Slavnostní narozeninový dort

Slavnostní narozeninový dort

Hodnocení receptu
Průměr: 4.9 ()
Více než hodinu Pro zkušené

Suroviny

  • Na čokoládový korpus:

400 g hladké mouky

250 g cukru krystal

1 vanilkový cukr

90 g práškového kvalitního kakaa

1 lžička kyprícího prášku

2 lžičky jedlé sody

1/2 lžičky soli

3 střední celá vejce pokojové teploty

240 g podmáslí pokojové teploty

112 g rozpuštěného vlahého másla/ rostlinného tuku

100 ml čerstvého espresa

  • Na krémy:

1 kg mascarpone

500 g tučného tvarohu

500 ml smetany ke šlehání 30 %

100 g moučkového cukru ( do bílé části krému)

300 g krystalového cukru (na karamel)

150g krystalového cukru (do ovocného rozvaru)

150 ml smetany ke šlehání 40% (na karamel)

150 g kvalitní hořké čkolády (já používám 74%)

30 g práškového kvalitního kakaa

750 g směsi lesního ovoce (nejlepší jsou pouze borůvky)

1/2 sáčku červeného dortového želé

1 malý panák rumu

  • Na sněhové pusinky:

3 bílky ze středně velkých vajec

160 g krystalového cukru

špetka soli

potravinářské barvivo růžové a šedě

  • Na sušenkové hvězdičky:

200 g hladké mouky 

100 g moučkového cukru

60 g másla

1 žloutek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Korpus:

Smíchejte dohromady všechny suché ingredience a dobře promíchejte, nejlépe je přesyjte přes síto. V robotu rozšlehejte ma střední otáčky vejce s podmáslím pak pomalu přilévejte rozpuštěný tuk, až se vzájemně propojí. Pak momalu po lžících přidávejte sypkou směs a důkladně promíchávejte. Nakonec přilejte horké espreso. Pokud bys se vám zdála směs příliš řídká/ hustá, může přidat mouku / kávu. Připravenou směs nalejte do 2 ráfků o průměru 18-20 cm ( je opravdu lepší použít dva ráfky, korpus při pečení zdvojnásobí svůj objem, v jednom ráku se pčee příliš dlouho, praská a je z dlouhého pečení vysušený). Pečte na 175° C na horkovzduch do té doby než se těsto po zkoušce již nebude lepit na špejli (cca po 30- 40 min). Korpus nechte na mřížce zcela vychladnout, následně vyndejte z ráku a rozřízněte  každý na 3 pláty tzn. máte 6 plátů. 

Základ na krém:

V míse si vyšlehejte 30% smetanu ke šlehání. Po té si pomalu prošlehejte mascarpone s tvarohem a pak sem přidejte vyšlehanou smetanu a dobře promíchejte dokud se vš nespojí. Tento krém si rozdělte na stejně velké třeriny a umístě kažkou zvlášť do jiné mísy. Jednu třetinu krému ještě rozdělte na poloviny a také ji dejte do samostatné mísy.

Celkově doporučuji si připravit jednotlové krémy během pečení korpusu a doddoby než korpus vychladne jej nechat chladit v lednici (krom čokoládového)

Karamelový krém:

Vyrobte si karamel a nechte ho vychladnout, měl by být hustý, krémový a táhnout se, ale nikoliv sklovatět. Na tento krém použijte oddělenou 1/3 připraveného krému a důkladně promíchejte a nechte uležet v lednici.

Čokoládový krém:

Ve vodné lázni nechte nechte rozpustit čokoládu a následně ji vymíchejte tak aby pomalu zchladla ale neztuhla. Pak ji můžete přilévat tenkým pramínkem k první polovině krému (z té třetiny rozdělené na polovic) a rovnou zašklehávat. Po zašlehání čokolády přidejte a pomalu zašlehejte kakao. Krém hodně zhoustne. Nechte ho venku při pokojové teplotě.

Krém z lesního ovoce:

Nejprve si připravte rozvar z lesního ovoce. Nejlepší jsou pouze borůvky, ale pokud není sezóna stačí i mražená lesní směs ovoce (maliny, ostružiny, rybíz,...). Ovoce svařte do husta s cukrem a rumem. Polovinu si dejte stranou a rozmixujte yčovým mixérem do hladka. Pak propasírujte, abychom se zbavili zrníček (pokud vám nevadí, pasírování vynechte). Takto připravené pyré ještě v hrni redukujte, dokud vám nevznikne velmi hustá směs připomínající marmeládu. Nechte vychladnout. Vychladlou směs pak vyšlehejte s druhou polovinou z té jedné třetiny rozdělené na polovic.

Želé: 

Druhou polovinu ovocného rozvaru zvažte. Podle množství pak přidejte dortové želé. postupujte dle návodu na obalu. Nalejte do hlubokého takíře a nechte zželírovat a vychladnou. Je možné dát i do mrazáku, lépe se pak s ním pracuje.

Bílý krém: 

Do poslední třetiny krému zašlehejte už pouze moučkový cukr a dejte zchadit. Tímto krémem budeme dort potírat a barvit.

Pusinková lízátka: 

Na vodní lázni promíchávejte cukr s bílky tak dlouho, dokus se cukr zcela nerozpustí (zjistíte pomnutím mezi prsty, nesmí být cítit krystalky) teplota by však neměla přesáhnout 70 ° C. Pak vyšlehejte v robotu na vysokou rychlot do tuha (ze směhu se tvoří na metle bambule). Pak si sníh rozdělte do mističek a obarvěte. Do potravinové folie si natřete jednotlivé barvy a zabalte do válečku odstříhněte jeden konec těsně u směsi a dejte do cukrářského sáčku se zdobící špičkou a nastříkejte nejprve pár jednobarevných pusinek, pak znovu připravte fólii a zbytek jednotlivých barev vytlačte do hadů sem, zabalte, odstříhněte a opět tvořte dobícím sáčkem velké pusnky ve tvaru lízátek. Sttřákáme na pečící papír a pečeme na 100°C 2 hodiny.

Sušenkové hvězdičky:

Příprava jako linecké těsto. Zdobení- potíráme štětečkem zbytky růžového a šedého krému.

Skládání dortu:

Korpusové pláty pokaždé potřete svařenou vodou s cukterm a citronovou štťávou, aby byl dostatečně vláčný, zejména kraje. Okolo korpusu upevněte ráfek. Na první plát naneste pomocí zdobícího sáčku vrstvu čokoládového krému a přiklopte dalším korpusem. Ten pak promažte částí karamelového krému a na vrch pomocí zdobícího sáčku naneste slabou vrstvičku čokoládového krému a opatrně rozetřere. Na třerí korpus pak vyklopte želatinovou směs a potřete rovnou krémen z lesního ovoce a přiklopte opět korpusem zde opět naneste vrstvu karamelového krému s čokoládovým a opět přiklopte. pokud vám zbyde jetě krém, můžete vytvořit ještě další vrstvu, pokud ne, nic se neděje. Celý dort pak zpevníte ráfky a nechte do druhého dne uležet v lednici. Nyní po vysvobození dortu z ráfků můžeme potírat bílým krémem. Může se v něm přes noc vytvořit voda, to mičemu nevadí, slejte ji a krém promíchejte. Potřete důkladně celý dort a následně uhlaďte a dejte opět zchalit alespoň na 2 hod do lednice. Zbylý krém si rozdělte na třetiny. Jednu obarvěte na růžovo, druhou na šedo a třetí ponechte bílou. Krémy naneste na potravinovou fólii a postupujte stejně jako u sněhových pusinek). Dejte do zdobícího sáčku s hladkou špičkou a u paty dortu tvořte bobečky, které hned pomocí nože či špachtličky rozmázněte do boku směrem nahoru. Takto ozdobte celý dort, pokud vám krém zbyde můžete takto ozdobit i vršek dortu. Pak už jen ozdobte pusinkovými lízátky, pusinkami a sušenkovými hvězdami.

 

 

Autor: Tereza Snirer

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit