Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Středomořský hrnec s cuketovými knedlíčky
Středomořský hrnec s cuketovými knedlíčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Středomořský hrnec s cuketovými knedlíčky

4.2/5 Počet hodnocení: 40
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4172 kcal
Bílkoviny 264 g
Sacharidy 361 g
Tuky 180 g
Vláknina 73 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Všechny chutě léta v jednom hrnci! Takhle si představujeme dokonalé prázdninové jídlo – rychlé, barevné, lehké a chutné. A cuketové knedlíčky? Návyková záležitost!

Suroviny

olivový olej 4 PL
nakrájená nadrobno
česnek 1 stroužek
nakrájený na plátky
nebo málo tučná směs hovězího a vepřového
skořice 1 svitek
zbavená semen a nakrájená na proužky či kostičky
cizrna 400 g
1 konzerva – scezená, propláchnutá a okapaná
rajčatová pasta 1 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
hrášek cukrový 150 g
nebo císařský hrášek
kopr 1 hrst
nasekaný, na ozdobení
Na knedlíčky
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
cca 200 g, nastrouhaná
rozdrobený, nebo feta, rozdrobená
nastrouhaný najemno

Postup

1

V kastrolu rozehřejte olej na středním ohni a opékejte na něm cibuli asi 8 minut do změknutí. Vsypte česnek a opékejte další minutu. Přidejte rozdrolené mleté maso a opečte ho dozlatova. Vložte skořici a papriky a opékejte ještě 5 minut.

2

Vsypte cizrnu, vlijte rajčata z konzervy a rajčatovou pastu, pak nalijte do plechovky od rajčat 150 ml vody a vypláchněte ji do kastrolu. Osolte a opepřete. Přiveďte k varu, pak zmírněte oheň a nechte zvolna vařit.

3

Mezitím promíchejte mouku s kypřicím práškem, cuketou (vymačkejte z ní přebytečnou tekutinu) a rozdrobeným balkánským sýrem či fetou a nastrouhaným parmazánem, podle chuti opepřete, popřípadě i jemně osolte (sýr bude slaný dost). Přidejte pár lžic vody a žloutek, rukama vypracujte těsto. Z těsta vytvarujte zhruba 10 kuliček o velikosti pingpongového míčku a odložte je stranou.

4

Do hrnce přidejte lusky cukrového hrášku, pokud je omáčka příliš hustá, zřeďte ji trochou horké vody. Navrch naaranžujte knedlíčky, kastrol přiklopte nebo zakryjte kusem alobalu tak, aby se nedotýkal knedlíčků. Vařte 15 minut, aby knedlíčky zvětšily svůj objem a byly provařené. Posypte koprem a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Pokrm snadno proměníte ve vegetariánský, když vynecháte maso a přidáte více cizrny nebo další luštěninu, popřípadě ho ještě posypete rozdrobeným balkánským sýrem či fetou.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/8

Apetit magazín

Jak dobře připravit krkovici na gril?
  • Jak na to

Jak dobře připravit krkovici na gril?

Krkovice patří mezi oblíbené kousky vepřového. Platí to i pro grilování. Velkou výhodou tohoto kusu je tuk, kterým je prorostlý. S vepřovou krkovičkou tak snadno získáte šťavnaté a chutné maso, ať už ho připravíte jakkoli.  ...
Broskve, nebo nektarinky?
  • Poradna

Broskve, nebo nektarinky?

Preferujete nektarinku s hladkou lesklou slupkou nebo se raději zakousnete do broskve s jemnými chloupky? Prozradíme vám, jaký je mezi nimi rozdíl a jak lze broskve a nektarinky zpracovat v kuchyni. ...