Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
o dort na obálku

Slavnostní narozeninový dort

Popis receptu: 

Čokoládový korpus promazaný třemi druhy krémů, karamelovým, čokoládovým a krémem z lesního ovoce. Dokonalost kombinace těchto chutí podtrhuje výrazný ovocný rozvar v další vrstvě. A sladká pusinková lízátka na vrchu snad milují všichni!

Autor: Tereza Šnírerová
Hodnocení:
60 (hlasů)
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: 12 -20
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    • Na čokoládový korpus:

    400 g hladké mouky

    250 g cukru krystal

    1 vanilkový cukr

    90 g práškového kvalitního kakaa

    1 lžička kyprícího prášku

    2 lžičky jedlé sody

    1/2 lžičky soli

    3 střední celá vejce pokojové teploty

    240 g podmáslí pokojové teploty

    112 g rozpuštěného vlahého másla/ rostlinného tuku

    100 ml čerstvého espresa

    • Na krémy:

    1 kg mascarpone

    500 g tučného tvarohu

    500 ml smetany ke šlehání 30 %

    100 g moučkového cukru ( do bílé části krému)

    300 g krystalového cukru (na karamel)

    150g krystalového cukru (do ovocného rozvaru)

    150 ml smetany ke šlehání 40% (na karamel)

    150 g kvalitní hořké čkolády (já používám 74%)

    30 g práškového kvalitního kakaa

    750 g směsi lesního ovoce (nejlepší jsou pouze borůvky)

    1/2 sáčku červeného dortového želé

    1 malý panák rumu

    • Na sněhové pusinky:

    3 bílky ze středně velkých vajec

    160 g krystalového cukru

    špetka soli

    potravinářské barvivo růžové a šedě

    • Na sušenkové hvězdičky:

    200 g hladké mouky 

    100 g moučkového cukru

    60 g másla

    1 žloutek

     

     

     

     

     

     

     

     

     

Příprava jídla

Korpus:

Smíchejte dohromady všechny suché ingredience a dobře promíchejte, nejlépe je přesyjte přes síto. V robotu rozšlehejte ma střední otáčky vejce s podmáslím pak pomalu přilévejte rozpuštěný tuk, až se vzájemně propojí. Pak momalu po lžících přidávejte sypkou směs a důkladně promíchávejte. Nakonec přilejte horké espreso. Pokud bys se vám zdála směs příliš řídká/ hustá, může přidat mouku / kávu. Připravenou směs nalejte do 2 ráfků o průměru 18-20 cm ( je opravdu lepší použít dva ráfky, korpus při pečení zdvojnásobí svůj objem, v jednom ráku se pčee příliš dlouho, praská a je z dlouhého pečení vysušený). Pečte na 175° C na horkovzduch do té doby než se těsto po zkoušce již nebude lepit na špejli (cca po 30- 40 min). Korpus nechte na mřížce zcela vychladnout, následně vyndejte z ráku a rozřízněte  každý na 3 pláty tzn. máte 6 plátů. 

Základ na krém:

V míse si vyšlehejte 30% smetanu ke šlehání. Po té si pomalu prošlehejte mascarpone s tvarohem a pak sem přidejte vyšlehanou smetanu a dobře promíchejte dokud se vš nespojí. Tento krém si rozdělte na stejně velké třeriny a umístě kažkou zvlášť do jiné mísy. Jednu třetinu krému ještě rozdělte na poloviny a také ji dejte do samostatné mísy.

Celkově doporučuji si připravit jednotlové krémy během pečení korpusu a doddoby než korpus vychladne jej nechat chladit v lednici (krom čokoládového)

Karamelový krém:

Vyrobte si karamel a nechte ho vychladnout, měl by být hustý, krémový a táhnout se, ale nikoliv sklovatět. Na tento krém použijte oddělenou 1/3 připraveného krému a důkladně promíchejte a nechte uležet v lednici.

Čokoládový krém:

Ve vodné lázni nechte nechte rozpustit čokoládu a následně ji vymíchejte tak aby pomalu zchladla ale neztuhla. Pak ji můžete přilévat tenkým pramínkem k první polovině krému (z té třetiny rozdělené na polovic) a rovnou zašklehávat. Po zašlehání čokolády přidejte a pomalu zašlehejte kakao. Krém hodně zhoustne. Nechte ho venku při pokojové teplotě.

