Tento recept na křehký koláč plný špenátu, sýra a voňavé klobásy je skvělou volbou na slavnostní stůl i rodinnou večeři. Podle návodu připravíte korpus, smetanovo-sýrovou náplň a upečete dozlatova během jedné hodiny... a možná ještě zužitkujete zbylou vinnou klobásu ze Štědrého dne.
Suroviny
Postup
Z těsta vykrojte kolo o něco větší než hlubší koláčová forma o průměru cca 23 cm. Vyložte jím formu, přitiskněte je ke dnu i stěnám, seřízněte okraje a odložte do chladničky (viz Něco navíc). Troubu předehřejte na 180 °C.
Ve velké nepřilnavé pánvi na středním ohni opékejte na oleji klobásu. Až zpevní, vyjměte ji, nakrájejte na 2cm kousky a dopečte v pánvi pěkně dozlatova. Slijte tuk, klobásu odložte.
Špenát rozmrazte podle návodu na obalu, prolijte v cedníku studenou vodou a vymačkejte z něj co nejvíc tekutiny.
V míse prošlehejte vejce, pak je utřete s oběma sýry a smetanou. Do směsi vmíchejte většinu klobásy, špenát a česnekový prášek. Osolte a opepřete podle chuti.
Náplň dejte do formy s těstem, uhlaďte a poklaďte zbývající klobásou. Pečte ve vyhřáté troubě, aby náplň zpevnila a korpus zhnědl, asi 45–60 minut.
NĚCO NAVÍC
Chcete-li mít jistotu, že těsto pod náplní nerozbředne, propíchejte ho ve formě na dně vidličkou, zatižte pečicím papírem a suchými luštěninami a 10 minut předpékejte při 180 °C. Pak teprve naplňte.