„Recept na tuhle roládu mám od své moravské babičky Jarmilky. Je neuvěřitelně lehká, tak akorát sladká a navíc úplně bez mouky,“ prozrazuje bývalá šéfredaktorka Apetitu Lucie Králová, která recept na šlehačkovou roládu zařadila i do své kuchařky!
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 200 °C. Z bílků a špetky soli ušlehejte sníh, aby tvořil lesklé špičky.
Žloutky vyšlehejte s moučkovým cukrem do světlé pěny, přidejte kakao a zlehka vmíchejte připravený sníh.
Nadýchané těsto rovnoměrně rozetřete na plech vymazaný silnou vrstvou tuku a pečte asi 10 minut dorůžova. Ihned po upečení plát několikrát srolujte a opět rozrolujte pomocí čisté utěrky a srolovaný ho pak nechte vychladnout. Tak si korpus zachová pružnost.
Vychladlou roládu opatrně rozviňte, potřete ušlehanou smetanou, posypte nakrájenými jahodami (nebo mletými ořechy), znovu srolujte a dejte vychladit. Potom ji krájejte na plátky a podávejte.