0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čočka na kyselo se smaženým vajíčkem a pražskou šunkou

Čočka na kyselo se smaženým vajíčkem a pražskou šunkou

5 / 5. Počet hodnocení: 2
Do 20 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2399 kcal
Bílkoviny 75 g
Sacharidy 237 g
Tuky 130 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Otevřeli jsme pro vás školu vaření, kterou na stránkách Apetitu vede skvělý šéfkuchař Pavel Býček. Každý měsíc vás naučí jednu ze základních kuchařských technik. Když totiž znáte techniku a její principy, můžete si už recepty vymýšlet sami a vařit z hlavy...

Suroviny

Na čočku
300 g
černá čočka beluga
kořenová zelenina 50 g
na velké kusy (celer, mrkev, petržel)
bobkový list 2 ks
nové koření 5 kuliček
sůl
máslo 50 g
šalotka 0.5 ks
nadrobno
česnek 2 stroužky
nadrobno
balzamikový ocet 5 PL
vývar kuřecí 50 ml
majoránka (drhnutá) špetka
majoránka (čerstvá)
(lze vynechat)
krupicový cukr
na dochucení
Na glazovanou mrkev
máslo 30 g
mrkev 1 ks
na půlkolečka
česnek 2 stroužky
oloupané
krupicový cukr 20 g
sůl
Na glazované šalotky
šalotka 3 ks
v celku, se slupkou
olej
dle potřeby
víno portské 70 g
balzamikový ocet 1 PL
sůl
krupicový cukr
Na vejce
vejce 4 ks
prošlehané
mouka pšeničná hladká
dle potřeby
strouhanka
panko, dle potřeby
pražská šunka zmražená, na dokončení

Postup

1

Ať už smažíte na pánvi, nebo fritujete ve vysoké vrstvě oleje, vždy používejte kvalitní olej, nepřepalujte jej, suroviny smažte při teplotě 170–180°C a vždy v rozpáleném oleji – jen tak strouhanka nenasákne moc tuku.

Klasické smažení je lepší tam, kde je třeba delší tepelná úprava, například u masa, fritování se hodí, když potřebujete zachovat svěžest a čerstvost – vajíčko, tempura, hranolky, zelenina...

Smažíte-li v trojobalu, udělejte si vlastní strouhanku a nemelte ji na prach, větší kousky ve stylu strouhanky panko jsou lepší.

Dbejte na dobré obalení a čistou práci, řádně oklepte přebytečnou mouku i vajíčko a při obalováni si nechte jeden nástroj (nebo ruku) na vejce a druhý na mouku a na strouhanku. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/1

Apetit magazín

Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti
  • Zdraví a výživa

Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti

Už jste o tomto trendu, který razí řada českých i zahraničních celebrit slyšeli? Pravidelné pití vlažné vody s citronem po ránu má podle mnohých blahodárné účinky na lidský organismus. Přináší tato rutina opravdu nějaké benefity? ...
Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?
  • Lidé a jídlo

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?

Naše pleť je do značné míry odrazem životního stylu a reaguje na to, co jíme. Jaké potraviny mohou dělat na naší pleti neplechu a jakým jídlem naopak zdravou pleť podpoříme? Podívejte na naše tipy a pečujte o sebe s chutí. ...
Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit