0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Srnčí ragú se žampiony

Srnčí ragú se žampiony

3.7 / 5. Počet hodnocení: 19
Více než hodinu 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2036 kcal
Bílkoviny 42 g
Sacharidy 235 g
Tuky 101 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zaměňte knedlík na široké nudle. K výraznému zvěřinovému ragú se jako příloha hodí dokonale.

Suroviny

600 g
srnčí plec bez kosti, omytá, osušená
koňak 50 ml
sůl
sádlo 3 PL
či olivový olej
slanina 50 g
prorostlá, na kostičky
kořenová zelenina 200 g
(mrkev, celer, petržel), na plátky
cibule červená 1 ks
na plátky
česnek 1 stroužek
nasekaný
nové koření
celý pepř, jalovec
bobkový list 2 ks
a 2 snítky tymián
krupicový cukr 1 PL
rajčatové pyré 1 PL
vinný ocet bílý 1 PL
citron 1 ks
bio
žampiony 150 g
krémové, malé, oloupané, překrájené
4 PL
rakytníkový kompot či džem, případně jeřabin (viz Něco navíc)
směs na perník 4 PL
strouhaný na vaření
voda 300 ml
či vývar
víno červené 250 ml
suché

1 Maso nakrájejte na kostky o hraně zhruba 2,5 cm. Promíchejte s koňakem a nechte 15 minut odležet. Mezitím připravte zeleninu. V kastrolu rozpalte polovinu tuku, zprudka opečte maso, pak ho vyndejte.

2 Přidejte zbylý tuk a slaninu, kořenovou zeleninu a osmahněte ji dorůžova. Přihoďte cibuli, česnek a celé koření a dále opékejte dozlatova. Posypte cukrem a míchejte, dokud nezkaramelizuje. Vraťte maso, vmíchejte pyré, plátky citronu bez bílé kůry a ocet. Podlijte do dvou třetin vodou (vývarem) a částí vína. Osolte a duste pod poklicí na mírném ohni asi 1,5 hodiny (nebo v troubě při 160–180 °C). Občas zamíchejte a podlijte a asi v polovině přidejte houby.

3 Když je maso skoro měkké, vmíchejte džem, zbylé víno a perník a duste úplně doměkka a do zhoustnutí, asi další půl hodiny. Nakonec ragú dolaďte solí, cukrem, octem či citronovou šťávou a stáhněte z ohně, nechte 10 minut odpočinout a podávejte.

NĚCO NAVÍC

  • Použijte i daňčí nebo jelení maso, to ze starších kusů déle marinujte.
  • Rakytníkové výrobky koupíte v bioprodejnách, dm drogeriích a na trzích, nebo použijte jeřabiny či brusinky.

 

 

 

 

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit