0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Smetanové brambory s pažitkou a tahini

Smetanové brambory s pažitkou a tahini

4.3 / 5. Počet hodnocení: 12
Do 30 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1332 kcal
Bílkoviny 32 g
Sacharidy 215 g
Tuky 34 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pěkné nové brambory nemusíte loupat, stačí je umýt; jinak je oloupejte po uvaření.

Suroviny

brambory 1 kg
salátové, nejlépe baby
cibule červená 1 ks
malá či šalotka
med 1 ČL
citronová štáva 2 PL
či bílý vinný ocet
zakysaná smetana 150 g
či hustý bílý jogurt (řecký Choceňský)
hořčice dijonská 1 ČL
tahini 2 ČL
tahini
pažitka 1 svazek
nasekaná
sůl
a mletý pepř na dochucení

1 Brambory dobře umyjte a vařte i se slupkou v osolené vodě 10–15 minut. Měly by změknout, ale zůstat pevné. Potom je slijte, nechte vychladnout a případně oloupejte.

2 Cibuli nakrájejte na tenké plátky a vložte je do mísy. Promíchejte s medem a polovinou citronové šťávy nebo octa.

3 Smetanu smíchejte s hořčicí, zbylou citronovou šťávou nebo octem, sezamovou pastou a osolte. Brambory vložte do mísy k cibuli (větší překrojte). Přidejte ochucenou smetanu, nasekanou pažitku, dochuťte solí a pepřem a promíchejte; případně dolaďte citronovou šťávou nebo medem. Nechte chvíli odležet a podávejte.

Komentáře

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit