
Salátek s grilovanou hruškou a lískovými oříšky
Svěží salát s lehkostí kombinuje ověřené suroviny - hrušky, med, kozí sýr a ořechy. Opravdová lahůdka!
Ingredience
- 2 hrušky
- 100 ml panenského olivového oleje + na potření hrušek
- 60g lískových oříšků, neoloupaných
- 2 lžíce balzamikového octa, nejlépe bílého
- 2 lžíce medu
- 100g rukoly
- 150g kozího sýra (váleček s bílou plísní či čerstvý), na plátky nebo rozdrobený
Příprava jídla
1 Hrušky rozpulte a vykrojte jádřince, nejlépe tvořítkem na melounové kuličky. Potřete tenkou vrstvou oleje a grilujte 4–5 minut řeznou stranou dolů, až se vytvoří efektní mřížka, dužina se prohřeje, ale zůstane ještě pevná na skus. Troubu předehřejte na 180°C.
2 Lískové oříšky rozprostřete na plech a pečte 5 minut. Troubu ztlumte na 160°C. Oříšky mnutím v čisté utěrce zbavte slupky, nožem je rozpulte, nasypte zpátky na plech, dejte zpět do trouby a pečte ještě asi 6 minut, aby byly opečené dozlatova.
3 Na zálivku prošlehejte olivový olej, balzamikový ocet a med. Rukolu promíchejte s trochou zálivky a rozdělte ji na talíře. Na ni umístěte grilované půlky hrušek, plátky kozího sýra a posypte oříšky. Pokapejte zbylou zálivkou a podávejte.
Přidat komentář