
Steak z hovězího pupku s pečenou zeleninou
„Nemusíte vařit obligátní krevety, čokoládu a sypat do všeho chilli. Skvělá večeře pro dva může být i dobře udělaný steak a lahev kvalitního červeného vína,“ dodává ke svému valentýnskému menu Jirka Hilgart.
Ingredience
- 400g hovězího pupku, nejlépe stařeného
- 1–2 lžíce rostlinného oleje
- 2 lžíce másla
- 3 snítky tymiánu
- 2 lžíce portského vina
- 1 palice česneku, rozebraná na stroužky
- 1 cuketa a 1 lilek, nakrájené na větší kusy
- 250g hnědých žampionů, na větší kusy
- 1 žlutá a 1 červená paprika
- 1 červená cibule
- 500g brambor typu A, oloupaných a nakrájených na menší kousky
- 2 lžíce olivového oleje
- hrubozrnná sůl a čerstvě mletý pepř
- rukola na ozdobu
NA ZELENINU
Příprava jídla
1 Začněte přípravou zeleniny: Troubu rozehřejte na 200°C. Stroužky česneku rozmáčkněte plochou stranou nože a spolu s nakrájenou zeleninou a bramborami je dejte do pekáčku a promíchejte s olejem. Pečte asi 15 minut, osolte a opepřete.
2 Mezitím maso očistěte, vetřete do něj olej a rozpalte pánev. Když se z ní kouří, vložte maso, přidejte lžíci másla a tymián a přelévejte výpekem z pánve. Po 2–3 minutách maso otočte a opékejte a přelévejte opět 2–3 minuty. Maso dejte do nádoby s plochým dnem. Nechte 10 minut odpočinout a nakrájejte ho přes vlákno na plátky.
3 Do pánve po masu vlijte portské, krátce svařte, přidejte zbylou lžíci másla, odstavte a prošlehejte. Pokud se začne oddělovat tuk, přilijte trochu portského a dál šlehejte, tekutina se opět spojí. Osolte a opepřete.
5 Maso přesuňte na talíř, přelijte omáčkou z portského, posypte hrubou solí, čerstvě mletým pepřem a ozdobte rukolou. Podávejte s pečenou zeleninou.
Přidat komentář