0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Snadná domácí slanina

Snadná domácí slanina

3.2 / 5. Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7671 kcal
Bílkoviny 231 g
Sacharidy 562 g
Tuky 490 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle domácí slanina po dokončení připomíná pancettu. Neobsahuje žádnou chemii, konzervuje ji jen sůl, a proto je potřeba ji spotřebovat do týdne po dokončení. Je skvělá na vaření, stejně jako grilovaná do sendviče. Nebo ji můžete nakonec ještě vyudit (5 až 6 hodin studeným kouřem). 

Suroviny

bůček 1.4 kg
koriandrová semínka 2 PL
sůl mořská 800 g
hrubá
třtinový cukr 200 g
pepř 2 PL
nahrubo drcený
bobkový list 5 ks

Postup

1

Opražte koriandr nasucho na pánvi 30 sekund. Potom ho nahrubo podrťte v hmoždíři a smíchejte s ostatními přísadami kromě masa. . 

2

Třetinu směsi rozprostřete do skleněné nebo porcelánové nádoby, do níž se bůček vejde tak akorát. Na to položte maso, posypte zbylou směsí, přiklopte a dejte do chladu na 5–6 dní. Občas obraťte.

3

Až bude maso prosolené a zpevní, vyndejte ho, odstraňte zbytky soli a koření, osušte papírovými utěrkami a dejte znovu do chladu – tentokrát nepřiklopené na 1–2 hodiny, až oschne. Domácí slanina vydrží v chladu v uzavřené nádobě až týden

Komentáře

Anonym

udělala jsem vše podle návodu, ale slanina je příšerně slaná, to se vůbec nedá jíst, tak nevím, jestli se to dá nějak využít

Martina Zajícová

Dobrý den, Jitko, Vaše neblahá zkušenost nás opravdu velmi mrzí. Ještě se poptám v redakci, ale mám trochu obavu, že pokud se ubere soli, existuje daleko větší možnost, že se maso v průběhu přípravy začne kazit. Sůl totiž v receptu funguje jako „konzervant“ a maso chrání. Pokud se množství soli sníží, muselo by se maso pravděpodobně ochránit před zkažením nějak jinak. Nezkoušela jste slaninu (třeba opečenou) použít do nějakého jídla s tím, že byste ho už více nesolila?

Simona Maliníková

Já mám třeba od tchýně zeleninu mrkev,celer,petžel naloženou a taktéž hodně slaná,ale je to pod jídlo do polévek a nemusí se dosolovat zkusila bych pod jídlo. Nebo do vaječiny kousek a už nesolit. Ono bohužel u domácích slanin to jinak nejde než tou solí to konzervovat pokud teda nechcete pripravovat tu slaninku s nějakou chemii která ji udrží čerstvou. Říkám zkuste pod jídlo a uvidíte. :-)

Apetit magazín

Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit