
Salát z grilované čekanky se zálivkou s misem
Ani v zimě nemusíte rezignovat na chutné a pestré saláty. Jediné podstatné rozdíly oproti létu spočívají v tom, že potřebujeme zahřát, a nikoli ochladit: saláty proto musí nasytit a teplá složka je v nich nezbytná nutnost.
Ingredience
- 2–3 puky nebo 2 menší kulaté hlávky čekanky radicchio, podélně rozčtvrcené či nakrájené na klínky
- 2–3 lžíce panenského olivového oleje
- 1/2 lžičky vločkové soli
- 2 malé pomeranče, s okrájenou slupkou až na dužinu a nakrájené na kolečka
- 3 vejce, vařená naměkko (jako my) či nahniličku (viz Něco navíc), oloupaná a nakrájená na půlky či čtvrtky
- 2–3 hrsti lískových oříšků, nasucho opražených a zbavených slupiček
- 60 ml citronové šťávy (ze 2–3 citronů)
- 3 lžíce panenského olivového oleje
- 2 lžíce konopného semínka (loupaného)
- 1 lžíce bílé (světlé) pasty miso
- 1 stroužek česneku, nasekaný nahrubo
- 1/2 lžičky krupicového cukru
- 1 lžíce nadrobno nasekané pažitky (či zelené části jarní cibulky) + na ozdobení
- 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
NA ZÁLIVKU
Příprava jídla
1 Na zálivku rozmixujte ve vhodném mixéru či jiném přístroji všechny suroviny až po cukr dokrémova. Postupně přilévejte 1–2 lžíce studené vody, abyste dosáhli požadované konzistence. Přelijte do misky a vmíchejte pažitku či jarní cibulku a pepř.
2 Kontaktní gril či grilovací pánev rozehřejte na střední až silnou teplotu. Řezné strany čekanky rovnoměrně potřete olejem a osolte. Grilujte zhruba 2 minuty z každé strany, aby okraje zkřupavěly a byly mírně ožehnuté. Čekanku přeneste na servírovací talíř. Poklaďte ji kolečky pomeranče a rozkrájenými vejci. Pokrop- te zálivkou a posypte oříšky a případně i další pažitkou či jarní cibulkou.
NĚCO NAVÍC
V rendlíku přiveďte k varu vodu, zmírněte oheň, vložte vejce, aby měla kolem sebe prostor, a vařte cca 5 minut (naměkko), 7–8 minut (nahniličku).
Přidat komentář