0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Šťavnatá vepřová panenka

Šťavnatá vepřová panenka a salát z nových brambor
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Šťavnatá vepřová panenka

4.8 / 5. Počet hodnocení: 4
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 987 kcal
Bílkoviny 54 g
Sacharidy 50 g
Tuky 57 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Slovo šťanvatá není v názvu receptu jenom tak! Vysušeného masa se v tohle případě bát nemusíte. Stačí se držet osvědčeného postupu a panenka bude zlatým hřebem nedělního oběda. 

Suroviny

panenka 2 ks
každá o cca 450 g
cibule sušená 3 ČL
česnek sušený 3 ČL
oregano 1.5 ČL
sušené
pepř 1.5 ČL
čerstvě mletý
sůl 1.5 ČL
řepkový olej 2 PL
nebo olivový
vývar hovězí 120 ml
jablečný ocet 1 PL
ghí 1 PL
nebo máslo
petrželka
hladkolistá, nasekaná, k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 200 °C. Maso dobře osušte papírovými utěrkami. V malé misce smíchejte veškeré koření se solí. Pak směs ze všech stran vetřete/vmasírujte do obou kusů masa.

2

Ve velké pánvi rozehřejte olej na středním až silném ohni. Vložte oba kusy masa (nebo pracujte po jednom, pokud se na pánev nevejdou, aniž by se dotýkaly) a opečte je ze všech stran dohněda (celkem asi 6 minut). Odstavte pánev.

3

Maso přeneste do pekáče nebo zapékací mísy. Pánev vraťte na oheň (pokud je koření v ní spálené dočerna, odstraňte ho papírovou utěrkou) a vlijte do ní hovězí vývar. Odškrábněte přípečky ze dna, přiveďte k varu a zprudka vařte, aby se vývar svařil na polovinu. Omáčkou polijte maso. Pokapejte je octem a poklaďte ždibci ghí nebo másla. Pekáč zakryjte alobalem nebo přiklopte.

4

Pečte v zahřáté troubě 20–25 minut, až teplota uprostřed masa dosáhne 62,8 °C. Vyjměte a nechte odpočívat 5 minut, pak maso nakrájejte na plátky silné zhruba centimetr. Podávejte s troškou petrželky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/6

Apetit magazín

Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit