Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Smažené žitné placky se sýrem
AD
Žitné placky se sýrem
ZDROJ: APETIT
sdílet:

Smažené žitné placky se sýrem

4.4/5 Počet hodnocení: 7
Do hodiny Velmi snadné Na cca 15 placek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5299 kcal
Bílkoviny 40 g
Sacharidy 350 g
Tuky 401 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dříve žitné placky Roggerne Krapfen dostávala jako týdenní výslužku čeládka. Dnes jsou oblíbenou součástí tradičních rakouských trhů a festivalů a jedí se nejčastěji teplé, hlavně v oblasti kolem Dachsteinu. Kdo ale říká, že si pro tuhle dobrotu musíte až do Alp dojet? My vám prozradíme, jak si ji snadno a rychle vyrobit... teď hned!

Související recepty

Suroviny

mouka žitná hladká 500 g
sůl 2 ČL
studené
sádlo 400 g
na smažení
Ennstaler Steirerkasna posypání (nebo 50 g strouhaného parmazánu a 150 g modrého sýra)

Postup

1

Připravíme si těsto. Do velké mísy vsypeme mouku a sůl. Promícháme. Do těsta vlijeme mléko a vařečkou zpracováváme, až se spojí dohromady.

2

Vyklopíme těsto na moukou poprášenou pracovní plochu a rukama hněteme, až získáme poddajné těsto. Z těsta uválíme hada o průměru 5 cm a necháme 30 minut odpočinout.

3

Váleček těsta nakrájíme po 3 cm na díly. Na podsypané pracovní ploše vyválíme co nejtenčí placky velké asi jako talíř.

4

V hluboké pánvi rozehřejeme dostatek sádla – placky musí v tuku plavat. Do vroucího sádla vkládáme vždy jednu placku a smažíme z obou stran – hotové se nafukují a jsou zlatavé. Vyjmeme z pánve a necháme okapat. Na usmažené placky rozdrobíme sýr nebo směs sýrů, zarolujeme a ihned jíme – placky jsou nejlepší horké. Podle chuti můžeme placky posypat sýrem i navrch.

Apetit magazín