Šlehačková roláda s jahodami

Šlehačková roláda s jahodami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Šlehačková roláda s jahodami

5 / 5. Počet hodnocení: 4
Do 30 minut Snadné Na 1 roládu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2364 kcal
Bílkoviny 71 g
Sacharidy 110 g
Tuky 181 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Recept na tuhle roládu mám od své moravské babičky Jarmilky. Je neuvěřitelně lehká, tak akorát sladká a skvělé na ní je, že je úplně bez mouky,“ prozrazuje bývalá šéfredaktorka Apetitu Lucie Králová, která roládu zařadila i do své kuchařky!

Suroviny

vejce 5 ks
žloutky a bílky oddělené
sůl 1 špetka
moučkový cukr 100 g
kakao holandského typu 1 PL
vrchovatá
tuk
na vymazání plechu
Na dokončení
smetana ke šlehání 375 ml
ušlehaná
jahody
čerstvé, nakrájené nadrobno – mimo sezonu je zkuste nahradit např. mletými vlašskými ořechy

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C. Z bíl-ků a špetky soli ušlehejte sníh, aby tvořil lesklé špičky.

2

Žloutky vyšlehejte s moučkovým cukrem do světlé pěny, přidejte kakao a zlehka vmíchejte připravený sníh.

3

Nadýchané těsto rovnoměrně rozetřete na plech vymazaný silnou vrstvou tuku a pečte asi 10 minut dorůžova. Ihned po upečení plát několikrát srolujte a opět rozrolujte pomocí čisté utěrky a srolovaný ho pak nechte vychladnout. Tak si korpus zachová pružnost.

 
4

Vychladlou roládu opatrně rozviňte, potřete ušlehanou smetanou, posypte nakrájenými jahodami (nebo mletými ořechy), znovu srolujte a dejte vychladit. Potom ji krájejte na plátky a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/5

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit