Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Smažení & fritování: Čočka na kyselo se smaženým vajíčkem a pražskou šunkou

Smažení & fritování: Čočka na kyselo se smaženým vajíčkem a pražskou šunkou

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do 20 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2399 kcal
Bílkoviny 75 g
Sacharidy 237 g
Tuky 130 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Otevřeli jsme pro vás školu vaření, kterou na stránkách Apetitu vede skvělý šéfkuchař Pavel Býček. Každý měsíc vás naučí jednu ze základních kuchařských technik. Když totiž znáte techniku a její principy, můžete si už recepty vymýšlet sami a vařit z hlavy...

Suroviny

Na čočku
300 g
černá čočka beluga
kořenová zelenina 50 g
na velké kusy (celer, mrkev, petržel)
bobkový list 2 ks
nové koření 5 kuliček
sůl
máslo 50 g
šalotka 0.5 ks
nadrobno
česnek 2 stroužky
nadrobno
balzamikový ocet 5 PL
vývar kuřecí 50 ml
majoránka (drhnutá) špetka
majoránka (čerstvá)
(lze vynechat)
krupicový cukr
na dochucení
Na glazovanou mrkev
máslo 30 g
mrkev 1 ks
na půlkolečka
česnek 2 stroužky
oloupané
krupicový cukr 20 g
sůl
Na glazované šalotky
šalotka 3 ks
v celku, se slupkou
olej
dle potřeby
víno portské 70 g
balzamikový ocet 1 PL
sůl
krupicový cukr
Na vejce
vejce 4 ks
prošlehané
mouka pšeničná hladká
dle potřeby
strouhanka
panko, dle potřeby
pražská šunka zmražená, na dokončení
[[nid:33720]]

SMAŽENÍ & FRITOVÁNÍ

Ať už smažíte na pánvi, nebo fritujete ve vysoké vrstvě oleje, vždy používejte kvalitní olej, nepřepalujte jej, suroviny smažte při teplotě 170–180°C a vždy v rozpáleném oleji – jen tak strouhanka nenasákne moc tuku. Klasické smažení je lepší tam, kde je třeba delší tepelná úprava, například u masa, fritování se hodí, když potřebujete zachovat svěžest a čerstvost – vajíčko, tempura, hranolky, zelenina... Smažíte-li v trojobalu, udělejte si vlastní strouhanku a nemelte ji na prach, větší kousky ve stylu strouhanky panko jsou lepší. Dbejte na dobré obalení a čistou práci, řádně oklepte přebytečnou mouku i vajíčko a při obalováni si nechte jeden nástroj (nebo ruku) na vejce a druhý na mouku a na strouhanku. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/1

Apetit magazín

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?
  • Novinky a zajímavosti

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?

Döner kebab je pokrm původem z Turecka, který si zamiloval téměř celý svět. I u nás se těší velké popularitě, a to nejen v čase oběda či večeře. Je také oblíbenou noční svačinou po cestě z večírku. Víte, jak se k nám kebab dostal a kde si...
Komerční sdělení
Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!
  • Koktejl

Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!

Poctivé džemy, které vznikly z čerstvého ovoce uzrálého v nedotknuté přírodě Tyrolských Alp, anebo třeba omáčka z nejchutnějších brusinek světa. Taky jste právě dostali chuť osladit si život? My vás nalákáme ještě víc... ...

Obchod Apetit