Slavnostní narozeninový dort

Slavnostní narozeninový dort

Hodnocení receptu
Průměr: 4.9 ()
Více než hodinu Pro zkušené

Suroviny

  • Na čokoládový korpus:

400 g hladké mouky

250 g cukru krystal

1 vanilkový cukr

90 g práškového kvalitního kakaa

1 lžička kyprícího prášku

2 lžičky jedlé sody

1/2 lžičky soli

3 střední celá vejce pokojové teploty

240 g podmáslí pokojové teploty

112 g rozpuštěného vlahého másla/ rostlinného tuku

100 ml čerstvého espresa

  • Na krémy:

1 kg mascarpone

500 g tučného tvarohu

500 ml smetany ke šlehání 30 %

100 g moučkového cukru ( do bílé části krému)

300 g krystalového cukru (na karamel)

150g krystalového cukru (do ovocného rozvaru)

150 ml smetany ke šlehání 40% (na karamel)

150 g kvalitní hořké čkolády (já používám 74%)

30 g práškového kvalitního kakaa

750 g směsi lesního ovoce (nejlepší jsou pouze borůvky)

1/2 sáčku červeného dortového želé

1 malý panák rumu

  • Na sněhové pusinky:

3 bílky ze středně velkých vajec

160 g krystalového cukru

špetka soli

potravinářské barvivo růžové a šedě

  • Na sušenkové hvězdičky:

200 g hladké mouky 

100 g moučkového cukru

60 g másla

1 žloutek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Korpus:

Smíchejte dohromady všechny suché ingredience a dobře promíchejte, nejlépe je přesyjte přes síto. V robotu rozšlehejte ma střední otáčky vejce s podmáslím pak pomalu přilévejte rozpuštěný tuk, až se vzájemně propojí. Pak momalu po lžících přidávejte sypkou směs a důkladně promíchávejte. Nakonec přilejte horké espreso. Pokud bys se vám zdála směs příliš řídká/ hustá, může přidat mouku / kávu. Připravenou směs nalejte do 2 ráfků o průměru 18-20 cm ( je opravdu lepší použít dva ráfky, korpus při pečení zdvojnásobí svůj objem, v jednom ráku se pčee příliš dlouho, praská a je z dlouhého pečení vysušený). Pečte na 175° C na horkovzduch do té doby než se těsto po zkoušce již nebude lepit na špejli (cca po 30- 40 min). Korpus nechte na mřížce zcela vychladnout, následně vyndejte z ráku a rozřízněte  každý na 3 pláty tzn. máte 6 plátů. 

Základ na krém:

V míse si vyšlehejte 30% smetanu ke šlehání. Po té si pomalu prošlehejte mascarpone s tvarohem a pak sem přidejte vyšlehanou smetanu a dobře promíchejte dokud se vš nespojí. Tento krém si rozdělte na stejně velké třeriny a umístě kažkou zvlášť do jiné mísy. Jednu třetinu krému ještě rozdělte na poloviny a také ji dejte do samostatné mísy.

Celkově doporučuji si připravit jednotlové krémy během pečení korpusu a doddoby než korpus vychladne jej nechat chladit v lednici (krom čokoládového)

Karamelový krém:

Vyrobte si karamel a nechte ho vychladnout, měl by být hustý, krémový a táhnout se, ale nikoliv sklovatět. Na tento krém použijte oddělenou 1/3 připraveného krému a důkladně promíchejte a nechte uležet v lednici.

Čokoládový krém:

Ve vodné lázni nechte nechte rozpustit čokoládu a následně ji vymíchejte tak aby pomalu zchladla ale neztuhla. Pak ji můžete přilévat tenkým pramínkem k první polovině krému (z té třetiny rozdělené na polovic) a rovnou zašklehávat. Po zašlehání čokolády přidejte a pomalu zašlehejte kakao. Krém hodně zhoustne. Nechte ho venku při pokojové teplotě.

Krém z lesního ovoce:

Nejprve si připravte rozvar z lesního ovoce. Nejlepší jsou pouze borůvky, ale pokud není sezóna stačí i mražená lesní směs ovoce (maliny, ostružiny, rybíz,...). Ovoce svařte do husta s cukrem a rumem. Polovinu si dejte stranou a rozmixujte yčovým mixérem do hladka. Pak propasírujte, abychom se zbavili zrníček (pokud vám nevadí, pasírování vynechte). Takto připravené pyré ještě v hrni redukujte, dokud vám nevznikne velmi hustá směs připomínající marmeládu. Nechte vychladnout. Vychladlou směs pak vyšlehejte s druhou polovinou z té jedné třetiny rozdělené na polovic.

Želé: 

Druhou polovinu ovocného rozvaru zvažte. Podle množství pak přidejte dortové želé. postupujte dle návodu na obalu. Nalejte do hlubokého takíře a nechte zželírovat a vychladnou. Je možné dát i do mrazáku, lépe se pak s ním pracuje.

Bílý krém: 

Do poslední třetiny krému zašlehejte už pouze moučkový cukr a dejte zchadit. Tímto krémem budeme dort potírat a barvit.

Pusinková lízátka: 

Na vodní lázni promíchávejte cukr s bílky tak dlouho, dokus se cukr zcela nerozpustí (zjistíte pomnutím mezi prsty, nesmí být cítit krystalky) teplota by však neměla přesáhnout 70 ° C. Pak vyšlehejte v robotu na vysokou rychlot do tuha (ze směhu se tvoří na metle bambule). Pak si sníh rozdělte do mističek a obarvěte. Do potravinové folie si natřete jednotlivé barvy a zabalte do válečku odstříhněte jeden konec těsně u směsi a dejte do cukrářského sáčku se zdobící špičkou a nastříkejte nejprve pár jednobarevných pusinek, pak znovu připravte fólii a zbytek jednotlivých barev vytlačte do hadů sem, zabalte, odstříhněte a opět tvořte dobícím sáčkem velké pusnky ve tvaru lízátek. Sttřákáme na pečící papír a pečeme na 100°C 2 hodiny.

Sušenkové hvězdičky:

Příprava jako linecké těsto. Zdobení- potíráme štětečkem zbytky růžového a šedého krému.

Skládání dortu:

Korpusové pláty pokaždé potřete svařenou vodou s cukterm a citronovou štťávou, aby byl dostatečně vláčný, zejména kraje. Okolo korpusu upevněte ráfek. Na první plát naneste pomocí zdobícího sáčku vrstvu čokoládového krému a přiklopte dalším korpusem. Ten pak promažte částí karamelového krému a na vrch pomocí zdobícího sáčku naneste slabou vrstvičku čokoládového krému a opatrně rozetřere. Na třerí korpus pak vyklopte želatinovou směs a potřete rovnou krémen z lesního ovoce a přiklopte opět korpusem zde opět naneste vrstvu karamelového krému s čokoládovým a opět přiklopte. pokud vám zbyde jetě krém, můžete vytvořit ještě další vrstvu, pokud ne, nic se neděje. Celý dort pak zpevníte ráfky a nechte do druhého dne uležet v lednici. Nyní po vysvobození dortu z ráfků můžeme potírat bílým krémem. Může se v něm přes noc vytvořit voda, to mičemu nevadí, slejte ji a krém promíchejte. Potřete důkladně celý dort a následně uhlaďte a dejte opět zchalit alespoň na 2 hod do lednice. Zbylý krém si rozdělte na třetiny. Jednu obarvěte na růžovo, druhou na šedo a třetí ponechte bílou. Krémy naneste na potravinovou fólii a postupujte stejně jako u sněhových pusinek). Dejte do zdobícího sáčku s hladkou špičkou a u paty dortu tvořte bobečky, které hned pomocí nože či špachtličky rozmázněte do boku směrem nahoru. Takto ozdobte celý dort, pokud vám krém zbyde můžete takto ozdobit i vršek dortu. Pak už jen ozdobte pusinkovými lízátky, pusinkami a sušenkovými hvězdami.

 

 

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...
  • Tipy a triky

Jak využít a zužitkovat rybíz?

Rybíz často nechybí na žádné zahrádce ani farmářském trhu. Pro svou výraznou nakyslou chuť, barvu i obsah vitamínů je ideální surovinou ke zpracování. Nejlepší je sníst ho čerstvý, ale pokud si lahodné bobule chcete uchovat na...
  • Novinky a zajímavosti

Jaké vitaminy obsahuje letní ovoce?

Máte chuť na sladké, a zároveň chcete svému tělu dopřát potřebné vitaminy a minerály? Pak vraťte čokoládu zpátky do šuplíku a raději se vydejte na zahrádku nebo farmářské trhy. Tam totiž právě teď naleznete sezónní ovoce, které svou chutí...

Obchod Apetit