Srnčí ragú se žampiony

Srnčí ragú se žampiony

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Více než hodinu 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2036 kcal
Bílkoviny 42 g
Cukr 235 g
Tuky 101 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zaměňte knedlík na široké nudle. K výraznému zvěřinovému ragú se jako příloha hodí dokonale.

Suroviny

600 g
srnčí plec bez kosti, omytá, osušená
koňak 50 ml
sůl
sádlo 3 PL
či olivový olej
slanina 50 g
prorostlá, na kostičky
kořenová zelenina 200 g
(mrkev, celer, petržel), na plátky
cibule červená 1 ks
na plátky
česnek 1 stroužek
nasekaný
nové koření
celý pepř, jalovec
bobkový list 2 ks
a 2 snítky tymián
krupicový cukr 1 PL
rajčatové pyré 1 PL
vinný ocet bílý 1 PL
citron 1 ks
bio
žampiony 150 g
krémové, malé, oloupané, překrájené
4 PL
rakytníkový kompot či džem, případně jeřabin (viz Něco navíc)
směs na perník 4 PL
strouhaný na vaření
voda 300 ml
či vývar
víno červené 250 ml
suché

1 Maso nakrájejte na kostky o hraně zhruba 2,5 cm. Promíchejte s koňakem a nechte 15 minut odležet. Mezitím připravte zeleninu. V kastrolu rozpalte polovinu tuku, zprudka opečte maso, pak ho vyndejte.

2 Přidejte zbylý tuk a slaninu, kořenovou zeleninu a osmahněte ji dorůžova. Přihoďte cibuli, česnek a celé koření a dále opékejte dozlatova. Posypte cukrem a míchejte, dokud nezkaramelizuje. Vraťte maso, vmíchejte pyré, plátky citronu bez bílé kůry a ocet. Podlijte do dvou třetin vodou (vývarem) a částí vína. Osolte a duste pod poklicí na mírném ohni asi 1,5 hodiny (nebo v troubě při 160–180 °C). Občas zamíchejte a podlijte a asi v polovině přidejte houby.

3 Když je maso skoro měkké, vmíchejte džem, zbylé víno a perník a duste úplně doměkka a do zhoustnutí, asi další půl hodiny. Nakonec ragú dolaďte solí, cukrem, octem či citronovou šťávou a stáhněte z ohně, nechte 10 minut odpočinout a podávejte.

NĚCO NAVÍC

  • Použijte i daňčí nebo jelení maso, to ze starších kusů déle marinujte.
  • Rakytníkové výrobky koupíte v bioprodejnách, dm drogeriích a na trzích, nebo použijte jeřabiny či brusinky.

 

 

 

 

Apetit magazín

  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...
  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...

Obchod Apetit