Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Srnčí ragú se žampiony

Srnčí ragú se žampiony

4.2/5 Počet hodnocení: 30
Více než hodinu 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2533 kcal
Bílkoviny 144 g
Sacharidy 235 g
Tuky 107 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zaměňte knedlík na široké nudle. K výraznému zvěřinovému ragú se jako příloha hodí dokonale.

Suroviny

srnčí plec bez kosti, omytá, osušená
koňak 50 ml
sůl
či olivový olej
prorostlá, na kostičky
kořenová zelenina 200 g
(mrkev, celer, petržel), na plátky
na plátky
česnek 1 stroužek
nasekaný
celý pepř, jalovec
a 2 snítky tymián
rajčatová passata - pyré 1 PL
vinný ocet bílý 1 PL
bio
krémové, malé, oloupané, překrájené
4 PL
rakytníkový kompot či džem, případně jeřabin (viz Něco navíc)
strouhaný na vaření
voda 300 ml
či vývar
suché

Postup

1

Maso nakrájejte na kostky o hraně zhruba 2,5 cm. Promíchejte s koňakem a nechte 15 minut odležet. Mezitím připravte zeleninu. V kastrolu rozpalte polovinu tuku, zprudka opečte maso, pak ho vyndejte.

2

Přidejte zbylý tuk a slaninu, kořenovou zeleninu a osmahněte ji dorůžova. Přihoďte cibuli, česnek a celé koření a dále opékejte dozlatova. Posypte cukrem a míchejte, dokud nezkaramelizuje.

3

Vraťte maso, vmíchejte pyré, plátky citronu bez bílé kůry a ocet. Podlijte do dvou třetin vodou (vývarem) a částí vína. Osolte a duste pod poklicí na mírném ohni asi 1,5 hodiny (nebo v troubě při 160–180 °C). Občas zamíchejte a podlijte a asi v polovině přidejte houby.

4

Když je maso skoro měkké, vmíchejte džem, zbylé víno a perník a duste úplně doměkka a do zhoustnutí, asi další půl hodiny. Nakonec ragú dolaďte solí, cukrem, octem či citronovou šťávou a stáhněte z ohně, nechte 10 minut odpočinout a podávejte.

NĚCO NAVÍC

  • Použijte i daňčí nebo jelení maso, to ze starších kusů déle marinujte.
  • Rakytníkové výrobky koupíte v bioprodejnách, dm drogeriích a na trzích, nebo použijte jeřabiny či brusinky.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/11

Apetit magazín