Segedínský guláš

Segedínský guláš
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Segedínský guláš

4.1 / 5. Počet hodnocení: 79
Více než hodinu Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2740 kcal
Bílkoviny 212 g
Sacharidy 76 g
Tuky 191 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jeden ze symbolů maďarské kuchyně se sice v zemi svého původu jmenuje trochu jinak, ale na tom tak úplně nezáleží. Když se adoptuje, tak se i přejmenovává! Důležité je, že kombinaci křehkého a šťavnatého vepřového, husté smetanové omáčky s pikantním naloženým zelím se u nás doma moc líbí.

Suroviny

vepřové maso 1 kg
ramínko nebo plecko
mouka pšeničná hladká 3 PL
rostlinný olej 3 PL
cibule 1 ks
paprika sladká 1 PL
vývar 200 ml
zelí kysané 400 g
zakysaná smetana 1 kelímek
sůl
pepř bílý
cukr špetka
případně
saturejka
bobkový list
může být na dochucení

Postup

1

Maso pokrájejte na zhruba dvoucentimetrové kostky jako u hovězího guláše. Mouku vsypte na talíř a kousky masa v něm stejnoměrně obalte; přebytek mouky oklepte. Jiná důvtipná možnost: nasypte mouku do sáčku, přidejte maso, sáček uzavřete a razantním protřepáváním maso obalte.

segedín - restování masa

2

V kastrole rozehřejte olej, a když je hodně rozpálený, ze všech stran na něm zprudka osmahněte kousky masa; to se zatáhne a zůstane krásně šťavnaté. Část oleje z kastrolu slijte (odeberte naběračkou), aby zůstala jen slabší vrstva na dně a jídlo nebylo příliš tučné.

3

Cibulku vsypte do kastrolu a za stálého promíchávání ji smažte, aby chytila barvu. Pak ji poprašte paprikou, promíchejte a stáhněte z ohně, jinak paprika začne hořknout. Vsypte vepřové, podlijte, promíchejte, vraťte na střední plamen a osolte. Přikryjte a duste 15 minut, až maso pustí šťávu.

segedín - podlévání

4

Podlijte vývarem a/nebo vínem podle toho, kolik maso pustilo šťávy. Tekutiny má být tolik, aby se maso nepřichytávalo, ale nemělo by plavat. Promíchejte, přikryjte poklicí a na slabším plameni duste asi půl hodiny. Můžete přidat rajče nebo lžíci dvě pyré, viz tipy.

5

Přidejte scezené a překrájené zelí a guláš důkladně promíchejte. Opět přikryjte a duste, dokud nebude maso zcela křehké; trvá to přibližně patnáct až dvacet minut. Podlévejte, jen je-li to zapotřebí.

segedín - přidání zelí

6

Dokončete když je maso měkké, dobře vmíchejte smetanu. Na středním plameni ještě chvíli odvařujte, aby omáčka získala požadovanou hustotu. Před podáváním ochutnejte a dotáhněte podle potřeby a vlastního uvážení; zakysané smetaně neuškodí špetka cukru, sladké zase trochu láku ze zelí.

TIPY

  • Když kostky masa na začátku vaření poprášíte moukou, docílíte hustší šťávy. Odpadá pak závěrečné dohušťování, ke kterému máme v Čechách přehnané sklony.
     
  • Chcete-li výběrový, jemný a výrazně odlehčený ‚segedín‘, použijte místo vepřového krůtí, takzvaný svrchní plátek nebo gulášovou směs, nebo kuřecí maso (stehenní řízky). Na chuti nic neztratíte, na kaloriích ano!
      
  • Místo na tradičním sádle osmahněte cibuli na jemném rostlinném oleji, například olivovém. Zvýrazní chuť, vylepší ,zdravotní hodnoty‘ – a rázem posune tuhle lidovku do sofistikovaněj­ších sfér.
      
  • Chuť a barvu omáčky vylepší i dužina ze zralého rajčete. V období skleníkových se raději uchylte ke kvalitnímu rajskému pyré (passata).
      
  • Zakysaná smetana je ‚maďarštější‘ a pikantější. Kdo se bojí kalorií, může použít polo- nebo nízkotučné kondenzované mléko a chuť omáčky dotáhnout lákem z kysaného zelí.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/1

Komentáře

Anonym

Vyyyyborné! ;-) a pre vegetariánov odporúčam obmenu so sójovým "mäsom" - sójové kocky, bežne dostupné. Len ich je treba dôkladne namočiť a "vyždímat" - dobré je zaliať ich mäsovým vývarom (môže byť s kocky). ;-)

Anonym

Vyyyyborné! ;-) a pre vegetariánov odporúčam obmenu so sójovým "mäsom" - sójové kocky, bežne dostupné. Len ich je treba dôkladne namočiť a "vyždímat" - dobré je zaliať ich mäsovým vývarom (môže byť z kocky). ;-)

Václav Skalický

Jenom technická. Vegetariánům nevadí "masový vývar"?

Anonym

Za prvé žádný (normální) vegetarián nejí sojové maso. Je to jen nějaká pověra... Za druhé, žádný (normální) vegetarián nejí masové vývary. Tip na obměnu se sojovým masem je zajímavý, a ač sojové maso je hodně nezdravé (nefermentovaná sója) a jeho výroba neekologická (GMO, plantáže na místech deštných pralesů atp.), díky za tip. V receptu mne pobavily typ na "dietní obměny", když dělám segedín s knedlíkem, tak sakra budu smažit na sádle a zamíchám zakysanou smetanu!:-) Dietní si pak můžu udělat třeba salát nebo polévku, ale dietní segedín, to mi zní odporně... ale nejsem ten "dietní typ":-)

Anonym

maso obalené v mouce je dobrý nápad, ale mě se mouka přilepila na dno hrnce :(... když jsem nalila vodu, tak se vše spravilo a guláš byl opravdu dobrý - i když jsem vynechala smetanu :)

Lucie Bártlová

Dělala jsem kdysi segedin podle tohoto receptu poprvé v životě, držela se přesně návodu a dopadlo to na jedničku, jiný od té doby nevařím, je to jeden z mých nejoblíbenějších receptů na Apetitu.

Skipik Skipikov Skipikulus

Az na tu hloupost misto sadla pouzit olivac nebo rostlinny olej. Podle vsech lekarskych poznatku je sadlo nejzdravejsi pro jakekoliv smazeni. Urcite ne olivac,ktery se rychle prepaluje. Dalsi moznost je ryzovy olej ci rafinovany kokosovy- za studena lisovany ma vyrazne aroma a neni vhodny. Jinak recept ok. Kvituji zapraseni masa moukou,ulehci to praci

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit