (viz Něco navíc), oloupaná a nakrájená na půlky nebo čtvrtky
lískové oříšky 3 hrsti
nasucho opražené a zbavené slupiček
Na zálivku
ze 2–3 citronů
olivový olej 3 PL
konopné semínko 2 PL
loupané
bílá (světlá)
česnek 1 stroužek
nasekaný nahrubo
pažitka 1 PL
nasekaná nadrobno, lze nahradit zelenou částí jarní cibulky + další na ozdobení
pepř ½ ČL
čerstvě mletý

Postup

1

Na zálivku rozmixujte ve vhodném mixéru či jiném přístroji všechny suroviny až po cukr dokrémova. Postupně přilévejte 1–2 lžíce studené vody, abyste dosáhli požadované konzistence. Přelijte do misky a vmíchejte pažitku či jarní cibulku a pepř.

2

Kontaktní gril či grilovací pánev rozehřejte na střední až silnou teplotu. Řezné strany čekanky rovnoměrně potřete olejem a osolte. Grilujte zhruba 2 minuty z každé strany, aby okraje zkřupavěly a byly mírně ožehnuté. Čekanku přeneste na servírovací talíř. Poklaďte ji kolečky pomeranče a rozkrájenými vejci. Pokrop- te zálivkou a posypte oříšky a případně i další pažitkou či jarní cibulkou.

NĚCO NAVÍC
V rendlíku přiveďte k varu vodu, zmírněte oheň, vložte vejce, aby měla kolem sebe prostor, a vařte cca 5 minut (naměkko), 7–8 minut (nahniličku).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/2

Apetit magazín