Šlehačkový dort s tvarohem a jahodami

Šlehačkový dort s tvarohem a jahodami

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 (3)
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Korpus:

3 žloutky

6 bílků

1 hrnek (250 ml) pískového cukru

200 ml mléka

150 ml oleje

2 hrnky (250 ml) polohrubé mouky

2 lžíce kakaa

2 lžičky rumu

citronová kůra a citronová šťáva

1 prášek do pečiva

 

Krém:

500 ml smetany (40%)

500g tvarohu (ve vaničce)

100g moučkového cukru

3 ztužovače šlehačky

 

Zdobení:

jahodová marmeláda

čokoláda na vaření

máslo

čerstvé jahody

čokoládové pralinky

snítka meduňky, máty apod.

 

Připravíme si dvě formy o průměru 20 a 14 cm (popř. plech o velikosti…), vyložíme je pečícím papírem, nebo vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Elektrickou troubu předehřejeme na 170ºC.

 

Korpus:

Oddělíme žloutky od bílků. Ze všech bílků, do nichž jsme přidali 1 lžičku citronové šťávy, ušleháme sníh a odložíme stranou. Žloutky ušleháme s cukrem, až jsou pěkně napěněné (po cca 5 minutách), přidáme horké mléko, rum a postupně opatrně po malých troškách přiléváme olej. Následně vmícháme mouku smíchanou s kakaem a kypřícím práškem, a poté opatrně zapracujeme sníh. Těsto vlijeme do připravených forem (popř. připraveného plechu) a pečeme cca 35 minut (po přiměřené době, jakmile se korpus zpevní a povrch začne hnědnout, zkontrolujeme pomocí špejle, pokud na špejli po vpíchnutí do korpusu nezůstává neupečené těsto, ale špejle je suchá, je korpus propečený).

 

Krém:

Smícháme moučkový cukr se ztužovačem šlehačky. Vychlazenou šlehačku vlijeme do vhodné nádoby a začínáme šlehat na nejvyšší obrátky. Jakmile začne šlehačka tuhnout, začneme přidávat tvaroh a cukr, dáme pozor, abychom šlehačku nepřešlehali a nezačalo se z ní oddělovat máslo.

Dohotovení dortu:

Korpusy rozřízneme napůl. Pokud jsme těsto pekli na plechu, pomocí např. talířů vyřízneme z těsta 2 kola o průměru 20 cm a 2 kola o průměru 14 cm a dále postupujeme, jako by se jednalo o poloviny rozříznutých korpusů. Na spodní polovinu většího korpusu natřeme jahodovou marmeládu, následně část šlehačkovo-tvarohového krému a vtlačíme do něj klínky nakrájených jahod, zakryjeme druhou polovinou korpusu. Na povrch většího korpusu opět natřeme jahodovou marmeládu a krém. Do středu osadíme spodní polovinu menšího korpusu, který rovněž potřeme jahodovou marmeládou, krémem a poklademe kousky jahod. Přiklopíme druhou polovinou menšího korpusu. Celý povrch korpusů potřeme zbylým šlehačkovým krémem a uhladíme. Rozehřejeme ve vodní lázni čokoládu na vaření spolu s máslem. Jakmile je čokoláda tekutá, začneme ji opatrně nalévat svrchu do meziprostoru mezi okrajem většího korpusu a menším korpusem na něm usazeným (vytvoříme lem z čokolády), část čokolády necháme stéci po obvodu dolů (malé pramínky). Následně vrchní stranu menšího korpusu postříkáme čokoládou. Rozkrájíme jahody na klínky a část osadíme na vrchní stranu menšího korpusu, část uložíme na čokoládový lem. Dozdobíme čokoládovými pralinkami a snítkou

Autor: Trixikim

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...

Obchod Apetit