Špízky s kousky kuřecího nebo vepřového masa se často prodávají jako rychlé občerstvení na řeckých tržištích nebo u pouličních stánků. Říká se jim ‚kaimaki‘, což znamená taky ‚lichotka‘. Vašemu žaludku suvlaky zalichotí bezpečně, zvlášť když je ovoní typicky řecké oregano…
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Pokud máte špejle, namočte je krátce do vody a nechte okapat – díky tomuto opatření se nespálí. Maso nakrájejte na co nejdrobnější, pokud možno stejnoměrné kousky nebo proužky.
V misce promíchejte olivový olej s citronovou šťávou, oreganem (nasekejte ho; pár lístků si nechte na ozdobu), solí a pepřem. Ve směsi důkladně obalte maso.
Mezitím nasucho rozehřejte silnostěnnou nebo grilovací pánev.
Kousky masa napíchejte těsně vedle sebe na špejle či grilovací jehly; pokud je nakrájené na proužky, nejdřív je co nejpevněji stočte.
Špízky opečte na pánvi a pak je dejte na plech nebo do pekáčku vyloženého alobalem. Vložte do trouby a pečte ještě patnáct až dvacet minut; občas je obraťte a potřete marinádou. (Pokud je ovšem budete grilovat na venkovním grilu, vynechte první opečení.) Ozdobte zbytkem oregana.
Komentáře