0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Skořicový dort s krémem a ořechy

Skořicový dort s krémem a ořechy

4.2/5 Počet hodnocení: 76
Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3127 kcal
Bílkoviny 70 g
Sacharidy 265 g
Tuky 196 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Tenhle dort nebesky krásně voní a ozdobí každý sváteční stůl.

Suroviny

máslo
na vymazání formy
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
mouka pšeničná hladká 2 PL
skořice ½ ČL
škrob 1 PL
maizena
kypřicí prášek do pečiva ½ ČL
vejce 3 ks
žloutky a bíky zvlášť
sůl 1 špetka
krupicový cukr 2 PL
vanilkový cukr 1 bal
vlašské ořechy 1 hrst
vyloupané
med 2 PL
čaj 6 PL
černý, vařený, např. Earl Grey
Na krém
mléko 250 ml
vlašské ořechy 1 PL
najemo nastrouhané nebo namleté
žloutek 1 ks
škrob 2 PL
maizena
máslo 125 g
změklé
moučkový cukr 2 PL
1 Zahřejte troubu na 180 °C. Dortovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vysypte hrubou moukou či strouhankou.

2 Mouku prosijte se skořicí, škrobem a práškem do pečiva. Z bílků, soli a obou druhů cukru vyšlehejte tuhý sníh. Po jednom zapracujte žloutky. Pak na hmotu nasypte moučnou směs. Zlehka promíchejte.

3 Těsto naneste do formy, povrch uhlaďte. Pečte asi 25 minut, zapíchnutá dřevěná špejle by měla vyjít čistá. Nechte trochu zchladnout ve formě (cca deset minut), pak korpus vyjměte a několik hodin, nejlépe přes noc, nechte odpočinout.

4 Trochu studeného mléka smíchejte v rendlíku s mletými ořechy, žloutkem a škrobem. Pak vlijte ostatní mléko, za stálého míchání přiveďte k varu, velmi krátce povařte, odstavte a za občasného promíchávání nechte zchladnout.

5 Máslo utřete s cukrem a pak po lžících vmíchejte ořechový ,pudink‘. Korpus prokrojte na tři patra. Spodní dvě pokapejte čajem a natřete krémem na necelou tloušťku patra. Naskládejte je na sebe a přiklopte zbývajícím plátem korpusu. Obě stěny a vršek dortu namažte zbývajícím krémem.

6 Ořechy nasucho opražte v rendlíku. Přidejte med a promíchejte. Po krátkém zchladnutí naneste na dort.

Další recept na dort najdete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč