Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Smažené vepřové koleno s paprikáčem, pečenými brambory a nakládanou ředkvičkou
Smažené vepřové koleno s paprikáčem, pečenými brambory a nakládanou ředkvičkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Smažené vepřové koleno s paprikáčem, pečenými brambory a nakládanou ředkvičkou

5/5 Počet hodnocení: 1
Více než dvě hodiny Pro zkušené Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 12167 kcal
Bílkoviny 426 g
Sacharidy 1131 g
Tuky 629 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křupavé smažené vepřové koleno s bohatou chutí, doplněné pikantním paprikáčem, dozlatova pečenými brambory a svěží nakládanou ředkvičkou – dokonalá kombinace pro milovníky poctivého jídla. Tento tradiční, ale originálně vylepšený recept zaručí šťavnaté maso, lahodné přílohy a výrazné chutě. O recept se s námi podělil šéfkuchař restaurace Bistro 105 v Třeboni, Michal Voldřich.

Související recepty

Suroviny

Na koleno
syrové, bez kosti
nové koření 3 kuličky
pepř celý 5 kuliček
sůl
jablečný ocet
na pokapání masa
na obalení
vejce 3 ks
na obalení
strouhanka 300 g
na obalení
rostlinný olej
na smažení
k podávání, nakrájená
petrželka
hladkolistá, lístky k podávání
Na brambory
sůl 25 g
hrubá
brambory 1,8 kg
vydrhnuté
Na nakládanou ředkvičku
vinný ocet bílý 200 ml
bazalka
čerstvá, pár lístků
koriandrová semínka 5 g
celá, cca 2,5 lžičky
sůl 5 g
ředkvičky 11 ks
překrojené
Na paprikáč
vepřové sádlo 100 g
cibule 1,2 kg
nakrájená najemno
paprika mletá pálivá 4 ČL
celý, asi 2,5 lžičky
drcený (cca 2 stroužky)
studené
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Vepřové koleno vložte do hrnce a zalijte studenou vodou. Přidejte bobkový list, nové koření, celý pepř a osolte. Přiveďte k varu, pak stáhněte teplotu a zvolna vařte doměkka.

2

Pak maso vyndejte, vývar sceďte a uchovejte.

3

Maso lehce překrájejte a teplé přesuňte po částech na potravinářskou fólii, mírně pokapejte octem a udělejte sedm malých válečků. Válečky dobře utahujte, aby maso drželo pohromadě, až vychladne a bude se smažit. Nechte v chladu.

4

Troubu rozehřejte na 180 °C. Do pekáčku vsypte hrubou sůl, položte na ni brambory a pečte je cca 45 minut, nebo dokud nejsou měkké.

5

Připravte nakládané ředkvičky. Do rendlíku dejte ocet, cukr, bazalku, koriandr a sůl.

6

Zahřejte na 50 °C a přeceďte. Do teplého nálevu přidejte překrájené ředkvičky a nechte macerovat.

7

Na paprikáč restujte ve velkém hrnci nebo na pánvi na sádle cibuli dozlatova (cca 20 minut).

8

Přidejte obě papriky, kmín, rajský protlak, česnek a podlijte uchovaným 1,3 litrem vývaru z kolene. Provařte, dle chuti propasírujte nebo ponechte ‚rustikální‘ vzhled a zjemněte smetanou.

9

Vařte ještě 10 minut. Nakonec přidejte pro lesk máslo. Dosolte, dopepřete.

10

Vychlazené maso zbavte fólie, osolte, nakrájejte na kostky a obalte v trojobalu.

11

V rozpáleném oleji smažte dozlatova, stačí cca 2 minuty.

12

Hotové jídlo posypte chilli papričkou a lístky petrželky.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2024/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2024/2

Apetit magazín