Scones s džemem – tradiční britské pečivo, které nesmí chybět při čaji o páté. Jeho jednoduchá příprava z něj ale dělá skvělou volbu i pro víkendovou snídani nebo brunch. Připravte si nadýchané scones doma a vychutnejte si autentickou chuť Anglie!
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 200 °C.
Ve food processoru nebo kuchyňském robotu s noži promíchejte mouku, cukr, sůl, kypřicí prášek a sodu.
Přidejte studené máslo a pulsy promíchejte. V misce prošlehejte podmáslí, 1 vejce a vanilkový extrakt.
Přilijte do robotu a krátce pulsy nechte promíchat.
Budete-li zadělávat těsto v míse, promněte máslo se sypkou směsí rukama, jako když připravujete drobenku.
Poté přilijte tekutou směs a krátce zapracujte. V těstě by měly zůstat hrudky, je to žádoucí, jinak budou scones tuhé a nevyběhnou.
Těsto vyklopte na pracovní plochu, rozdělte na polovinu a z každé rukama vytvořte kulatou placku o síle zhruba 2–3 cm.
Každou rozkrájejte na 8 dílů (jako se krájí pizza), ty rozložte na plech vyložený pečicím papírem, potřete vejcem, posypte cukrem a pečte 12–15 minut.
Podávejte s oblíbenou marmeládou nebo džemem.
NĚCO NAVÍC
Do těsta můžete vmíchat sušené ovoce (brusinky, višně, meruňky), ořechy nebo čokoládu.