Krém z lesního ovoce:

Nejprve si připravte rozvar z lesního ovoce. Nejlepší jsou pouze borůvky, ale pokud není sezóna stačí i mražená lesní směs ovoce (maliny, ostružiny, rybíz,...). Ovoce svařte do husta s cukrem a rumem. Polovinu si dejte stranou a rozmixujte yčovým mixérem do hladka. Pak propasírujte, abychom se zbavili zrníček (pokud vám nevadí, pasírování vynechte). Takto připravené pyré ještě v hrni redukujte, dokud vám nevznikne velmi hustá směs připomínající marmeládu. Nechte vychladnout. Vychladlou směs pak vyšlehejte s druhou polovinou z té jedné třetiny rozdělené na polovic.

Želé: 

Druhou polovinu ovocného rozvaru zvažte. Podle množství pak přidejte dortové želé. postupujte dle návodu na obalu. Nalejte do hlubokého takíře a nechte zželírovat a vychladnou. Je možné dát i do mrazáku, lépe se pak s ním pracuje.

Bílý krém: 

Do poslední třetiny krému zašlehejte už pouze moučkový cukr a dejte zchadit. Tímto krémem budeme dort potírat a barvit.

Pusinková lízátka: 

Na vodní lázni promíchávejte cukr s bílky tak dlouho, dokus se cukr zcela nerozpustí (zjistíte pomnutím mezi prsty, nesmí být cítit krystalky) teplota by však neměla přesáhnout 70 ° C. Pak vyšlehejte v robotu na vysokou rychlot do tuha (ze směhu se tvoří na metle bambule). Pak si sníh rozdělte do mističek a obarvěte. Do potravinové folie si natřete jednotlivé barvy a zabalte do válečku odstříhněte jeden konec těsně u směsi a dejte do cukrářského sáčku se zdobící špičkou a nastříkejte nejprve pár jednobarevných pusinek, pak znovu připravte fólii a zbytek jednotlivých barev vytlačte do hadů sem, zabalte, odstříhněte a opět tvořte dobícím sáčkem velké pusnky ve tvaru lízátek. Sttřákáme na pečící papír a pečeme na 100°C 2 hodiny.

Sušenkové hvězdičky:

Příprava jako linecké těsto. Zdobení- potíráme štětečkem zbytky růžového a šedého krému.

Skládání dortu:

Korpusové pláty pokaždé potřete svařenou vodou s cukterm a citronovou štťávou, aby byl dostatečně vláčný, zejména kraje. Okolo korpusu upevněte ráfek. Na první plát naneste pomocí zdobícího sáčku vrstvu čokoládového krému a přiklopte dalším korpusem. Ten pak promažte částí karamelového krému a na vrch pomocí zdobícího sáčku naneste slabou vrstvičku čokoládového krému a opatrně rozetřere. Na třerí korpus pak vyklopte želatinovou směs a potřete rovnou krémen z lesního ovoce a přiklopte opět korpusem zde opět naneste vrstvu karamelového krému s čokoládovým a opět přiklopte. pokud vám zbyde jetě krém, můžete vytvořit ještě další vrstvu, pokud ne, nic se neděje. Celý dort pak zpevníte ráfky a nechte do druhého dne uležet v lednici. Nyní po vysvobození dortu z ráfků můžeme potírat bílým krémem. Může se v něm přes noc vytvořit voda, to mičemu nevadí, slejte ji a krém promíchejte. Potřete důkladně celý dort a následně uhlaďte a dejte opět zchalit alespoň na 2 hod do lednice. Zbylý krém si rozdělte na třetiny. Jednu obarvěte na růžovo, druhou na šedo a třetí ponechte bílou. Krémy naneste na potravinovou fólii a postupujte stejně jako u sněhových pusinek). Dejte do zdobícího sáčku s hladkou špičkou a u paty dortu tvořte bobečky, které hned pomocí nože či špachtličky rozmázněte do boku směrem nahoru. Takto ozdobte celý dort, pokud vám krém zbyde můžete takto ozdobit i vršek dortu. Pak už jen ozdobte pusinkovými lízátky, pusinkami a sušenkovými hvězdami.

 

 

Přidat komentář