Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Skořicový dort s krémem a ořechy

Skořicový dort s krémem a ořechy

4.2/5 Počet hodnocení: 79
Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3127 kcal
Bílkoviny 70 g
Sacharidy 265 g
Tuky 196 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Tenhle dort nebesky krásně voní a ozdobí každý sváteční stůl.

Suroviny

na vymazání formy
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
skořice ½ ČL
škrob 1 PL
maizena
kypřicí prášek do pečiva ½ ČL
vejce 3 ks
žloutky a bíky zvlášť
sůl 1 špetka
vyloupané
med 2 PL
čaj 6 PL
černý, vařený, např. Earl Grey
Na krém
mléko 250 ml
najemo nastrouhané nebo namleté
škrob 2 PL
maizena
máslo 125 g
změklé

Postup

1
1 Zahřejte troubu na 180 °C. Dortovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vysypte hrubou moukou či strouhankou.

2 Mouku prosijte se skořicí, škrobem a práškem do pečiva. Z bílků, soli a obou druhů cukru vyšlehejte tuhý sníh. Po jednom zapracujte žloutky. Pak na hmotu nasypte moučnou směs. Zlehka promíchejte.

3 Těsto naneste do formy, povrch uhlaďte. Pečte asi 25 minut, zapíchnutá dřevěná špejle by měla vyjít čistá. Nechte trochu zchladnout ve formě (cca deset minut), pak korpus vyjměte a několik hodin, nejlépe přes noc, nechte odpočinout.

4 Trochu studeného mléka smíchejte v rendlíku s mletými ořechy, žloutkem a škrobem. Pak vlijte ostatní mléko, za stálého míchání přiveďte k varu, velmi krátce povařte, odstavte a za občasného promíchávání nechte zchladnout.

5 Máslo utřete s cukrem a pak po lžících vmíchejte ořechový ,pudink‘. Korpus prokrojte na tři patra. Spodní dvě pokapejte čajem a natřete krémem na necelou tloušťku patra. Naskládejte je na sebe a přiklopte zbývajícím plátem korpusu. Obě stěny a vršek dortu namažte zbývajícím krémem.

6 Ořechy nasucho opražte v rendlíku. Přidejte med a promíchejte. Po krátkém zchladnutí naneste na dort.

Další recept na dort najdete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/1

Apetit magazín