Šlehačkový dort s tvarohem a jahodami

Šlehačkový dort s tvarohem a jahodami

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 (3)
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Korpus:

3 žloutky

6 bílků

1 hrnek (250 ml) pískového cukru

200 ml mléka

150 ml oleje

2 hrnky (250 ml) polohrubé mouky

2 lžíce kakaa

2 lžičky rumu

citronová kůra a citronová šťáva

1 prášek do pečiva

 

Krém:

500 ml smetany (40%)

500g tvarohu (ve vaničce)

100g moučkového cukru

3 ztužovače šlehačky

 

Zdobení:

jahodová marmeláda

čokoláda na vaření

máslo

čerstvé jahody

čokoládové pralinky

snítka meduňky, máty apod.

 

Připravíme si dvě formy o průměru 20 a 14 cm (popř. plech o velikosti…), vyložíme je pečícím papírem, nebo vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Elektrickou troubu předehřejeme na 170ºC.

 

Korpus:

Oddělíme žloutky od bílků. Ze všech bílků, do nichž jsme přidali 1 lžičku citronové šťávy, ušleháme sníh a odložíme stranou. Žloutky ušleháme s cukrem, až jsou pěkně napěněné (po cca 5 minutách), přidáme horké mléko, rum a postupně opatrně po malých troškách přiléváme olej. Následně vmícháme mouku smíchanou s kakaem a kypřícím práškem, a poté opatrně zapracujeme sníh. Těsto vlijeme do připravených forem (popř. připraveného plechu) a pečeme cca 35 minut (po přiměřené době, jakmile se korpus zpevní a povrch začne hnědnout, zkontrolujeme pomocí špejle, pokud na špejli po vpíchnutí do korpusu nezůstává neupečené těsto, ale špejle je suchá, je korpus propečený).

 

Krém:

Smícháme moučkový cukr se ztužovačem šlehačky. Vychlazenou šlehačku vlijeme do vhodné nádoby a začínáme šlehat na nejvyšší obrátky. Jakmile začne šlehačka tuhnout, začneme přidávat tvaroh a cukr, dáme pozor, abychom šlehačku nepřešlehali a nezačalo se z ní oddělovat máslo.

Dohotovení dortu:

Korpusy rozřízneme napůl. Pokud jsme těsto pekli na plechu, pomocí např. talířů vyřízneme z těsta 2 kola o průměru 20 cm a 2 kola o průměru 14 cm a dále postupujeme, jako by se jednalo o poloviny rozříznutých korpusů. Na spodní polovinu většího korpusu natřeme jahodovou marmeládu, následně část šlehačkovo-tvarohového krému a vtlačíme do něj klínky nakrájených jahod, zakryjeme druhou polovinou korpusu. Na povrch většího korpusu opět natřeme jahodovou marmeládu a krém. Do středu osadíme spodní polovinu menšího korpusu, který rovněž potřeme jahodovou marmeládou, krémem a poklademe kousky jahod. Přiklopíme druhou polovinou menšího korpusu. Celý povrch korpusů potřeme zbylým šlehačkovým krémem a uhladíme. Rozehřejeme ve vodní lázni čokoládu na vaření spolu s máslem. Jakmile je čokoláda tekutá, začneme ji opatrně nalévat svrchu do meziprostoru mezi okrajem většího korpusu a menším korpusem na něm usazeným (vytvoříme lem z čokolády), část čokolády necháme stéci po obvodu dolů (malé pramínky). Následně vrchní stranu menšího korpusu postříkáme čokoládou. Rozkrájíme jahody na klínky a část osadíme na vrchní stranu menšího korpusu, část uložíme na čokoládový lem. Dozdobíme čokoládovými pralinkami a snítkou

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...

Obchod Apetit