0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Sladký koláč s olivami

Sladký koláč s olivami

4.7 / 5. Počet hodnocení: 7
Do 30 minut na 12 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4866 kcal
Bílkoviny 115 g
Sacharidy 665 g
Tuky 165 g
Vláknina 80 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na koláč jsme dostali recept v malebném městě Úbeda, kde dokonce nedávno objevili synagogu zastavěnou do obytných domů. Nechal v nás vzpomínky málem tak tajemné jako synagoga se sedmi studnami.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 2 hrnky
cca 200 ml
moučkový cukr 1 hrnek
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
jedlá soda 1 ČL
kardamom 2 ČL
mletý
hřebíček 1 ČL
mletý
skořice 1 ČL
mletá
vejce 3 ks
olivový olej 100 ml
jogurt 200 ml
hustý, či zakysaná
ocet 1 ČL
med 2 PL
olivy černé 170 g
bez pecky
sušená pomerančová kůra 1 ks
a šťáva z 1 biopomeranče
rozinky 1 hrnku
1 hrnku
kandovaný zázvor viz Něco navíc
2 ČL
fenyklu podrcené
olej
na formu

1 Troubu předehřejte na 180 °C, dortovou formu o průměru 22 cm vymažte olejem a vyložte papírem na pečení.

2 Mouku smíchejte s práškem, cukrem, sodou a kořením. V jiné míse lehce prošlehejte vejce, jogurt, olej, med, pomerančovou šťávu, kůru a ocet.

3 Tekutou směs vlijte do mouky, promíchejte a přidejte rozinky, zázvor, olivy a fenykl. Vymíchejte dohladka a pak těsto přesuňte do formy. Pečte asi 35 až 40 minut, nebo dokud zapíchnutá špejle nevyjde suchá.

4 Koláč můžete podávat studený, ale mnohem lepší je zatepla.

NĚCO NAVÍC
Kandovaný zázvor mívají ve stáncích s oříšky, v obchodech s orientálním potravinami a k dostání je i na internetu. Anebo si ho připravte sami podle našeho receptu.

TIPY & TRIKY

  • Černé olivy na koláč (na následující dvoustraně) můžete před přidáním do těsta opláchnout, aby nebyly tak slané. Nám se naopak jejich slaná chuť ve sladkém koláči zdála zajímavá.
  • Aby vám rozinky při pečení nezčernaly, namočte je alespoň na hodinu do kořalky nebo dezertního vína, které bude ladit s chutěmi koláče.

 

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit