Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Suvlaki
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 10
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1389 kcal
Bílkoviny 122 g
Sacharidy 6 g
Tuky 88 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Špízky s kousky kuřecího nebo vepřového masa se často prodávají jako rychlé občerstvení na řeckých tržištích nebo u pouličních stánků. Říká se jim ‚kaimaki‘, což znamená taky ‚lichotka‘. Vašemu žaludku suvlaky zalichotí bezpečně, zvlášť když je ovoní typicky řecké oregano…

Suroviny

kuře 600 g
vykoštěné, ze stehýnek, bez kůže
olivový olej 5 PL
sůl
pepř
oregano 1 hrst
čerstvý

Postup

1

Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Pokud máte špejle, namočte je krátce do vody a nechte okapat – díky tomuto opatření se nespálí. Maso nakrájejte na co nejdrobnější, pokud možno stejnoměrné kousky nebo proužky.

2

V misce promíchejte olivový olej s citronovou šťávou, oreganem (nasekejte ho; pár lístků si nechte na ozdobu), solí a pepřem. Ve směsi důkladně obalte maso.

3

Mezitím nasucho rozehřejte silnostěnnou nebo grilovací pánev.

4

Kousky masa napíchejte těsně vedle sebe na špejle či grilovací jehly; pokud je nakrájené na proužky, nejdřív je co nejpevněji stočte.

5

Špízky opečte na pánvi a pak je dejte na plech nebo do pekáčku vyloženého alobalem. Vložte do trouby a pečte ještě patnáct až dvacet minut; občas je obraťte a potřete marinádou. (Pokud je ovšem budete grilovat na venkovním grilu, vynechte první opečení.) Ozdobte zbytkem oregana.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/5

Komentáře

08.08.2008 16:34
jednoznačně marinovat přes noc! genialni lahoda :-)
04.09.2007 22:16
Recept se nachází v č.5/06, str.40

Apetit magazín