Široké nudle s cuketou, citronem a mandlemi

Široké nudle s cuketou, citronem a mandlemi

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 ()
Do 30 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1261 kcal
Bílkoviny 20 g
Cukr 38 g
Tuky 107 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Křupavé a svěží... Jednoduše neodolatelné!

Suroviny

máslo 80 g
mandle plátky 50 g
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
400 g
sušené těstoviny fettuccine lze nahradit jinými širokými nudlemi, nebo 4 porcemi čerstvých
olivový olej 1 PL
extra panenský
cuketa 4 ks
malé (asi 10 cm), podélně rozčtvrcené, pak na centimetrové plátky
česnek 2 stroužek
na tenké plátky
vývar kuřecí 250 ml
lze nahradit zeleninovým
citron 1 ks
šťáva a nastrouhaná kůra
citron
plátky, na ozdobení
125 g
čerstvá ricotta lze nahradit dobrým tvarohem či brynzou
2 PL
hladkolistá perželka nasekaná
bylinky 1 hrst
na ozdobení, např. estragon či šalvěj

1 Předehřejte troubu na 100 °C a vložte do ní žáruvzdornou servírovací nádobu, aby se ohřála.

2 Na středním ohni rozehřejte polovinu másla ve velké nepřilnavé pánvi a osmažte/opečte mandle dozlatohněda. Nasypte je do cedníku a nechte vykapat přebytečný tuk. Pánev vytřete papírovým ubrouskem.

3 V hrnci přiveďte k prudkému varu velké množství osolené vody. Vložte do ní sušené těstoviny a nechte je vařit podle návodu na obalu, aby byly al dente, pak je sceďte a pořádně protřeste.

4 Do pánve vložte zbývající máslo, přidejte olivový olej, cukety, česnek, vývar, citronovou šťávu a polovinu kůry a zvolna duste přiklopené na mírném ohni asi 10 minut, aby cuketa změkla. Odstavte. 

5 Čerstvé těstoviny dejte vařit teprve teď. Trvá to asi 2–3 minuty, aby byly al dente, pak je sceďte a pořádně protřeste.

6 Cuketovou směs ohřejte na silném ohni zpět k varu. Pak přidejte rozdrobenou (na velké kusy) ricottu, osolte a opepřete. Opatrně zamíchejte, aby se ricotta úplně nerozpustila – lépe to vypadá.

7 Dobře okapané těstoviny přendejte do nahřáté mísy. Zalijte omáčkou a zlehka zamíchejte, přidejte petrželku a zbylou citronovou kůru. Posypte mandlemi a ihned podávejte. Můžete dozdobit citronem a bylinkami. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...
  • Novinky a zajímavosti

Kde se může skrývat lepek?

Lepku se lze vyhnout vyřazením mouky z jídelníčku. Jenže, co když mouku v kupovaných potravinách neočekáváte? Víte, kde na mouku můžete narazit, aniž byste pátrali ve složení na obalu?  ...

Obchod Apetit