0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Suvlaki

Suvlaki

5 / 5. Počet hodnocení: 7
Do 30 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1336 kcal
Bílkoviny 120 g
Sacharidy 1 g
Tuky 87 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Špízky s kousky kuřecího nebo vepřového masa se často prodávají jako rychlé občerstvení na řeckých tržištích nebo u pouličních stánků. Říká se jim ‚kaimaki‘, což znamená taky ‚lichotka‘. Vašemu žaludku zalichotí bezpečně, zvlášť když je ovoní typicky řecké oregano…

Suroviny

kuře 600 g
vykoštěné, ze stehýnek, bez kůže
olivový olej 5 PL
citronová štáva 1 PL
sůl
pepř
oregano hrst
arabský chléb
k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Pokud máte špejle, namočte je krátce do vody a nechte okapat – díky tomuto opatření se nespálí. Maso nakrájejte na co nejdrobnější, pokud možno stejnoměrné kousky nebo proužky.

2

V misce promíchejte olivový olej s citronovou šťávou, oreganem (nasekejte ho; pár lístků si nechte na ozdobu), solí a pepřem. Ve směsi důkladně obalte maso.

3

Mezitím nasucho rozehřejte silnostěnnou nebo grilovací pánev.

4

Kousky masa napíchejte těsně vedle sebe na špejle či grilovací jehly; pokud je nakrájené na proužky, nejdřív je co nejpevněji stočte.

5

Špízky opečte na pánvi a pak je dejte na plech nebo do pekáčku vyloženého alobalem. Vložte do trouby a pečte ještě patnáct až dvacet minut; občas je obraťte a potřete marinádou. (Pokud je ovšem budete grilovat na venkovním grilu, vynechte první opečení.) Ozdobte zbytkem oregana.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/5

Komentáře

Anonym

jednoznačně marinovat přes noc! genialni lahoda :-)

Apetit magazín

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč