Široké nudle s cuketou, citronem a mandlemi

Široké nudle s cuketou, citronem a mandlemi
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Široké nudle s cuketou, citronem a mandlemi

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2844 kcal
Bílkoviny 75 g
Sacharidy 261 g
Tuky 131 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křupavé a svěží... Jednoduše neodolatelné!

Suroviny

máslo 80 g
mandle plátky 50 g
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
fettuccine 400 g
sušené, lze nahradit jinými širokými nudlemi, nebo 4 porcemi čerstvých
olivový olej extra panenský 1 PL
baby cuketa 4 ks
malé cuketky (asi 10 cm), podélně rozčtvrcené, pak na centimetrové plátky
česnek 2 stroužky
na tenké plátky
vývar kuřecí 250 ml
lze nahradit zeleninovým
citron 2 ks
z 1 vymačkaná šťáva a nastrouhaná kůra + z 2. plátky k podávání
ricotta 125 g
čerstvá, lze nahradit dobrým tvarohem či brynzou
petrželka 2 PL
hladkolistá, nasekaná
bylinky 1 hrst
čerstvé, na ozdobení – např. estragon či šalvěj

1 Předehřejte troubu na 100 °C a vložte do ní žáruvzdornou servírovací nádobu, aby se ohřála.

2 Na středním ohni rozehřejte polovinu másla ve velké nepřilnavé pánvi a osmažte/opečte mandle dozlatohněda. Nasypte je do cedníku a nechte vykapat přebytečný tuk. Pánev vytřete papírovým ubrouskem.

3 V hrnci přiveďte k prudkému varu velké množství osolené vody. Vložte do ní sušené těstoviny a nechte je vařit podle návodu na obalu, aby byly al dente, pak je sceďte a pořádně protřeste.

4 Do pánve vložte zbývající máslo, přidejte olivový olej, cukety, česnek, vývar, citronovou šťávu a polovinu kůry a zvolna duste přiklopené na mírném ohni asi 10 minut, aby cuketa změkla. Odstavte. 

5 Čerstvé těstoviny dejte vařit teprve teď. Trvá to asi 2–3 minuty, aby byly al dente, pak je sceďte a pořádně protřeste.

6 Cuketovou směs ohřejte na silném ohni zpět k varu. Pak přidejte rozdrobenou (na velké kusy) ricottu, osolte a opepřete. Opatrně zamíchejte, aby se ricotta úplně nerozpustila – lépe to vypadá.

7 Dobře okapané těstoviny přendejte do nahřáté mísy. Zalijte omáčkou a zlehka zamíchejte, přidejte petrželku a zbylou citronovou kůru. Posypte mandlemi a ihned podávejte. Můžete dozdobit citronem a bylinkami. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/8

Apetit magazín

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne
  • Tipy a triky

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne

Nakoupíte zásobu nádherných žlutých banánů a za dva dny už se vám do nich nechce, protože jsou flekaté? Nebo na ně zapomenete a brzy zčernají? Poradíme vám, jak skladovat banány, aby vydržely co nejdéle ve formě. ...

Obchod Apetit