0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Šlehačková roláda s jahodami

Šlehačková roláda s jahodami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Šlehačková roláda s jahodami

4.4 / 5. Počet hodnocení: 13
Do 30 minut Snadné Na 1 roládu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2364 kcal
Bílkoviny 71 g
Sacharidy 110 g
Tuky 181 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Recept na tuhle roládu mám od své moravské babičky Jarmilky. Je neuvěřitelně lehká, tak akorát sladká a skvělé na ní je, že je úplně bez mouky,“ prozrazuje bývalá šéfredaktorka Apetitu Lucie Králová, která roládu zařadila i do své kuchařky!

Suroviny

vejce 5 ks
žloutky a bílky oddělené
sůl 1 špetka
moučkový cukr 100 g
kakao holandského typu 1 PL
vrchovatá
tuk
na vymazání plechu
Na dokončení
smetana ke šlehání 375 ml
ušlehaná
jahody
čerstvé, nakrájené nadrobno – mimo sezonu je zkuste nahradit např. mletými vlašskými ořechy

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C. Z bíl-ků a špetky soli ušlehejte sníh, aby tvořil lesklé špičky.

2

Žloutky vyšlehejte s moučkovým cukrem do světlé pěny, přidejte kakao a zlehka vmíchejte připravený sníh.

3

Nadýchané těsto rovnoměrně rozetřete na plech vymazaný silnou vrstvou tuku a pečte asi 10 minut dorůžova. Ihned po upečení plát několikrát srolujte a opět rozrolujte pomocí čisté utěrky a srolovaný ho pak nechte vychladnout. Tak si korpus zachová pružnost.

 
4

Vychladlou roládu opatrně rozviňte, potřete ušlehanou smetanou, posypte nakrájenými jahodami (nebo mletými ořechy), znovu srolujte a dejte vychladit. Potom ji krájejte na plátky a podávejte.

Související články

Jak na dokonalou piškotovou roládu s krémovou náplní?
  • Tipy a triky

Jak na dokonalou piškotovou roládu s krémovou náplní?

Nadýchaný piškot a v něm lehký krém. To je piškotová roláda. Podle surovin a postupu se může zdát, že je příprava nenáročná, ale opak je pravdou. Kdejaké hospodyňce už dala pořádně zabrat. My jsme pro vás připravili pár tipů, které vám...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/5

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit