Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Široké nudle s cuketou, citronem a mandlemi
Široké nudle s cuketou, citronem a mandlemi
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Široké nudle s cuketou, citronem a mandlemi

3.6/5 Počet hodnocení: 16
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2844 kcal
Bílkoviny 75 g
Sacharidy 261 g
Tuky 131 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křupavé a svěží... Jednoduše neodolatelné!

Suroviny

mandle plátky 50 g
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
fettuccine 400 g
sušené, lze nahradit jinými širokými nudlemi, nebo 4 porcemi čerstvých
olivový olej extra panenský 1 PL
baby cuketa 4 ks
malé cuketky (asi 10 cm), podélně rozčtvrcené, pak na centimetrové plátky
česnek 2 stroužky
na tenké plátky
vývar kuřecí 250 ml
lze nahradit zeleninovým
z 1 vymačkaná šťáva a nastrouhaná kůra + z 2. plátky k podávání
ricotta 125 g
čerstvá, lze nahradit dobrým tvarohem či brynzou
petrželka 2 PL
hladkolistá, nasekaná
bylinky 1 hrst
čerstvé, na ozdobení – např. estragon či šalvěj

Postup

1

Předehřejte troubu na 100 °C a vložte do ní žáruvzdornou servírovací nádobu, aby se ohřála.

2

Na středním ohni rozehřejte polovinu másla ve velké nepřilnavé pánvi a osmažte/opečte mandle dozlatohněda. Nasypte je do cedníku a nechte vykapat přebytečný tuk. Pánev vytřete papírovým ubrouskem.

3

V hrnci přiveďte k prudkému varu velké množství osolené vody. Vložte do ní sušené těstoviny a nechte je vařit podle návodu na obalu, aby byly al dente, pak je sceďte a pořádně protřeste.

4

Do pánve vložte zbývající máslo, přidejte olivový olej, cukety, česnek, vývar, citronovou šťávu a polovinu kůry a zvolna duste přiklopené na mírném ohni asi 10 minut, aby cuketa změkla. Odstavte.

5

Čerstvé těstoviny dejte vařit teprve teď. Trvá to asi 2–3 minuty, aby byly al dente, pak je sceďte a pořádně protřeste.

6

Cuketovou směs ohřejte na silném ohni zpět k varu. Pak přidejte rozdrobenou (na velké kusy) ricottu, osolte a opepřete. Opatrně zamíchejte, aby se ricotta úplně nerozpustila – lépe to vypadá.

7

Dobře okapané těstoviny přendejte do nahřáté mísy. Zalijte omáčkou a zlehka zamíchejte, přidejte petrželku a zbylou citronovou kůru. Posypte mandlemi a ihned podávejte. Můžete dozdobit citronem a bylinkami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/8

Apetit magazín

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu
  • Tipy a triky

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu

Pečení v soli je tradiční a velmi šetrná technika, díky které zůstane rybí maso krásně křehké a šťavnaté. Solná krusta totiž vytvoří vlastní minitroubu, která dokonale těsní, nepustí žádnou páru ven a zabrání, aby se...
Jak se vyrábí černý česnek?
  • Zdraví a výživa

Jak se vyrábí černý česnek?

Černý česnek je pochoutka, která vzniká procesem fermentace z běžného bílého česneku. Tento proces přeměňuje jeho ostrou chuť a štiplavé aroma na jemnou, nasládlou chuť s tóny sušeného ovoce, karamelu, balsamica a čokolády. Černý česnek je...