Slavnostní dort "Čarovný les"

Slavnostní dort "Čarovný les"

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Více než hodinu Pro zkušené

Suroviny

Piškotový plát:

6 vajec

12 lžic cukru krupice

12 lžic hladké mouky

citronová kůra z 1/2 citronu

2 lžičky vanilkového extraktu
 

Krém:

500 g mascarpone

750 ml smetany ke šlehání

350 g bílé čokolády

1 vanilkový lusk

1,5 velkého manga

2 lžičky želatiny

125 g borůvek

125 g malin

 

Zrcadlová poleva:

220 g kondenzované mléko

350 g bílá čokoláda

300 g cukr krupice

180 ml voda

3 lžičky vanilkového extraktu

1x sáček želatiny

modré a černé barvivo

tubička gelová zlatá Dr. Oetker (nebo zlaté barvivo)

 

Dokončení:

150 g čokolády

1/2 velkého manga

borůvky, maliny, ostružiny

jedlé třpytky

1. Nejdříve si připravíme mangovou želatinovou placku. 2 vrchovaté lžičky želatiny rozmícháme s 1 lžící vody. 1 mango rozmixujeme, zahřejeme a rozmícháme želatinu. Směs nalijeme buď do dortové formy, nebo do nějaké jiné kulaté formy tak, aby byl průměr o trochu menší než je dortová forma a dáme do mrazáku.

2. Poté si připravíme piškotový plát. Žloutky vyšleháme s 6 lžícemi cukru a vanilkovým extraktem. Poté opatrně zamícháme prosátou mouku, citronovou kůru a olej. Vyšleháme sníh z bílků do polotuha a postupně zašleháme zbylý krupicový cukr. Do žloutkové směsí opatrně zamícháme sníh a rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme při 170-180 stupních do růžova.

3. Na krém z bílé čokolády a mascarpone si nejdříve smícháme 5 lžiček želatiny s 5 lžícemi vody a mezitím si ohřejeme smetanu s vyškrábanými vanilkovými semínky i zbytkem lusku k bodu varu, stáhneme, vmícháme bílou čokoládu a zamícháme. Poté zamícháme želatinu, aby se celá rozpustila a necháme mírně vychladnout. Mascarpone si metličkou rozmícháme a poté vmícháme bílou čokoládu a nakonec pomalu zamícháme vyšlehanou smetanu.

4. Do dortové formy nalijeme vrstvu krému a na ní položíme mangovou placku, kterou jsme vyndali z mrazáku. Pak nalijeme další vrstvu krému a poklademe půlkou manga nakrájeného na kostičky a zatlačíme do krému. Dáme trochu krému, aby jsme mango zakryli. Z piškotového plátu vykrojíme 2 kolečka (o trochu menší než dortová forma) a první plát položíme na krém. Opět dáme vrstvu krému a poklademe borůvkami a malinami. Nalejeme zbytek krému a zakončíme druhým plátem těsta tak, aby byl vršek hezky zarovnaný a plát zbytečně moc nečouhal. Dortovou formu vložíme do mrazáku a necháme pár hodin zmrznout, nejlépe přes noc.

5. Poté co je dort dostatečně zmrzlý si připravíme zrcadlovou glazuru. Nejdříve si necháme nabobnat želatinu s přibližně 150 ml vody. Svaříme vodu s cukrem, vanilkovým extraktem a kondenzovaným mlékem a po dosažení bodu varu rozmícháme želatinu a stáhneme. Vmícháme bílou čokoládou a nalijeme přes síto do jiné misky. Necháme zchladnout a ve chvíli kdy se teplota polevy blíží k přibližně 35 stupňům, tak polevu rozdělíme do misek a obarvíme barvami, ideálně pomocí ponorného mixéru tak, aby se nevytvořily vzduchové bubliny. Já použila hlavně světlou modrou barvu a trochu polevy s černou barvou, z které ale vznikla tmavě modro-fialová. Pokud má poleva přibližně 32-35 stupňů, tak jí můžeme nalít na dort. Dort dáme na mřížku, kterou položíme na plech a polijeme nejdříve celý dort světle modrou polevou a nakonec nalijeme cik cak tmavou polevu. Pokud máte zlatou barvu, můžete ještě předtím malou část bílé polevy obarvit na zlatou a dokončit dort zlatými cákanci, ale dobře postačí gelová třpytivá zlatá barva v tubě od Dr. Oetkera. Takto necháme dort nějakou dobu odpočinout a nakonec sundáme z mřížky a pokud je to potřeba, tak zarovnáme spodek dortu nožem dohladka a necháme několik hodin (cca 6-8) v ledničce povolit.

6. Ustříhneme si pečící papír dlouhý tak, aby se jím dal obalit celý dort a usřihneme ho do tvaru dlouhého trojúhelníku tak, aby se pak výška čokoláda pomalu zvyšovala a nebyla pak příliš vysoká oproti výšce dortu. Čokoládu si rozehřejeme opatrně v mikrovlnce a při teplotě kolem 30 stupních jí přelijeme do sáčku a stříkáme na pečící papír. Spodní lem uděláme silnější, aby pak čokoláda lépe držela. Ze zbytku čokolády si na jiném pečícím papíře uděláme ozdoby na dozdobení dortu. Čokoládu necháme na papíře lehce zatuhnout a dokud je ještě měkká jí obalíme dort. Necháme v chladu zatuhnout úplně. Poté dort dozdobíme ovocem. Růži vytvoříme z tenkých plátků manga a okolo pokládáme borůvky, maliny, ostružiny, kostičky manga a čokoládové ozdoby. Nakonec lehce poprášíme jedlými třpytkami.

 

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...

Obchod Apetit