Kakaový dort se šlehačkou a jahodami představuje půvabné spojení oblíbených chutí. Lehký krém je osvěžující a k tmavému korpusu se dokonale hodí. Ovoce můžete použít podle chuti, stejně dobře budou fungovat maliny nebo třeba borůvky. Recept je od naši milé čtenářky.
Suroviny
Postup
Připravte si dvě formy o průměru 20 a 14 cm, vyložte je pečícím papírem, nebo vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Elektrickou troubu předehřejte na 170 ºC.
Korpus:
Z bílků a lžičky citronové šťávy ušlehejte tuhý sníh a odložte stranou. Žloutky ušlehejte s cukrem, až jsou pěkně napěněné (po cca 5 minutách), přidejte horké mléko, rum a postupně opatrně po malých troškách přilévejte olej.
Následně vmíchejte mouku smíchanou s kakaem a kypřícím práškem, a poté opatrně zapracujte sníh.
Těsto vlijte do připravených forem a pečte cca 35 minut. Po přiměřené době, jakmile se korpus zpevní a povrch začne hnědnout, zkontrolujte pomocí špejle. Pokud na špejli po vpíchnutí do korpusu nezůstává těsto a špejle je suchá, korpus je propečený. Nechte na mřížce vychladnout.
Krém:
Smíchejte moučkový cukr se ztužovačem šlehačky. Vychlazenou šlehačku vlijte do vhodné nádoby a začněte šlehat na nejvyšší obrátky.
Jakmile začne šlehačka tuhnout, přidejte tvaroh, cukr a vyšlehejte do tuhé konzistence. Dejte pozor, abyste šlehačku nepřešlehali a nezačalo se z ní oddělovat máslo!
Dohotovení dortu:
Vychladlé korpusy prořízněte napůl.
Spodní polovinu většího korpusu potřete jahodovou marmeládu, následně potřete částí šlehačkovo-tvarohového krému a vtlačte do něj klínky nakrájených jahod, zakryjte druhou polovinou korpusu. Na povrch většího korpusu opět natřte jahodovou marmeládu a krém.
Do středu osaďte spodní polovinu menšího korpusu, který rovněž potřte jahodovou marmeládou, krémem a přidejte kousky jahod. Přiklopte druhou polovinou menšího korpusu. Celý dort potřete zbylým šlehačkovým krémem a uhlaďte.
Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu na vaření spolu s máslem. Jakmile je čokoláda tekutá, opatrně ji nalévejte na okraje spodního patra a nechte čokoládu pozvolna stéct dolů.
Následně vrchní patro pocákejte zbylou čokoládou, případně také vytvořte stékance. Jahody rozkrojte na klínky a společně s čokoládovými pralinkami a mátou nebo meduňkovými lístky ozdobte dort. Dejte vychladit.