Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Smažení & fritování: Čočka na kyselo se smaženým vajíčkem a pražskou šunkou

Otevřeli jsme pro vás školu vaření, kterou na stránkách Apetitu vede skvělý šéfkuchař Pavel Býček. Každý měsíc vás naučí jednu ze základních kuchařských technik. Když totiž znáte techniku a její principy, můžete si už recepty vymýšlet sami a vařit z hlavy...

Vydání: 2019/1
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT40M
Vaření 0:40

Ingredience

    NA ČOČKU

    • 300 g černé čočky beluga
    • 50 g kořenové zeleniny, nakrájené na velké kusy (mrkev, celer, petržel)
    • 2 bobkové listy
    • 5 kuliček nového koření sůl
    • 50–80 g másla
    • 1/2 šalotky, nakrájená nadrobno
    • 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
    • 5 lžic balzamikového octa
    • 50 ml drůbežího vývaru
    • špetka sušené majoránky
    • čerstvá majoránka (lze vynechat)
    • krupicový cukr na dochucení

    NA GLAZOVANOU MRKEV

    • 30 g másla
    • 1 mrkev, nakrájená na půlkolečka
    • 2 stroužky česneku, oloupané
    • 20 g krupicového cukru
    • sůl

    NA GLAZOVANÉ ŠALOTKY

    • 3 šalotky, v celku a se slupkou
    • trocha oleje podle potřeby
    • 70 g červeného portského vína
    • 1 lžíce balzamikového octa
    • sůl a krupicový cukr

    NA VEJCE

    • 4 vejce
    • hladká mouka podle potřeby vejce, prošlehané
    • strouhanka panko podle potřeby

    NA DOKONČENÍ

    • pražská šunka, zmražená

Příprava jídla

SMAŽENÍ & FRITOVÁNÍ

Ať už smažíte na pánvi, nebo fritujete ve vysoké vrstvě oleje, vždy používejte kvalitní olej, nepřepalujte jej, suroviny smažte při teplotě 170–180°C a vždy v rozpáleném oleji – jen tak strouhanka nenasákne moc tuku. Klasické smažení je lepší tam, kde je třeba delší tepelná úprava, například u masa, fritování se hodí, když potřebujete zachovat svěžest a čerstvost – vajíčko, tempura, hranolky, zelenina... Smažíte-li v trojobalu, udělejte si vlastní strouhanku a nemelte ji na prach, větší kousky ve stylu strouhanky panko jsou lepší. Dbejte na dobré obalení a čistou práci, řádně oklepte přebytečnou mouku i vajíčko a při obalováni si nechte jeden nástroj (nebo ruku) na vejce a druhý na mouku a na strouhanku. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Konfitování: Vepřové s mrkví

Rybí velouté se zeleninou a pstruhem

Kapr s bylinkovou strouhankou a lehkým bramborovým salátem

Pečení: Pomalu pečené kuře, nádivka a nastavovaná kaše

Přidat komentář