0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.5 / 5. Počet hodnocení: 21
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3602 kcal
Bílkoviny 181 g
Sacharidy 333 g
Tuky 157 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Připravte si klasiku z hladké mouky, cibule, aromatického sýra, pepře a sušené slaniny. 

Suroviny

mouka pšeničná hladká 500 g
vejce 5 ks
sůl 1 ČL
voda 100 ml
jemně perlivá
máslo 50 g
+ na vymazání
slanina 100 g
sušená, prorostlá
cibule 1 ks
velká, nahrubo
sýr 200 g
(appenzeller, gruyère či ementál)
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Z prvních čtyř přísad vypracujte hladké, nepříliš tuhé těsto. Pořádně míchejte, až se začnou tvořit bubliny.

2

Pomocí speciálního struhadla nebo ručně nožem tvořte špecle a házejte je do vroucí vody.

3

Vařte, až vyplavou nahoru, sceďte a propláchněte studenou vodou.

4

Do zapékací mísy vymazané máslem špecle vrstvěte střídavě s nahrubo strouhaným sýrem. Každou vrstvu osolte a opepřete.

5

Krátce zapečte asi 15 minut v troubě na 200 °C.

6

Mezitím na másle rozškvařte slaninu nakrájenou na nudličky, přidejte cibuli a opékejte dozlatova. Směsí posypte jednotlivé porce na talíři.

NĚCO NAVÍC
Směs špeclí a sýra nemusíte zapékat, lze ji pouze promíchat s cibulí i slaninou na pánvi a prohřát.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/3

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit