Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
o dort na obálku

Šlehačkový dort s ovocem

Popis receptu: 

Lehký šlehačkový dort s ovocem. Hodí se na jakékoliv slavnostní příležitosti např. narozeniny, jmeniny i svatby. Zkloubení kyselosti a sladkosti dohromady.

Autor: Hana Solařová
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 12
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Korpus: 6 vajec, 4 lžíce cukru, 2 vanilkové cukry, 4 lžíce hladké mouky, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 1 lžička kypřícího prášku, špetka soli

    Krém: 1 mascarpone, 3 šlehačky (33%), cukr dle chuti, 2 ztužovače šlehačky

    Želatina: 350 g mraženého lesního ovoce, 1 dortové želatiny (500 ml)

    Modelovací čokoláda: hořká čokoláda a kukuřičný sirup v poměru 2:1

Příprava jídla

Korpus:

Předehřejeme si troubu na 180 °C. Vyšleháme si bílky s cukrem, postupně přidáváme žloutky a špetku soli. Přidáme prosátou hladkou mouku, kypřící prášek a kukuřičný škrob. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme 20 min.

Želatina:

Rozvaříme si mražené lesní ovoce, poté lesní ovoce propasírujeme, abychom se zbavili zrníček. Zjistíme objem směsi a směs dolijeme vodou, abychom získaly 500 ml směsi. Do směsi přidáme dortovou želatinu a směs přivedeme k varu. Směs nalijeme do formy (vyloženou potravinářskou folií), která má menší průměr než náš upečený korpus. Necháme vychladnout.

Krém:

Vyšleháme si šlehačku se ztužovačem šlehačky. Přidáme mascarpone a cukr dle chuti.

Modelovací čokoláda:

Čokoládu si rozehřejeme ve vodní lázni a necháme trochu zchladnout. Přidáme kukuřičný sirup a mícháme, dokud se vše nespojí v jednu celistvou hmotu. Čokoláda se odlepuje od stěny misky. Dáme ji na potravin. folii a necháme vychladnout, zabalíme a dáme na 2 hodiny do lednice. Čokoládu vyndáme z lednice, prohněteme, vyválíme. Placku nakrájíme na menší obdélníčky, které stočíme do vrtulek.

Zkompletování:

Korpus jednou prořízneme. Na spodní vrstvu korpusu dáme vrstvu krému, na krém položíme želatinu a nandáme druhou vrstvu krému. Přikryjeme 2. částí korpusu. Dort namažeme zbytkem krému, dozdobíme ovocem ( čerstvé jahody, mražené lesní ovoce) a modelovací čokoládou.

Přidat komentář