Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Špenátové taštičky s karamelizovanou cibulí
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 1
Do hodiny Velmi snadné Na 10 taštiček

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2172 kcal
Bílkoviny 85 g
Sacharidy 98 g
Tuky 159 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hledáte nevšední, ale přesto neodolatelně chutné pohoštění na silvestrovskou oslavu, nebo třeba jen slané křupání k televizi? Špenátové taštičky s karamelizovanou cibulí jsou to pravé. Celá redakce si na nich pochutnala na našem silvestrovském večírku.

Související recepty

Suroviny

rostlinný olej 2 PL
nakrájená na tenká půlkolečka
česnek 1 stroužek
utřený
tymián sušený 1 ČL
několik strouhnutí
chilli sušené 1 ČL
vločky (nemusí být)
povolený a vymačkaný
čedar ½ hrnku
nastrouhaný
gouda ½ hrnku
nastrouhaná
sůl
pepř
čerstvě mletý
275g balení, rozválené
na pomoučnění pracovní plochy
vejce 1 ks
rozšlehané
semínka
podle chuti, na posypání (dýňová, lněná, černý a bílý sezam, černucha...)

Postup

1

V pánvi na středním ohni rozehřejte olej, přidejte cibuli a cukr a za občasného míchání zvolna opékejte, až je cibule zkaramelizovaná, trvá to asi 10–15 minut.

2

Přidejte česnek, tymián, muškátový oříšek a chilli vločky a opékejte ještě minutu, do rozvonění.

3

Stáhněte z ohně a vmíchejte špenát s oběma druhy sýra. Osolte a opepřete podle chuti.

4

Stáhněte z ohně a vmíchejte špenát s oběma druhy sýra. Osolte a opepřete podle chuti.

5

Oba pláty listového těsta rozviňte na pomoučněnou pracovní plochu a lehce je rozválejte do stran.

6

Každý plát pak rozkrájejte na deset stejných obdélníků. Do středu poloviny obdélníků rovnoměrně rozdělte špenátovou náplň, kraje potřete rozšlehaným vejcem, přikryjte zbylými obdélníky a pomocí vidličky ozdobně spojte kraje těsta.

7

Taštičky přeneste na připravený plech, potřete zbylým rozšlehaným vejcem, do každé taštičky udělejte dva malé zářezy, aby měla při pečení kudy unikat pára a posypte semínky podle chuti.

8

Pečte 20–25 minut dozlatova.

NĚCO NAVÍC
Náplň do taštiček můžete připravit den předem a uchovat v lednici. Ušetříte si tak čas v den D, kdy už bude stačit jen směsí naplnit listové těsto, posypat semínky a upéct.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2024/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2024/1

Apetit magazín

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři
  • Zajímavosti

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři

Kdysi rostl na polích jako obyčejný plevel, dnes je hvězdou salátových mís nejen ve Švýcarsku, ale i v dalších evropských zemích. Polníček je jemný, křupavý a plný vitamínů. Jak z něj připravit salát, který si vás získá po prvním soustu?...