0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Sváteční kaldoun s dvojími knedlíčky

Sváteční kaldoun s dvojími knedlíčky

4.2/5 Počet hodnocení: 31
Více než hodinu Pro zkušené 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3622 kcal
Bílkoviny 118 g
Sacharidy 362 g
Tuky 209 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kaldoun je staročeská krémová polévka s drůbky, nudlemi a knedlíčky. Není úplně bezpracná, ale výsledek (obzvlášť pro takhle slavnostní příležitost) za to stojí.

Suroviny

králičí maso
ořez z králíka a + důbky (srdce, žaludek, játra, viz Něco navíc), vše omyté
sůl
cibule 1 ks
oloupaná
pepř 6 kuliček
celý černý
pepř
čerstvě mletý
nové koření 4 kuliček
kořenová zelenina 200 g
(mrkev, petržel, celer), nahrubo + 1/4 květáku
máslo 2 PL
mouka pšeničná hladká 40 g
muškátový oříšek 1 špetka
smetana 200 ml
30%
hrášek 80 g
zelený, mražený
žloutek 1 ks
rozmáchaný se lžicí smetany
petrželka 1 hrst
nasekané, k podávání
nudle rýžové 100 g
široké či flíčky
Na játrové knedlíčky
drůbeží játra či králičí
33%
sůl
mletý pepř, muškátový oříšek
vejce 1 ks
majoránka (drhnutá) 1 ČL
sušená či libeček
pepř mletý
strouhanka 8 PL
muškátový oříšek
mouka pšeničná hladká
na obal
Na žemlové knedlíčky
housky 2 ks
nalámané a namočené v mléce
máslo 1 PL
změklé
vejce 1 ks
sůl
muškátový květ 1 špetka
petrželka 1 PL
nasekaná
strouhanka

Postup

1

Králičí ořez a drůbky vložte do hrnce. Zalijte 2 litry vody, osolte, přihoďte celé koření, přepůlenou cibuli a uveďte k varu.

2

Vařte na mírném ohni doměkka asi 2 hodiny. Půl hodiny před koncem přidejte kořenovou zeleninu.

3

Vývar sceďte, oberte maso, drůbky a část zeleniny nakrájejte.

4

Játra na knedlíčky omyjte, odblaňte a naškrábejte nebo rozmixujte.

5

Promíchejte s ostatními surovinami a pomoučenýma rukama tvarujte malé knedlíčky.

6

V druhé míse začněte připravovat žemlové knedlíčky: namočte housky do mléka, vymačkejte a promíchejte s petrželkou a vyšlehaným máslem se solí, pepřem a vejcem. Hustotu upravte strouhankou a ukoulejte knedlíčky.

7

V hrnci rozehřejte máslo, vsypte mouku a špetku muškátu a umíchejte světlou jíšku; trvá to 3–5 minut.

8

Zalijte připraveným vývarem, prošlehejte a vařte 30 minut, občas zamíchejte. Uvařte těstoviny, slijte a propláchněte.

9

Do polévky vložte malé růžičky květáku a knedlíčky; vařte 5 minut.

10

Přidejte smetanu, nakrájené maso a drůbky, zeleninu i hrášek a nechte přejít varem.

11

Stáhněte z ohně, vmíchejte žloutek rozmíchaný se lžící smetany, uvařené těstoviny a dochuťte solí, pepřem a posypte petrželkou.

NĚCO NAVÍC
Použijte ořezané maso a kosti z následujícího receptu. Pokud nemáte králíka i s vnitřnostmi, dokupte asi 200 g kuřecích či jiných drůbežích drobů. Kaldoun můžete uvařit i z kachny či kuřete; kuřecí a králičí má jemnější chuť. Maso i droby klidně kombinujte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/12

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč