Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Šlehačková roláda s jahodami
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 35
Do 30 minut Snadné Na 1 roládu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2364 kcal
Bílkoviny 71 g
Sacharidy 110 g
Tuky 181 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Recept na tuhle roládu mám od své moravské babičky Jarmilky. Je neuvěřitelně lehká, tak akorát sladká a navíc úplně bez mouky,“ prozrazuje bývalá šéfredaktorka Apetitu Lucie Králová, která recept na šlehačkovou roládu zařadila i do své kuchařky!

Suroviny

vejce 5 ks
velké, žloutky a bílky oddělené
sůl 1 špetka
tuk
na vymazání plechu
Na dokončení
ušlehaná
čerstvé, nakrájené nadrobno – mimo sezonu je zkuste nahradit např. mletými vlašskými ořechy

Postup

1

Troubu předehřejte na 200 °C. Z bílků a špetky soli ušlehejte sníh, aby tvořil lesklé špičky.

2

Žloutky vyšlehejte s moučkovým cukrem do světlé pěny, přidejte kakao a zlehka vmíchejte připravený sníh.

3

Nadýchané těsto rovnoměrně rozetřete na plech vymazaný silnou vrstvou tuku a pečte asi 10 minut dorůžova. Ihned po upečení plát několikrát srolujte a opět rozrolujte pomocí čisté utěrky a srolovaný ho pak nechte vychladnout. Tak si korpus zachová pružnost.

4

Vychladlou roládu opatrně rozviňte, potřete ušlehanou smetanou, posypte nakrájenými jahodami (nebo mletými ořechy), znovu srolujte a dejte vychladit. Potom ji krájejte na plátky a podávejte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/5

Apetit magazín