Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Špenátový koláč s vinnou klobásou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Špenátový koláč s vinnou klobásou

5/5 Počet hodnocení: 1
Do 90 minut Velmi snadné Pro 8 lidí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5070 kcal
Bílkoviny 324 g
Sacharidy 78 g
Tuky 376 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tento recept na křehký koláč plný špenátu, sýra a voňavé klobásy je skvělou volbou na slavnostní stůl i rodinnou večeři. Podle návodu připravíte korpus, smetanovo-sýrovou náplň a upečete dozlatova během jedné hodiny... a možná ještě zužitkujete zbylou vinnou klobásu ze Štědrého dne.

Související recepty

Suroviny

vhodné na slaný koláč, podle potřeby rozválené
řepkový olej 1 PL
propíchaná ostrým nožem
vejce 7 ks
strouhaná
ricotta 500 g
česnek sušený ¼ ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Z těsta vykrojte kolo o něco větší než hlubší koláčová forma o průměru cca 23 cm. Vyložte jím formu, přitiskněte je ke dnu i stěnám, seřízněte okraje a odložte do chladničky (viz Něco navíc). Troubu předehřejte na 180 °C.

2

Ve velké nepřilnavé pánvi na středním ohni opékejte na oleji klobásu. Až zpevní, vyjměte ji, nakrájejte na 2cm kousky a dopečte v pánvi pěkně dozlatova. Slijte tuk, klobásu odložte.

3

Špenát rozmrazte podle návodu na obalu, prolijte v cedníku studenou vodou a vymačkejte z něj co nejvíc tekutiny.

4

V míse prošlehejte vejce, pak je utřete s oběma sýry a smetanou. Do směsi vmíchejte většinu klobásy, špenát a česnekový prášek. Osolte a opepřete podle chuti.

5

Náplň dejte do formy s těstem, uhlaďte a poklaďte zbývající klobásou. Pečte ve vyhřáté troubě, aby náplň zpevnila a korpus zhnědl, asi 45–60 minut.

NĚCO NAVÍC
Chcete-li mít jistotu, že těsto pod náplní nerozbředne, propíchejte ho ve formě na dně vidličkou, zatižte pečicím papírem a suchými luštěninami a 10 minut předpékejte při 180 °C. Pak teprve naplňte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/12

Apetit magazín