Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Snadné semínkové bulky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Snadné semínkové bulky

3.6/5 Počet hodnocení: 15
Do 45 minut Velmi snadné Na 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4292 kcal
Bílkoviny 172 g
Sacharidy 530 g
Tuky 129 g
Vláknina 100 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejjednodušší recept na semínkové bulky na světě! Ingredience jen smícháte dohromady a těsto pak uložíte k odpočinku do lednice. Na plech je odebíráte lžící z mísy – žádné hnětení, tvarování. Těsto na vás navíc v chladu počká i víc než jeden den.

Související recepty

Suroviny

voda 500 ml
studená + navíc na případné zvlhčení těsta a na zapaření
lze nahradit kefírem
droždí čerstvé 10 g
mouka pšeničná celozrnná hladká 100 g
nastrouhaná najemno
mrkev 50 g
očištěné a nastrouhané najemno
sůl 1,5 ČL
semínka 1,5 hrnku
směs (dýňová, lněná a sezamová semínka, mák)
změklé, k podávání

Postup

1

Do mísy vlijte vodu a podmáslí či kefír. Do tekutiny rozdrobte droždí a pak přisypte vločky, celozrnnou mouku a strouhanou zeleninu. Přidejte sůl a důkladně promíchejte.

2

Následně vsypte hladkou mouku a dobře promíchejte vařečkou. Těsto by mělo být poměrně mokré (tak, aby po vykynutí šlo oddělovat lžící). Pokud je příliš suché, přidejte trošku vody navíc. Každá mouka totiž jinak saje a stejně tak i mléčné výrobky mohou mít různou hustotu.

3

Povrch těsta vydatně posypte semínky. Volně zakryjte potravinářskou fólií nebo přes mísu volně přetáhněte velký igelitový sáček a vložte do lednice.

4

Nechte kynout alespoň 8 hodin, ale klidně i přes noc.

5

Do spodní části trouby vložte hluboký plech a do středu umístěte mřížku. Předehřejte troubu na maximum (ideálně na 250 °C).

6

Dva nízké plechy vyložte pečicím papírem.

7

Vyjměte mísu s těstem z lednice. Navlhčete si lžíci vodou a z těsta odebírejte pomocí lžíce bochánky a sázejte je v rozestupech na plech.

8

Pracujte svižně, bulky na plechu rychle kynou. Bulky nemusíte tvarovat, jsou přirozeně střapaté – jen dodržujte podobnou velikost, aby se rovnoměrně upekly.

9

Připravte si k ruce sklenici se 100 ml studené vody. Pokud nebudete péct oba plechy zároveň, schovejte jeden plech s bulkami zatím do lednice, ať pečivo nepřekyne.

10

Otevřete troubu a na mřížku položte plech s bulkami. Na spodní rozehřátý hluboký plech opatrně vychrstněte připravených 100 ml vody a ihned zavřete dvířka trouby, aby neutekla pára. Pečte zhruba 20 minut dozlatova. Pokud jste nepekli oba plechy zároveň, zopakujte postup i s druhým plechem.

NĚCO NAVÍC
Můžete použít jakýkoli kysaný mléčný výrobek, který máte v lednici, například jogurt či skyr. V takovém případě ale pamatujte na to, že skyr a jogurt jsou hustší než podmáslí, a je proto potřeba zvýšit podíl vody. Použijte tedy méně mléčného výrobku a přidejte více vody (například na 200 g jogurtu použijete 600 ml vody). Do těsta lze nastrouhat i dýni nebo červenou řepu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2024/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2024/1

Apetit magazín