Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Šťavnatá vepřová panenka
Šťavnatá vepřová panenka a salát z nových brambor
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Šťavnatá vepřová panenka

3.7/5 Počet hodnocení: 52
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 987 kcal
Bílkoviny 54 g
Sacharidy 50 g
Tuky 57 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Slovo šťanvatá není v názvu receptu jenom tak! Vysušeného masa se v tohle případě bát nemusíte. Stačí se držet osvědčeného postupu a panenka bude zlatým hřebem nedělního oběda. 

Suroviny

každá o cca 450 g
česnek sušený 3 ČL
oregano 1,5 ČL
sušené
pepř 1,5 ČL
čerstvě mletý
sůl 1,5 ČL
řepkový olej 2 PL
nebo olivový
vývar hovězí 120 ml
jablečný ocet 1 PL
ghí 1 PL
nebo máslo
petrželka
hladkolistá, nasekaná, k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 200 °C. Maso dobře osušte papírovými utěrkami. V malé misce smíchejte veškeré koření se solí. Pak směs ze všech stran vetřete/vmasírujte do obou kusů masa.

2

Ve velké pánvi rozehřejte olej na středním až silném ohni. Vložte oba kusy masa (nebo pracujte po jednom, pokud se na pánev nevejdou, aniž by se dotýkaly) a opečte je ze všech stran dohněda (celkem asi 6 minut). Odstavte pánev.

3

Maso přeneste do pekáče nebo zapékací mísy. Pánev vraťte na oheň (pokud je koření v ní spálené dočerna, odstraňte ho papírovou utěrkou) a vlijte do ní hovězí vývar. Odškrábněte přípečky ze dna, přiveďte k varu a zprudka vařte, aby se vývar svařil na polovinu. Omáčkou polijte maso. Pokapejte je octem a poklaďte ždibci ghí nebo másla. Pekáč zakryjte alobalem nebo přiklopte.

4

Pečte v zahřáté troubě 20–25 minut, až teplota uprostřed masa dosáhne 62,8 °C. Vyjměte a nechte odpočívat 5 minut, pak maso nakrájejte na plátky silné zhruba centimetr. Podávejte s troškou petrželky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/6

Apetit magazín