Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Steak s pečenými bramborami
Steak s pečenými bramborami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Steak s pečenými bramborami

5/5 Počet hodnocení: 1
Do dvou hodin Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3475 kcal
Bílkoviny 200 g
Sacharidy 299 g
Tuky 160 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Krásný kus hovězího steaku a k němu voňavé, křupavé brambory – hosty, které pozvete na nedělní oběd, dostanete jednoduchostí a dokonalým provedením. Recept sází na dobré suroviny a jednoduchou přípravu, díky které vynikne chuť hovězího masa a nových brambor.

Suroviny

Na brambory
nakrájené na tenké plátky
sůl
rozmarýn
pár snítek
tymián
pár snítek
šalvěj
pár lístků
rozpuštěné + navíc na vymazání
Na steak
steak, nejlépe stařený
rostlinný olej 1 PL
tymián 4 snítky
Na omáčku
hořčice mletá ¼ hrnku
nejlépe Colman's (nebo méně, chcete-li omáčku jemnější)
voda 2 PL
horká
rýžový ocet 2 PL
sójová omáčka světlá ¼ ČL
podle chuti

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C. Zapékací formu vymažte máslem. Brambory povařte 3 minuty v osolené vodě. Slijte a rozložte na utěrku, aby oschly. Poté z nich tvořte hromádky a skládejte je do zapékací formy řeznou stranou směřující k bokům.

2

Bylinky vtiskněte mezi brambory, přelijte máslem, osolte a dejte péct na cca 1 hodinu dozlatova.

3

Maso očistěte, vetřete do něj olej a rozpalte pánev. Když se z ní kouří, vložte maso, přidejte 1 lžíci másla a tymián a přelévejte výpekem z pánve. Po 2–3 minutách maso otočte, opékejte a přelévejte opět 2–3 minuty. Maso dejte do nádoby s plochým dnem a zakryjte alobalem. Nechte 10 minut odpočinout a nakrájejte přes vlákno na plátky.

4

Než si maso odpočine, připravte omáčku. Do misky dejte hořčičný prášek, přilijte horkou vodu a rozmíchejte. Přidejte ocet, sójovou omáčku a promíchejte a dochuťte javorovým sirupem.

5

Brambory podávejte se steakem přelitým hořčičnou omáčkou.

NĚCO NAVÍC
Dopřejte omáčce čas v lednici, chutě se v ní lépe propojí.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/6

Apetit magazín