Sladký koláč s olivami

Sladký koláč s olivami

Hodnocení receptu
Průměr: 4.7 ()
Do 30 minut na 12 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4866 kcal
Bílkoviny 115 g
Sacharidy 665 g
Tuky 165 g
Vláknina 80 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na koláč jsme dostali recept v malebném městě Úbeda, kde dokonce nedávno objevili synagogu zastavěnou do obytných domů. Nechal v nás vzpomínky málem tak tajemné jako synagoga se sedmi studnami.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 2 hrnky
cca 200 ml
moučkový cukr 1 hrnek
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
jedlá soda 1 ČL
kardamom 2 ČL
mletý
hřebíček 1 ČL
mletý
skořice 1 ČL
mletá
vejce 3 ks
olivový olej 100 ml
jogurt 200 ml
hustý, či zakysaná
ocet 1 ČL
med 2 PL
olivy černé 170 g
bez pecky
sušená pomerančová kůra 1 ks
a šťáva z 1 biopomeranče
rozinky 1 hrnku
1 hrnku
kandovaný zázvor viz Něco navíc
2 ČL
fenyklu podrcené
olej
na formu

1 Troubu předehřejte na 180 °C, dortovou formu o průměru 22 cm vymažte olejem a vyložte papírem na pečení.

2 Mouku smíchejte s práškem, cukrem, sodou a kořením. V jiné míse lehce prošlehejte vejce, jogurt, olej, med, pomerančovou šťávu, kůru a ocet.

3 Tekutou směs vlijte do mouky, promíchejte a přidejte rozinky, zázvor, olivy a fenykl. Vymíchejte dohladka a pak těsto přesuňte do formy. Pečte asi 35 až 40 minut, nebo dokud zapíchnutá špejle nevyjde suchá.

4 Koláč můžete podávat studený, ale mnohem lepší je zatepla.

NĚCO NAVÍC
Kandovaný zázvor mívají ve stáncích s oříšky, v obchodech s orientálním potravinami a k dostání je i na internetu. Anebo si ho připravte sami podle našeho receptu.

TIPY & TRIKY

  • Černé olivy na koláč (na následující dvoustraně) můžete před přidáním do těsta opláchnout, aby nebyly tak slané. Nám se naopak jejich slaná chuť ve sladkém koláči zdála zajímavá.
  • Aby vám rozinky při pečení nezčernaly, namočte je alespoň na hodinu do kořalky nebo dezertního vína, které bude ladit s chutěmi koláče.

 

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit