Skořicové minikoblihy s čokoládovou omáčkou se na rozdíl od tradičních koblih neplní, ale podávají se s lahodnou čokoládovou omáčkou, která skvěle ladí i se zmrzlinou. Dopřejte si tento sladký a sytý dezert, který potěší každého milovníka koblihových dobrot.
Suroviny
Postup
Smíchejte droždí se 135 ml teplé vody a nechte asi 5 minut stát, dokud se na povrchu nevytvoří pěna.
Přidejte 125 g mouky a míchejte, dokud se směs nespojí – pokud máte stolní mixér, použijte nástavec na míchání.
Těsto přikryjte a nechte kynout, dokud objem nezdvojnásobí.
Přidejte zbytek mouky spolu s cukrem, jogurtem a špetkou soli, poté přidejte žloutky a vychladlé rozpuštěné máslo a míchejte, dokud se těsto nespojí, asi 2 minuty.
Hněťte další 1 minutu a poté vložte těsto do olejem vymazané mísy, přikryjte čistou utěrkou a nechte opět kynout, dokud objem nezdvojnásobí.
Těsto rozdělte na polovinu a přikryjte fólií. Každý kus vyválejte na pomoučeném povrchu na tloušťku 1 cm.
Pomocí malého kulatého vykrajovátka (max 3 cm) vykrojte kolečka. Položte je na pečicí papír a nechte 15 minut odpočinout.
Na čokoládovou omáčku rozpusťte v hrnci nebo mikrovlnné troubě ve smetaně čokoládu. Udržujte v teple.
Rozehřejte pánev nebo fritézu naplněnou do ⅓ olejem, dokud není dostatečně horká 160–180 °C.
Koblihy postupně smažte z obou stran, dokud nejsou zlatohnědé – asi 1 minutu z každé strany. Hotové odložte na papírovou utěrku.
Smíchejte krupicový cukr s trochou skořice a koblihy v něm obalte.
Podávejte s čokoládovou omáčkou, do které je (dokud jsou ještě teplé) namáčejte.