Tahle domácí slanina po dokončení připomíná pancettu. Neobsahuje žádnou chemii, konzervuje ji jen sůl, a proto je potřeba ji spotřebovat do týdne po dokončení. Je skvělá na vaření, stejně jako grilovaná do sendviče. Nebo ji můžete nakonec ještě vyudit (5 až 6 hodin studeným kouřem).
Suroviny
Postup
Opražte koriandr nasucho na pánvi 30 sekund. Potom ho nahrubo podrťte v hmoždíři a smíchejte s ostatními přísadami kromě masa. .
Třetinu směsi rozprostřete do skleněné nebo porcelánové nádoby, do níž se bůček vejde tak akorát. Na to položte maso, posypte zbylou směsí, přiklopte a dejte do chladu na 5–6 dní. Občas obraťte.
Až bude maso prosolené a zpevní, vyndejte ho, odstraňte zbytky soli a koření, osušte papírovými utěrkami a dejte znovu do chladu – tentokrát nepřiklopené na 1–2 hodiny, až oschne. Domácí slanina vydrží v chladu v uzavřené nádobě až týden
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Probuzená síla slaniny(14 receptů )
Komentáře
udělala jsem vše podle návodu, ale slanina je příšerně slaná, to se vůbec nedá jíst, tak nevím, jestli se to dá nějak využít
Nedá, tohle fakt blbý recept.
Dobrý den, Jitko, Vaše neblahá zkušenost nás opravdu velmi mrzí. Ještě se poptám v redakci, ale mám trochu obavu, že pokud se ubere soli, existuje daleko větší možnost, že se maso v průběhu přípravy začne kazit. Sůl totiž v receptu funguje jako „konzervant“ a maso chrání. Pokud se množství soli sníží, muselo by se maso pravděpodobně ochránit před zkažením nějak jinak. Nezkoušela jste slaninu (třeba opečenou) použít do nějakého jídla s tím, že byste ho už více nesolila?
Já mám třeba od tchýně zeleninu mrkev,celer,petžel naloženou a taktéž hodně slaná,ale je to pod jídlo do polévek a nemusí se dosolovat zkusila bych pod jídlo. Nebo do vaječiny kousek a už nesolit. Ono bohužel u domácích slanin to jinak nejde než tou solí to konzervovat pokud teda nechcete pripravovat tu slaninku s nějakou chemii která ji udrží čerstvou. Říkám zkuste pod jídlo a uvidíte. :-)