Smažená květáková rýže s volským okem

Smažená květáková rýže s volským okem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Smažená květáková rýže s volským okem

4.8 / 5. Počet hodnocení: 6
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1840 kcal
Bílkoviny 99 g
Sacharidy 72 g
Tuky 126 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Se začátkem léta přichází první pořádná úroda zeleniny, dopřát si můžete třeba čerstvý květák. Smažený, vařený, pečený, grilovaný... Můžete si jej užít na tolik způsobů! Zkuste ho tentokrát proměnit v neskutečně variabilní rýži!

Suroviny

květák 0.5 ks
na větší kusy
ghí
přepuštěné máslo nebo rostlinný olej
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
mrkev 1 ks
nakrájená na kostičky
česnek 1 stroužek
nasekaný nadrobno
zázvor (čerstvý) 1 PL
strouhaný
mražený hrášek 0.5 hrnku
sójová omáčka 1 PL
jarní cibulka 1 ks
nakrájená nadrobno
sezamový olej 1 ČL
arašídy 0.75 hrnku
nasucho opražené
vejce 4 ks
sezamová semínka
bílá a/nebo černá, nasucho opražená, na ozdobení
koriandr
čerstvý, k podávání

Postup

1

Květák rozmixujte v robotu nadrobno – výsledek by měl připomínat zrnka rýže.

2

V pánvi na 2–3 lžících másla nebo oleje opékejte cibuli, mrkev, česnek a zázvor, až cibule zesklovatí. Směs shrňte na stranu, přidejte do pánve ještě trochu tuku a vsypte květák. Nechte jej asi minutu bez míchání opékat, potom všechny suroviny v pánvi promíchejte. Přidejte hrášek, sójovou omáčku, jarní cibulku a ještě chvíli opékejte. Sejměte z ohně a vmíchejte sezamový olej a arašídy.

3

Z vajec usmažte volská oka, květákovou rýži rozdělte na talíře, přidejte vejce a posypte sezamem a koriandrem.

NĚCO NAVÍC
Pokud máte rádi pálivé, přidejte do základu trochu chilli vloček či hotové jídlo dochuťte chilli omáčkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/6

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....

Obchod Apetit