Slovo šťanvatá není v názvu receptu jenom tak! Vysušeného masa se v tohle případě bát nemusíte. Stačí se držet osvědčeného postupu a šťavnatá vepřová panenka bude zlatým hřebem nedělního oběda.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 200 °C. Maso dobře osušte papírovými utěrkami. V malé misce smíchejte veškeré koření se solí. Pak směs ze všech stran vetřete/vmasírujte do obou kusů masa.
Ve velké pánvi rozehřejte olej na středním až silném ohni. Vložte oba kusy masa (nebo pracujte po jednom, pokud se na pánev nevejdou, aniž by se dotýkaly) a opečte je ze všech stran dohněda (celkem asi 6 minut). Odstavte pánev.
Maso přeneste do pekáče nebo zapékací mísy. Pánev vraťte na oheň (pokud je koření v ní spálené dočerna, odstraňte ho papírovou utěrkou) a vlijte do ní hovězí vývar. Odškrábněte přípečky ze dna, přiveďte k varu a zprudka vařte, aby se vývar svařil na polovinu. Omáčkou polijte maso. Pokapejte je octem a poklaďte ždibci ghí nebo másla. Pekáč zakryjte alobalem nebo přiklopte.
Pečte v zahřáté troubě 20–25 minut, až teplota uprostřed masa dosáhne 62,8 °C. Vyjměte a nechte odpočívat 5 minut, pak maso nakrájejte na plátky silné zhruba centimetr. Podávejte s troškou petrželky.