0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čočka na kyselo se smaženým vajíčkem a pražskou šunkou

Čočka na kyselo se smaženým vajíčkem a pražskou šunkou

5 / 5. Počet hodnocení: 2
Do 20 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2399 kcal
Bílkoviny 75 g
Sacharidy 237 g
Tuky 130 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Otevřeli jsme pro vás školu vaření, kterou na stránkách Apetitu vede skvělý šéfkuchař Pavel Býček. Každý měsíc vás naučí jednu ze základních kuchařských technik. Když totiž znáte techniku a její principy, můžete si už recepty vymýšlet sami a vařit z hlavy...

Suroviny

Na čočku
300 g
černá čočka beluga
kořenová zelenina 50 g
na velké kusy (celer, mrkev, petržel)
bobkový list 2 ks
nové koření 5 kuliček
sůl
máslo 50 g
šalotka ½ ks
nadrobno
česnek 2 stroužky
nadrobno
balzamikový ocet 5 PL
vývar kuřecí 50 ml
majoránka (drhnutá) špetka
majoránka (čerstvá)
(lze vynechat)
krupicový cukr
na dochucení
Na glazovanou mrkev
máslo 30 g
mrkev 1 ks
na půlkolečka
česnek 2 stroužky
oloupané
krupicový cukr 20 g
sůl
Na glazované šalotky
šalotka 3 ks
v celku, se slupkou
olej
dle potřeby
víno portské 70 g
balzamikový ocet 1 PL
sůl
krupicový cukr
Na vejce
vejce 4 ks
prošlehané
mouka pšeničná hladká
dle potřeby
strouhanka
panko, dle potřeby
pražská šunka zmražená, na dokončení

Postup

1

Ať už smažíte na pánvi, nebo fritujete ve vysoké vrstvě oleje, vždy používejte kvalitní olej, nepřepalujte jej, suroviny smažte při teplotě 170–180°C a vždy v rozpáleném oleji – jen tak strouhanka nenasákne moc tuku.

Klasické smažení je lepší tam, kde je třeba delší tepelná úprava, například u masa, fritování se hodí, když potřebujete zachovat svěžest a čerstvost – vajíčko, tempura, hranolky, zelenina...

Smažíte-li v trojobalu, udělejte si vlastní strouhanku a nemelte ji na prach, větší kousky ve stylu strouhanky panko jsou lepší.

Dbejte na dobré obalení a čistou práci, řádně oklepte přebytečnou mouku i vajíčko a při obalováni si nechte jeden nástroj (nebo ruku) na vejce a druhý na mouku a na strouhanku. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/1

Apetit magazín

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč