Smažené žitné placky se sýrem

Komerční sdělení
Žitné placky se sýrem
ZDROJ: APETIT
sdílet:

Smažené žitné placky se sýrem

5 / 5. Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Na cca 15 placek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5299 kcal
Bílkoviny 40 g
Sacharidy 350 g
Tuky 401 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dříve žitné placky Roggerne Krapfen dostávala jako týdenní výslužku čeládka. Dnes jsou oblíbenou součástí tradičních rakouských trhů a festivalů a jedí se nejčastěji teplé, hlavně v oblasti kolem Dachsteinu. Kdo ale říká, že si pro tuhle dobrotu musíte až do Alp dojet? My vám prozradíme, jak si ji snadno a rychle vyrobit... teď hned!

Suroviny

mouka žitná hladká 500 g
sůl 2 ČL
mléko
studené
sádlo 400 g
na smažení
sýr
Ennstaler Steirerkasna posypání (nebo 50 g strouhaného parmazánu a 150 g modrého sýra)

Postup

1

Připravíme si těsto. Do velké mísy vsypeme mouku a sůl. Promícháme. Do těsta vlijeme mléko a vařečkou zpracováváme, až se spojí dohromady.

2

Vyklopíme těsto na moukou poprášenou pracovní plochu a rukama hněteme, až získáme poddajné těsto. Z těsta uválíme hada o průměru 5 cm a necháme 30 minut odpočinout.

3

Váleček těsta nakrájíme po 3 cm na díly. Na podsypané pracovní ploše vyválíme co nejtenčí placky velké asi jako talíř.

4

V hluboké pánvi rozehřejeme dostatek sádla – placky musí v tuku plavat. Do vroucího sádla vkládáme vždy jednu placku a smažíme z obou stran – hotové se nafukují a jsou zlatavé. Vyjmeme z pánve a necháme okapat. Na usmažené placky rozdrobíme sýr nebo směs sýrů, zarolujeme a ihned jíme – placky jsou nejlepší horké. Podle chuti můžeme placky posypat sýrem i navrch.

Apetit magazín

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit