0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Sváteční kaldoun s dvojími knedlíčky

Sváteční kaldoun s dvojími knedlíčky

4 / 5. Počet hodnocení: 27
Více než hodinu Pro zkušené 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3622 kcal
Bílkoviny 118 g
Sacharidy 362 g
Tuky 209 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kaldoun je staročeská krémová polévka s drůbky, nudlemi a knedlíčky. Není úplně bezpracná, ale výsledek (obzvlášť pro takhle slavnostní příležitost) za to stojí.

Suroviny

králičí maso
ořez z králíka a + důbky (srdce, žaludek, játra, viz Něco navíc), vše omyté
sůl
cibule 1 ks
oloupaná
pepř 6 kuliček
celý černý
pepř
čerstvě mletý
nové koření 4 kuliček
kořenová zelenina 200 g
(mrkev, petržel, celer), nahrubo + 1/4 květáku
máslo 2 PL
mouka pšeničná hladká 40 g
muškátový oříšek 1 špetka
smetana 200 ml
30%
hrášek 80 g
zelený, mražený
žloutek 1 ks
rozmáchaný se lžicí smetany
petrželka 1 hrst
nasekané, k podávání
nudle rýžové 100 g
široké či flíčky
Na játrové knedlíčky
játra husí 100 g
drůbeží játra či králičí
smetana 2 PL
33%
sůl
mletý pepř, muškátový oříšek
vejce 1 ks
majoránka (drhnutá) 1 ČL
sušená či libeček
pepř mletý
strouhanka 8 PL
muškátový oříšek
mouka pšeničná hladká
na obal
Na žemlové knedlíčky
housky 2 ks
nalámané a namočené v mléce
máslo 1 PL
změklé
vejce 1 ks
sůl
muškátový květ 1 špetka
petrželka 1 PL
nasekaná
strouhanka

Postup

1

Králičí ořez a drůbky vložte do hrnce. Zalijte 2 litry vody, osolte, přihoďte celé koření, přepůlenou cibuli a uveďte k varu.

2

Vařte na mírném ohni doměkka asi 2 hodiny. Půl hodiny před koncem přidejte kořenovou zeleninu.

3

Vývar sceďte, oberte maso, drůbky a část zeleniny nakrájejte.

4

Játra na knedlíčky omyjte, odblaňte a naškrábejte nebo rozmixujte.

5

Promíchejte s ostatními surovinami a pomoučenýma rukama tvarujte malé knedlíčky.

6

V druhé míse začněte připravovat žemlové knedlíčky: namočte housky do mléka, vymačkejte a promíchejte s petrželkou a vyšlehaným máslem se solí, pepřem a vejcem. Hustotu upravte strouhankou a ukoulejte knedlíčky.

7

V hrnci rozehřejte máslo, vsypte mouku a špetku muškátu a umíchejte světlou jíšku; trvá to 3–5 minut.

8

Zalijte připraveným vývarem, prošlehejte a vařte 30 minut, občas zamíchejte. Uvařte těstoviny, slijte a propláchněte.

9

Do polévky vložte malé růžičky květáku a knedlíčky; vařte 5 minut.

10

Přidejte smetanu, nakrájené maso a drůbky, zeleninu i hrášek a nechte přejít varem.

11

Stáhněte z ohně, vmíchejte žloutek rozmíchaný se lžící smetany, uvařené těstoviny a dochuťte solí, pepřem a posypte petrželkou.

NĚCO NAVÍC
Použijte ořezané maso a kosti z následujícího receptu. Pokud nemáte králíka i s vnitřnostmi, dokupte asi 200 g kuřecích či jiných drůbežích drobů. Kaldoun můžete uvařit i z kachny či kuřete; kuřecí a králičí má jemnější chuť. Maso i droby klidně kombinujte.

Související články

Jak připravit (a nevysušit) lahodné králičí maso?
  • Tipy a triky

Jak připravit (a nevysušit) lahodné králičí maso?

Přemýšlíte, jakou specialitou překvapit své nejbližší o velikonočních svátcích? Vyzkoušejte pečené králičí maso. Pokud dodržíte několik jednoduchých kroků, bude pečínka krásně měkká a šťavnatá. Poradíme vám, jak na to. ...
Naučte se vařit polévky
  • Zajímavosti

Naučte se vařit polévky

Co: kurz vaření polévekKdy: 9. března 2010 od 16 hodinKde: Korunní 115, Praha 3 Za kolik: 4 200 KčInfo: www.olakala.cz ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/12

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit