Pěkné nové brambory nemusíte loupat, stačí je umýt; jinak je oloupejte po uvaření.
Suroviny
brambory
1
kg
salátové, nejlépe baby
cibule červená
1
ks
malá či šalotka
med
1
ČL
citronová šťáva
2
PL
či bílý vinný ocet
zakysaná smetana
150
g
či hustý bílý jogurt (řecký Choceňský)
hořčice dijonská
½
ČL
tahini
2
ČL
pažitka
1
svazek
nasekaná
sůl a pepř
na dochucení
Postup
1
Brambory dobře umyjte a vařte i se slupkou v osolené vodě 10–15 minut. Měly by změknout, ale zůstat pevné. Potom je slijte, nechte vychladnout a případně oloupejte.
2
Cibuli nakrájejte na tenké plátky a vložte je do mísy. Promíchejte s medem a polovinou citronové šťávy nebo octa.
3
Smetanu smíchejte s hořčicí, zbylou citronovou šťávou nebo octem, sezamovou pastou a osolte. Brambory vložte do mísy k cibuli (větší překrojte). Přidejte ochucenou smetanu, nasekanou pažitku, dochuťte solí a pepřem a promíchejte; případně dolaďte citronovou šťávou nebo medem. Nechte chvíli odležet a podávejte.
Komentáře
Vynikající, ověřeno min. 4x