Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Scones s džemem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 2
Do 30 minut Velmi snadné Na 16 scones

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4057 kcal
Bílkoviny 114 g
Sacharidy 468 g
Tuky 177 g
Vláknina 72 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Scones s džemem – tradiční britské pečivo, které nesmí chybět při čaji o páté. Jeho jednoduchá příprava z něj ale dělá skvělou volbu i pro víkendovou snídani nebo brunch. Připravte si nadýchané scones doma a vychutnejte si autentickou chuť Anglie!

Související recepty

Suroviny

+ na posypání
sůl 1 ČL
kypřicí prášek do pečiva 1 PL
máslo 170 g
studené, na kostičky
podmáslí 1 hrnek
lze nahradit zákysem
vejce 2 ks
1 do těsta + 1 prošlehané na potření
vanilkový extrakt 1 ČL
K podávání
džem
nebo marmeláda, dle chuti

Postup

1

Troubu předehřejte na 200 °C.

2

Ve food processoru nebo kuchyňském robotu s noži promíchejte mouku, cukr, sůl, kypřicí prášek a sodu.

3

Přidejte studené máslo a pulsy promíchejte. V misce prošlehejte podmáslí, 1 vejce a vanilkový extrakt.

4

Přilijte do robotu a krátce pulsy nechte promíchat.

5

Budete-li zadělávat těsto v míse, promněte máslo se sypkou směsí rukama, jako když připravujete drobenku.

6

Poté přilijte tekutou směs a krátce zapracujte. V těstě by měly zůstat hrudky, je to žádoucí, jinak budou scones tuhé a nevyběhnou.

7

Těsto vyklopte na pracovní plochu, rozdělte na polovinu a z každé rukama vytvořte kulatou placku o síle zhruba 2–3 cm.

8

Každou rozkrájejte na 8 dílů (jako se krájí pizza), ty rozložte na plech vyložený pečicím papírem, potřete vejcem, posypte cukrem a pečte 12–15 minut.

9

Podávejte s oblíbenou marmeládou nebo džemem.

NĚCO NAVÍC
Do těsta můžete vmíchat sušené ovoce (brusinky, višně, meruňky), ořechy nebo čokoládu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2024/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2024/3

Apetit magazín