Dříve žitné placky Roggerne Krapfen dostávala jako týdenní výslužku čeládka. Dnes jsou oblíbenou součástí tradičních rakouských trhů a festivalů a jedí se nejčastěji teplé, hlavně v oblasti kolem Dachsteinu. Kdo ale říká, že si pro tuhle dobrotu musíte až do Alp dojet? My vám prozradíme, jak si ji snadno a rychle vyrobit... teď hned!
Postup
Připravíme si těsto. Do velké mísy vsypeme mouku a sůl. Promícháme. Do těsta vlijeme mléko a vařečkou zpracováváme, až se spojí dohromady.
Vyklopíme těsto na moukou poprášenou pracovní plochu a rukama hněteme, až získáme poddajné těsto. Z těsta uválíme hada o průměru 5 cm a necháme 30 minut odpočinout.
Váleček těsta nakrájíme po 3 cm na díly. Na podsypané pracovní ploše vyválíme co nejtenčí placky velké asi jako talíř.
V hluboké pánvi rozehřejeme dostatek sádla – placky musí v tuku plavat. Do vroucího sádla vkládáme vždy jednu placku a smažíme z obou stran – hotové se nafukují a jsou zlatavé. Vyjmeme z pánve a necháme okapat. Na usmažené placky rozdrobíme sýr nebo směs sýrů, zarolujeme a ihned jíme – placky jsou nejlepší horké. Podle chuti můžeme placky posypat sýrem i navrch.