0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Šťavnatá vepřová panenka

Šťavnatá vepřová panenka a salát z nových brambor
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Šťavnatá vepřová panenka

3.6/5 Počet hodnocení: 27
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 987 kcal
Bílkoviny 54 g
Sacharidy 50 g
Tuky 57 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Slovo šťanvatá není v názvu receptu jenom tak! Vysušeného masa se v tohle případě bát nemusíte. Stačí se držet osvědčeného postupu a panenka bude zlatým hřebem nedělního oběda. 

Suroviny

každá o cca 450 g
cibule sušená 3 ČL
česnek sušený 3 ČL
oregano 1,5 ČL
sušené
pepř 1,5 ČL
čerstvě mletý
sůl 1,5 ČL
řepkový olej 2 PL
nebo olivový
vývar hovězí 120 ml
jablečný ocet 1 PL
ghí 1 PL
nebo máslo
petrželka
hladkolistá, nasekaná, k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 200 °C. Maso dobře osušte papírovými utěrkami. V malé misce smíchejte veškeré koření se solí. Pak směs ze všech stran vetřete/vmasírujte do obou kusů masa.

2

Ve velké pánvi rozehřejte olej na středním až silném ohni. Vložte oba kusy masa (nebo pracujte po jednom, pokud se na pánev nevejdou, aniž by se dotýkaly) a opečte je ze všech stran dohněda (celkem asi 6 minut). Odstavte pánev.

3

Maso přeneste do pekáče nebo zapékací mísy. Pánev vraťte na oheň (pokud je koření v ní spálené dočerna, odstraňte ho papírovou utěrkou) a vlijte do ní hovězí vývar. Odškrábněte přípečky ze dna, přiveďte k varu a zprudka vařte, aby se vývar svařil na polovinu. Omáčkou polijte maso. Pokapejte je octem a poklaďte ždibci ghí nebo másla. Pekáč zakryjte alobalem nebo přiklopte.

4

Pečte v zahřáté troubě 20–25 minut, až teplota uprostřed masa dosáhne 62,8 °C. Vyjměte a nechte odpočívat 5 minut, pak maso nakrájejte na plátky silné zhruba centimetr. Podávejte s troškou petrželky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/6

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů
  • Soutěže

Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů

Každý březnový den můžete vyhrát předplatné časopisu Apetit a balíček plný výrobků Rio Mare! Co pro výhru udělat? Vařit s tuňákem! Další soutěže pro vás chystají i čtyři oblíbení food blogeři. Ti si pro vás spolu s Rio Mare připravili i...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč