Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hodnocení receptu
4.4/5 Počet hodnocení: 21
Více než hodinu Snadné 12 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8688 kcal
Bílkoviny 262 g
Sacharidy 906 g
Tuky 440 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kakaový dort se šlehačkou a jahodami představuje půvabné spojení oblíbených chutí. Lehký krém je osvěžující a k tmavému korpusu se dokonale hodí. Ovoce můžete použít podle chuti, stejně dobře budou fungovat maliny nebo třeba borůvky. Recept je od naši milé čtenářky.

Suroviny

Korpus
(250 ml)
mléko 200 ml
rostlinný olej 150 ml
kakao 2 PL
rum 2 ČL
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
Krém
tvaroh 500 g
ve vaničce
Zdobení
marmeláda
jahodová
čokoláda na vaření
nebo máta

Postup

1

Připravte si dvě formy o průměru 20 a 14 cm, vyložte je pečícím papírem, nebo vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Elektrickou troubu předehřejte na 170 ºC.

2

Korpus:
Z bílků a lžičky citronové šťávy ušlehejte tuhý sníh a odložte stranou. Žloutky ušlehejte s cukrem, až jsou pěkně napěněné (po cca 5 minutách), přidejte horké mléko, rum a postupně opatrně po malých troškách přilévejte olej.

3

Následně vmíchejte mouku smíchanou s kakaem a kypřícím práškem, a poté opatrně zapracujte sníh.

4

Těsto vlijte do připravených forem a pečte cca 35 minut. Po přiměřené době, jakmile se korpus zpevní a povrch začne hnědnout, zkontrolujte pomocí špejle. Pokud na špejli po vpíchnutí do korpusu nezůstává těsto a špejle je suchá, korpus je propečený. Nechte na mřížce vychladnout.

5

Krém:
Smíchejte moučkový cukr se ztužovačem šlehačky. Vychlazenou šlehačku vlijte do vhodné nádoby a začněte šlehat na nejvyšší obrátky.

6

Jakmile začne šlehačka tuhnout, přidejte tvaroh, cukr a vyšlehejte do tuhé konzistence. Dejte pozor, abyste šlehačku nepřešlehali a nezačalo se z ní oddělovat máslo!

7

Dohotovení dortu:
Vychladlé korpusy prořízněte napůl.

8

Spodní polovinu většího korpusu potřete jahodovou marmeládu, následně potřete částí šlehačkovo-tvarohového krému a vtlačte do něj klínky nakrájených jahod, zakryjte druhou polovinou korpusu. Na povrch většího korpusu opět natřte jahodovou marmeládu a krém.

9

Do středu osaďte spodní polovinu menšího korpusu, který rovněž potřte jahodovou marmeládou, krémem a přidejte kousky jahod. Přiklopte druhou polovinou menšího korpusu. Celý dort potřete zbylým šlehačkovým krémem a uhlaďte.

10

Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu na vaření spolu s máslem. Jakmile je čokoláda tekutá, opatrně ji nalévejte na okraje spodního patra a nechte čokoládu pozvolna stéct dolů.

 
11

Následně vrchní patro pocákejte zbylou čokoládou, případně také vytvořte stékance. Jahody rozkrojte na klínky a společně s čokoládovými pralinkami a mátou nebo meduňkovými lístky ozdobte dort. Dejte vychladit.

Autor: Trixikim

Apetit magazín