
Slepičí pekáček à la nádivka
Velikonoce jsou už na dohled, tak není od věci otestovat nové recepty na nádivky – když vám tahle zachutná, můžete v ní libovolně zaměňovat druhy masa a o svátcích si ji dát třeba se zbytky pečeného masa, uzeným nebo třeba s klobásou.
Ingredience
- 3 lžíce másla
- 100 g pěkné sušené nebo anglické slaniny, na nudličky (část plátků můžete nechat v celku na ozdobení povrchu)
- 1 pórek, nakrájený na plátky
- 2 řapíky celeru, nakrájené na plátky
- 400 g krémových (hnědých) žampionů, nakrájených na plátky
- vařené slepičí maso z 1/2 slepice (viz recept na polévku)
- 2 snítky tymiánu, lístky odrhnuté
- 4 lístky šalvěje, lístky nasekané
- 300 ml drůbežího vývaru
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 ciabatty nebo podobný italský chleba s velkými otvory, nakrájený na půlplátky
- 250 ml smetany ke šlehání
- 4 vejce
- svazek hladkolisté petrželky
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 180°C. Ve velké pánvi na másle opékejte slaninu asi 3 minuty dozlatova. Potom přidejte pórek a míchejte dalších 5 minut, až změkne. Vsypte řapíkatý celer a žampiony a opékejte vše ještě 2 minuty. Přidejte úhledně nakrájené slepičí maso, tymián, šalvěj a zalijte vývarem. Přiveďte k varu, osolte, opepřete a vmíchejte chleba. Nechte vychladnout.
2 Ve smetaně rozšlehejte vejce a přimíchejte ji spolu s petrželkou ke směsi. Celý obsah pánve potom rozprostřete do zapékací nádoby. Pečte v předehřáté troubě asi 50 minut dozlatova.
Přidat komentář