Klasika ke snídani či odpolední kávě – strouhaný koláč či řezy s tvarohem – se nikdy neomrzí. Úplně nejlépe chutnají řezy druhý den, když se těsto proleží a spodní vrstva báječně změkne.
Suroviny
Postup
Do mísy dejte máslo a vyšlehejte je s cukrem a žloutky, až směs zesvětlá. Pak přes síto přisypte suché ingredience a rychle zpracujte na těsto. Podle potřeby přilévejte mléko, aby se těsto spojilo. Z hotového těsta oddělte třetinu, potom oba díly zabalte a dejte ztuhnout
do lednice na nejméně 2 hodiny, můžete je i uložit na 30 minut do mrazáku.
Troubu rozehřejte na 180 °C. Pekáček o rozměru 20 x 30 cm vyložte pečicím papírem. Bílky ušlehejte se špetkou soli a polovinou cukru na sníh. Tvaroh utřete se zbytkem cukru a vanilkovým extraktem a zapracujte sníh.
Ztuhlé těsto vyjměte. Větší díl nastrouhejte na hrubém struhadle na dno plechu s pečicím papírem. Na těsto rozetřete tvarohovou náplň a na ni nastrouhejte druhý, menší díl těsta. Vložte do vyhřáté trouby a pečte cca 45 minut. Před krájením nechte zcela vychladnout, řezy skladujte v chladu.