0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Smažené žitné placky se sýrem

AD
Žitné placky se sýrem
ZDROJ: APETIT
sdílet:

Smažené žitné placky se sýrem

5 / 5. Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Na cca 15 placek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5299 kcal
Bílkoviny 40 g
Sacharidy 350 g
Tuky 401 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dříve žitné placky Roggerne Krapfen dostávala jako týdenní výslužku čeládka. Dnes jsou oblíbenou součástí tradičních rakouských trhů a festivalů a jedí se nejčastěji teplé, hlavně v oblasti kolem Dachsteinu. Kdo ale říká, že si pro tuhle dobrotu musíte až do Alp dojet? My vám prozradíme, jak si ji snadno a rychle vyrobit... teď hned!

Suroviny

mouka žitná hladká 500 g
sůl 2 ČL
mléko
studené
sádlo 400 g
na smažení
sýr
Ennstaler Steirerkasna posypání (nebo 50 g strouhaného parmazánu a 150 g modrého sýra)

Postup

1

Připravíme si těsto. Do velké mísy vsypeme mouku a sůl. Promícháme. Do těsta vlijeme mléko a vařečkou zpracováváme, až se spojí dohromady.

2

Vyklopíme těsto na moukou poprášenou pracovní plochu a rukama hněteme, až získáme poddajné těsto. Z těsta uválíme hada o průměru 5 cm a necháme 30 minut odpočinout.

3

Váleček těsta nakrájíme po 3 cm na díly. Na podsypané pracovní ploše vyválíme co nejtenčí placky velké asi jako talíř.

4

V hluboké pánvi rozehřejeme dostatek sádla – placky musí v tuku plavat. Do vroucího sádla vkládáme vždy jednu placku a smažíme z obou stran – hotové se nafukují a jsou zlatavé. Vyjmeme z pánve a necháme okapat. Na usmažené placky rozdrobíme sýr nebo směs sýrů, zarolujeme a ihned jíme – placky jsou nejlepší horké. Podle chuti můžeme placky posypat sýrem i navrch.

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit