Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Šo(u)let

Šoulet či šolet má mnoho variant, jak názvu, tak jídla samotného. Obměňují se luštěniny (třeba v Polsku to jsou fazole), namísto hrachu lze použít i hrášek a místo krup rýži. Jak píše Ruth Bondyová ve své knize Boží hody, tradičně se suroviny v hrncích pomalu pekly hromadně ve zvláštní peci s přesně odměřeným množstvím vody, pak se utěsněné hrnce uchovávaly v teple a šoulet se jedl jako oběd o šabatu. 

Vydání: 2016/11
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
+ namáčení
PT2H
Vaření 2:00
Z plechu

Ingredience

    • 300 g hrachu + 200 g ječných krup
    • 2 bobkové listy
    • 3 kuličky nového koření
    • 3 vrchovaté lžíce husího sádla (tekutého dejte víc) + na vymazání
    • 2 cibule, nakrájené nadrobno
    • 4 stroužky česneku, drcené
    • sůl, čerstvě mletý pepř a špetka mletého zázvoru
    • výpek či husí vývar podle chuti
    • pečená husí stehna či jiné porce husy
    • sladkokyselé okurky nebo nakládané kapie či červená řepa (podle chuti) 

Příprava jídla

1 Hrách a kroupy každé zvlášť den předem propláchněte a namočte do studené vody. Druhý den je propláchněte, sceďte a uvařte (každé zvlášť), v nové vodě doměkka. K hrachu přidejte bobkový list a nové koření. Mezitím opečte na sádle cibuli dozlatova, ke konci vmíchejte česnek a nechte rozvonět. Odstavte. Troubu předehřejte na 180/160°C.

2 Uvařený hrách a kroupy sceďte (koření odstraňte) a smíchejte. Osolte, opepřete, ochuťte zázvorem. Vmíchejte cibuli, lze zvlhčit šťávou vypečenou z husy či vývarem. Pak vsypte polovinu směsi do pekáčku vytřeného sádlem, na ni položte porce pečené husy, zasypte zbývajícím hrachem s kroupami a cca 10–15 minut zapékejte. Podávejte s nakládanou zeleninou.

NĚCO NAVÍC

Hrách se obvykle prodává v 500g balení. Můžete ho uvařit najednou a pak část odebrat, nechat vychladnout a zamrazit, třeba na hrachovou polévku. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Pečená husa & kedlubnové zelí

Paštika z husích jater

Salát z černé rýže s naklíčeným hrachem

REKLAMA

Přidat komentář