0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Šlehačkový dort s tvarohem a jahodami

Šlehačkový dort s tvarohem a jahodami

Hodnocení receptu
4.4 / 5. Počet hodnocení: 20
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8688 kcal
Bílkoviny 262 g
Sacharidy 906 g
Tuky 440 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Korpus
žloutek 3 ks
krupicový cukr 1 hrnek
mléko 200 ml
rostlinný olej 150 ml
mouka pšeničná polohrubá 2 hrnky
kakao 2 PL
rum 2 ČL
citronová kůra
citronová šťáva
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
Krém
40%-tní
tvaroh 500 g
moučkový cukr 100 g
ztužovač 3 bal
Zdobení
marmeláda
jahodová
čokoláda na vaření
máslo
čokoládové bonbony
nebo máta

Postup

1

Připravíme si dvě formy o průměru 20 a 14 cm (popř. plech o velikosti…), vyložíme je pečícím papírem, nebo vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Elektrickou troubu předehřejeme na 170ºC.

2

Korpus:
Oddělíme žloutky od bílků. Ze všech bílků, do nichž jsme přidali 1 lžičku citronové šťávy, ušleháme sníh a odložíme stranou. Žloutky ušleháme s cukrem, až jsou pěkně napěněné (po cca 5 minutách), přidáme horké mléko, rum a postupně opatrně po malých troškách přiléváme olej.

3

Následně vmícháme mouku smíchanou s kakaem a kypřícím práškem, a poté opatrně zapracujeme sníh.

4

Těsto vlijeme do připravených forem (popř. připraveného plechu) a pečeme cca 35 minut (po přiměřené době, jakmile se korpus zpevní a povrch začne hnědnout, zkontrolujeme pomocí špejle, pokud na špejli po vpíchnutí do korpusu nezůstává neupečené těsto, ale špejle je suchá, je korpus propečený).

5

Krém:
Smícháme moučkový cukr se ztužovačem šlehačky. Vychlazenou šlehačku vlijeme do vhodné nádoby a začínáme šlehat na nejvyšší obrátky.

6

Jakmile začne šlehačka tuhnout, začneme přidávat tvaroh a cukr, dáme pozor, abychom šlehačku nepřešlehali a nezačalo se z ní oddělovat máslo.

7

Dohotovení dortu:
Korpusy rozřízneme napůl. Pokud jsme těsto pekli na plechu, pomocí např. talířů vyřízneme z těsta 2 kola o průměru 20 cm a 2 kola o průměru 14 cm a dále postupujeme, jako by se jednalo o poloviny rozříznutých korpusů.

8

Na spodní polovinu většího korpusu natřeme jahodovou marmeládu, následně část šlehačkovo-tvarohového krému a vtlačíme do něj klínky nakrájených jahod, zakryjeme druhou polovinou korpusu. Na povrch většího korpusu opět natřeme jahodovou marmeládu a krém.

9

Do středu osadíme spodní polovinu menšího korpusu, který rovněž potřeme jahodovou marmeládou, krémem a poklademe kousky jahod. Přiklopíme druhou polovinou menšího korpusu.

10

Celý povrch korpusů potřeme zbylým šlehačkovým krémem a uhladíme. Rozehřejeme ve vodní lázni čokoládu na vaření spolu s máslem. Jakmile je čokoláda tekutá, začneme ji opatrně nalévat svrchu do meziprostoru mezi okrajem většího korpusu a menším korpusem na něm usazeným (vytvoříme lem z čokolády), část čokolády necháme stéci po obvodu dolů (malé pramínky).

 
11

Následně vrchní stranu menšího korpusu postříkáme čokoládou. Rozkrájíme jahody na klínky a část osadíme na vrchní stranu menšího korpusu, část uložíme na čokoládový lem. Dozdobíme čokoládovými pralinkami a snítkou

Autor: Trixikim

Apetit magazín

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele
  • Jak na to

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele

Po vánočním hodování míváme chuť na lehčí ale výživná jídla, v nichž nechybí dávka bílkovin. Ať už si dáte Asií inspirovanou polévku, dýňovou frittatu nebo krůtí karbanátky, po všem se budete cítit sytě, přitom lehce a fit! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč