Smažení & fritování: Čočka na kyselo se smaženým vajíčkem a pražskou šunkou

Smažení & fritování: Čočka na kyselo se smaženým vajíčkem a pražskou šunkou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2399 kcal
Bílkoviny 75 g
Cukr 237 g
Tuky 130 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Otevřeli jsme pro vás školu vaření, kterou na stránkách Apetitu vede skvělý šéfkuchař Pavel Býček. Každý měsíc vás naučí jednu ze základních kuchařských technik. Když totiž znáte techniku a její principy, můžete si už recepty vymýšlet sami a vařit z hlavy...

Suroviny

Na čočku
300 g
černá čočka beluga
kořenová zelenina 50 g
na velké kusy (celer, mrkev, petržel)
bobkový list 2 ks
nové koření 5 kuliček
sůl
máslo 50 g
šalotka 0.5 ks
nadrobno
česnek 2 stroužky
nadrobno
balzamikový ocet 5 PL
vývar kuřecí 50 ml
majoránka (drhnutá) špetka
majoránka (čerstvá)
(lze vynechat)
krupicový cukr
na dochucení
Na glazovanou mrkev
máslo 30 g
mrkev 1 ks
na půlkolečka
česnek 2 stroužky
oloupané
krupicový cukr 20 g
sůl
Na glazované šalotky
šalotka 3 ks
v celku, se slupkou
olej
dle potřeby
víno portské 70 g
balzamikový ocet 1 PL
sůl
krupicový cukr
Na vejce
vejce 4 ks
prošlehané
mouka pšeničná hladká
dle potřeby
strouhanka
panko, dle potřeby
pražská šunka zmražená, na dokončení
[[nid:33720]]

SMAŽENÍ & FRITOVÁNÍ

Ať už smažíte na pánvi, nebo fritujete ve vysoké vrstvě oleje, vždy používejte kvalitní olej, nepřepalujte jej, suroviny smažte při teplotě 170–180°C a vždy v rozpáleném oleji – jen tak strouhanka nenasákne moc tuku. Klasické smažení je lepší tam, kde je třeba delší tepelná úprava, například u masa, fritování se hodí, když potřebujete zachovat svěžest a čerstvost – vajíčko, tempura, hranolky, zelenina... Smažíte-li v trojobalu, udělejte si vlastní strouhanku a nemelte ji na prach, větší kousky ve stylu strouhanky panko jsou lepší. Dbejte na dobré obalení a čistou práci, řádně oklepte přebytečnou mouku i vajíčko a při obalováni si nechte jeden nástroj (nebo ruku) na vejce a druhý na mouku a na strouhanku. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...
  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...

Obchod Apetit