
Špenátová polévka se sázeným vejcem a rukolou
Špenát má své fanoušky i zaryté odpůrce. My stojíme jednoznačně na jeho straně a věříme, že ani odpůrci neodolají svěžímu talíři s bylinkami, krémovým sýrem a sázeným vejcem.
Ingredience
- 2 velké cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 brambory, varný typ B nebo C
- 1–2 lžíce rostlinného oleje nebo másla
- 450 g mraženého špenátu
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 180 g krémového sýra typu lučina
- máslo na opékání
- 4 vejce
- sůl a čerstvě mletý pepř
- hrst rukoly
K PODÁVÁNÍ
Příprava jídla
1 Oloupejte cibuli, česnek i brambory. Cibuli nakrájejte nadrobno, česnek na plátky, brambory na kostičky. V hrnci rozehřejte tuk a opečte na něm cibuli dozlatova. Přidejte česnek a brambory a opékejte ještě minutu až dvě. Do hrnce vložte nerozmražený špenát, osolte, zalijte 750ml horké vody a pomalu vařte 15 minut, dokud nejsou brambory měkké. Stáhněte z ohně, přidejte skoro všechen sýr (trochu odložte na ozdobení) a rozmixujte na hladký krém.
2 Mezitím na pánvi (nebo v lívanečníku) rozehřejte lžíci másla a rozklepněte do něj vejce tak, aby žloutek zůstal neporušený. Osolte a opepřete. Vejce jsou hotová, když je bílek tuhý a žloutek zhoustne, ale zůstává dosud tekutý.
3 Porce polévky ozdobte vejcem, lístky rukoly, pepřem a odloženým sýrem.
NĚCO NAVÍC
Zdá-li se vám polévka málo sytá, doplňte ji topinkami opečenými na tuku na pánvi a potřenými česnekem či nasucho zapečenými v troubě s hrstí strouhaného čedaru, ementálu nebo parmazánu.
Přidat komentář