Nová registrace Zapomenuté heslo

Pro zkušené
< 60 min
3,4 (9x)
9. 7. 2014
Správné čokoládové soufflé
Správné čokoládové soufflé


Pro zkušené
< 60 min
3,4 (9x)

Je tady sladké finále Pekelné výzvy – čokoládové soufflé. Suroviny na tenhle dezert máme ve spíži všichni. Máte na něj taky odvahu? ;) O soufflé platí: Soufflé je jeden z nejdokonalejších dezertů pod sluncem Soufflé je v zásadě velice jednoduché a zvládne jej každý Soufflé je nevypočitatelná a mstivá sviňa, na kterou v životě nezapomenete. Může se podělat na deset způsobů. Jeho příprava zabere spoustu času a zašpiní nechutné kvantum nádobí.

S tímto receptem Ramsay ve své Hell's Kitchen opět boduje – hosté jej milují, kuchaři na pozici dezertů nenávidí. Jeho výhodou je, že se dá dobře předpřipravit. Jeho nevýhodou je to, že po vyndání z trouby začne rychle splaskávat. V HK platí, že objednávka pro každý stůl se musí na stanovišti šéfkuchaře sejít najednou. Zpozdí-li se třeba jen jedna položka Ramsay celý tác se zbylými objednávkami hází do koše a vše se musí udělat znovu. Jistě si dovedete představit, jak je na takové načasování háklivé lehké a načechrané soufflé. Pro kuchtíky je tedy opět testem načasování a také jejich cukrářských dovedností. Pro soufflé máme v češtině trochu debilní slovo nákyp nebo suflé.

Já se budu držet originálu. Soufflé je pečený „dortík“, jehož základní vlastností je, že při pečení násobí svůj objem a stává se lehkým – plným vzduchových bublinek. Peče se v kulatých zapékacích miskách, ze kterých krásně vyčuhuje. Může se dělat na sladko i na slano.

Vždy se však skládá ze dvou složek.

  • První složka je báze. Její hlavní funkcí je dát soufflé chuť. Kromě toho je zdrojem vlhkosti pro růst nahoru, škrob a proteiny v bázi pak také přispívají ke stabilizaci hotového soufflé. ňídká báze = vyšší, ale rychleji opadávající soufflé. Hustá báze = pomalejší, ale pevnější soufflé.
  • Druhou složkou soufflé je motor, který celou konstrukci nadzdvihne. Nejčastěji se používá sníh z vaječných bílků. Soufflé pak v teple krásně expanduje – plyn v miniaturní bublinkách sněhu se rozpíná + se v nich zachycuje pára generovaná z okolí bublin.

Může se péct do různých stavů vnitřní propečenosti. Můžete ho udělat uvnitř celé „suché“ nebo naopak s tekutým středem. Záleží však hodně na bázi – některé se prostě musí dokonale upéct. Stupeň propečení má také vliv na to, jak dlouho vydrží soufflé postát. Většina šuflátek začíná padat od 1 do 5 minut od vytažení z trouby. Musít se tedy servírovat rychle. Soufflé by nemělo být nechutně splácnuté a naopak ani s bublinou a uslintanou miskou. Když už se vám náhodou povede, je zločin plácat na něj těžké zdobení.

Jako ukázku jsem vybral jeden Ramsayeho recept na čokoládové soufflé použitý v pořadu F Word. Je to sladká varianta, která krásně roste směrem nahoru. Báze je natolik vynikající, že je možno nechat soufflé s nedopečeným středem. Stejně jako minule se vám dostává komfortu nebeského a máte to i s pěkným instruktážním videem! ;) Surovinově jsem jej dodržel na chlup. Postup jsem trochu pozměnil směrem k blbuvzdornosti a hlavně po zkušenostech se svou plynovou troubou.

Na soufflé taky budete potřebovat malé kulaté misky do trouby s kolmým a vyšším okrajem. Takovou jsem si já musel zaběhnout koupit. Soufflé se mi ale povedlo i v hrnečcích se svislými stěnami. Krásný kousek jsem vyvedl i v tlustostěnné sklence na whisky. Vybavení tedy není limit! ;)


Nezhasínat obrazovku

Suroviny

Porce

3

Nezhasínat obrazovku

Suroviny

Porce

3

Zkopírovat neoznačené suroviny ze seznamu

Chybí vám suroviny?

Další recepty níže

Nutriční hodnoty

Na 1 porci

  • Energie 1011.67 kcal
  • Bílkoviny 27 g
  • Sacharidy 94 g
  • Tuky 55.67 g
Ukázat všechny hodnoty Skrýt

Postup přípravy

Autor: terkabozděchová

Přidat hodnocení

Jak se vám recept líbil?

Prosím doplňte hodnocení!

Hodnocení receptu

Děkujeme!

Vaše hodnocení bude zanedlouho publikováno.

Sdílejte recept s přáteli:

Hodnocení

3,4/5

Hodnocení receptu

3,4/5
(9 hlasů)
5
4
3
2
1

Sdílet