Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Skleničky s banánem a čokoládou

Většího efektu, než když přinášíte na stůl tác s hořícími dezerty, těžko dosáhnete. Dejte jen pozor, abyste měli alkohol, který bude dobře hořet – nejlépe 40 a více %.

Vydání: 2020/1
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
+ chlazení
PT15M
Vaření 0:15
Pohár

Ingredience

    • 3 zralé banány
    • 450 ml smetany ke šlehání
    • 3 žloutky
    • 100 g krupicového cukru
    • 1 lžíce kukuřičného škrobu

    NA ČOKOLÁDOVOU PĚNU

    • 150 g kvalitní čokolády, nejlépe 70%
    • 1 lžíce másla
    • 3 bílky
    • 50 g krupicového cukru
    • 100 ml smetany ke šlehání

    NA DOKONČENÍ

    • 1–2 banány
    • 1–2 lžíce krupicového cukru
    • cca 40 ml alkoholu, např. brandy, koňaku nebo dobré pálenky (viz Něco navíc)

Příprava jídla

1 Banány rozmixujte (lze je povolit částí smetany) a přesuňte do rendlíku, přilijte smetanu a zvolna zahřívejte. V misce prošlehejte žloutky s cukrem a škrobem, přilijte trochu banánové směsi, prošlehejte a obsah misky vlijte zpět do rendlíku. Zahřívejte, dokud směs nezhoustne do krému. Ten rozdělte do sklenic, navrch přitiskněte potravinářskou fólii (tak se neudělá škraloup) a dejte do lednice ztuhnout.

2 Na čokoládovou pěnu rozlámejte čokoládu na podobně velké kousky a rozpusťte nad vodní lázní. Přimíchejte máslo. Ve velké míse vyšlehejte z bílků tuhý sníh. Přisypte polovinu cukru a znovu šlehejte, pak přisypte zbylý cukr a vyšlehejte sníh do lesklých špiček. V jiné míse ušlehejte smetanu. K čokoládě vmíchejte 2 lžíce sněhu, aby konzistence trochu povolila. Pak čokoládovou směs vlijte do mísy se sněhem a opatrně promíchejte. Nakonec zlehka zapracujte i šlehačku.

3 Ze ztuhlého banánového krému odstraňte potravinářskou fólii a do skleniček na něj rozdělte čokoládovou pěnu. Vraťte do lednice ztuhnout, nejlépe do druhého dne.

Banány na dokončení nakrájejte a rozdělte na skleničky, posypte cukrem, přilijte alkohol, zapalte a neste na stůl!

NĚCO NAVÍC
Myslete na to, že alkohol celý nevyhoří, a tudíž zůstane na dezertu. Volte tedy takový a v takovém množství, aby vám na něm chutnal!

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Palačinky s tvarohem a opilými třešněmi

Crème brûlée

Aljaška

Pomerančový meringue páj

Přidat komentář