Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Slané vafle se zbylé rýže à la suši
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 2
Do 20 minut Velmi snadné na 6 vaflí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1680 kcal
Bílkoviny 84 g
Sacharidy 138 g
Tuky 83 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nevíte, co se zbylou rýží? Slané vafle ‚à la suši‘ nabízejí perfektní řešení, jak si na ni opět pochutnat. Příště zkuste vynechat sójovou omáčku i ocet a připravte si křupavý bezlepkový snack, jako zdravější mlsání k televizi.

Suroviny

rýže dušená 1,5 hrnku
sójová omáčka 2 PL
ocet 3 PL
japonský ocet na suši ‚mizkan‘
sezamový olej ½ ČL
vejce 2 ks
rozšlehaná
tuk
na vymazání vaflovače
Na oblohu
losos 180 g
filet v suši kvalitě, na malé kostičky
zralé, na kostičky
okurka ½ ks
na tenké plátky
jarní cibulka 2 ks
pouze zelená část, šikmo a na tenko nakrájená
sriracha
na pokapání
majonéza
na pokapání, nejlépe japonská (viz Něco navíc)
sezamová semínka

Postup

1

Smíchejte rýži se sójovou omáčkou, suši octem, olejem a vejci, aby vzniklo husté těstíčko. Lijte po částech do rozpáleného vymazaného vaflovače a upečte dozlatova. Hotové vafle odkládejte na mřížku.

2

Ozdobte kostičkami lososa, avokádem, okurkou a jarní cibulkou. Pokapejte omáčkami a posypte sezamem.

NĚCO NAVÍC

Japonskou majonézu značky Kewpie prodávají (stejně jako mizkan) asijské potraviny. Můžete ji zkusit napodobit i doma: smíchejte 1 hrnek běžné majonézy s 1/2 lžičkou dijonské hořčice, 1 a 1/2 lžící rýžového octa a 1/2 lžičkou cukru. Pokud rýžovou směs neochutíte sójovou omáčkou a octem, je neutrální a vafle budou skvělé třeba s povidly a zakysanou smetanou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/9

Apetit magazín