Šlehačková roláda s jahodami

Šlehačková roláda s jahodami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Šlehačková roláda s jahodami

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Do 30 minut Snadné Na 1 roládu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2364 kcal
Bílkoviny 71 g
Cukr 110 g
Tuky 181 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Recept na tuhle roládu mám od své moravské babičky Jarmilky. Je neuvěřitelně lehká, tak akorát sladká a skvělé na ní je, že je úplně bez mouky,“ prozrazuje bývalá šéfredaktorka Apetitu Lucie Králová, která roládu zařadila i do své kuchařky!

Související recepty

Suroviny

vejce 5 ks
žloutky a bílky oddělené
sůl 1 špetka
moučkový cukr 100 g
kakao holandského typu 1 PL
vrchovatá
tuk
na vymazání plechu
Na dokončení
smetana ke šlehání 375 ml
ušlehaná
jahody
čerstvé, nakrájené nadrobno – mimo sezonu je zkuste nahradit např. mletými vlašskými ořechy

1 Troubu předehřejte na 200°C. Z bíl- ků a špetky soli ušlehejte sníh, aby tvořil lesklé špičky.

2 Žloutky vyšlehejte s moučkovým cukrem do světlé pěny, přidejte kakao a zlehka vmíchejte připravený sníh. Nadýchané těsto rovnoměrně rozetřete na plech vymazaný silnou vrstvou tuku a pečte asi 10 minut dorůžova. Ihned po upečení plát několikrát srolujte a opět rozrolujte pomocí čisté utěrky a srolovaný ho pak nechte vychladnout. Tak si korpus zachová pružnost.

3 Vychladlou roládu opatrně rozviňte, potřete ušlehanou smetanou, posypte nakrájenými jahodami (nebo mletými ořechy), znovu srolujte a dejte vychladit. Potom ji krájejte na plátky a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Kapary: poupata i plody s dokonalou chutí

Na malé, zelené, oválné kuličky kyselé chuti zvané kapary narazíte především ve Středomoří nebo ve sklenici nakládaných sušených rajčat, oliv či ančoviček. Víte, co vlastně kapary jsou a jaké mají účinky na zdraví? ...
  • Tipy a triky

Jak zpracovat šípky? Zkuste čaj, džem nebo omáčku

Šípková, nebo také psí růže u nás roste planě nejčastěji podél polních cest. Že jsou šípky mimořádně cenné plody plné vitamínů, věděly nejen naše babičky, ale i naši pravěcí předkové, kteří je už tehdy sbírali. ...
  • Tipy a triky

Jak na dokonale vláčné čokoládové brownies?

Brownies už zná pravděpodobně úplně každý milovník čokolády. Aby byl tento moučník křupavý na povrchu a vláčný uvnitř, je potřeba dodržet pár zásad. Když se vám povede tak, jak má, věřte, že po něm nezbude ani jeden drobeček. ...

Obchod Apetit