Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Sváteční kaldoun s dvojími knedlíčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 41
Více než dvě hodiny Pro zkušené 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3244 kcal
Bílkoviny 112 g
Sacharidy 278 g
Tuky 209 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Staročeský kaldoun je krémová polévka s drůbky, nudlemi a knedlíčky. Recept není úplně bezpracný, ale výsledek (obzvlášť pro takhle slavnostní příležitost) za to stojí. My jsme připravili kaldoun z králíka, ale stejně dobrý je také kachní, husí nebo slepičí. Zejména pokud do něj přidáte játrové knedlíčky a domácí nudle.

Související recepty

Suroviny

ořez z králíka a + důbky (srdce, žaludek, játra, viz Něco navíc), vše omyté
sůl
pepř
čerstvě mletý
oloupaná
pepř 6 kuliček
celý černý
nové koření 4 kuličky
kořenová zelenina 200 g
(mrkev, petržel, celer), nahrubo
smetana 200 ml
30%
hrášek 80 g
zelený, mražený
rozmáchaný se lžicí smetany
petrželka 1 hrst
nasekané, k podávání
nudle 100 g
široké či flíčky
Na játrové knedlíčky
játra 100 g
drůbeží či králičí
33%
vejce 1 ks
sůl
pepř mletý
čerstvě mletý
majoránka (drhnutá) 1 ČL
sušená či libeček
strouhanka 8 PL
i víc, dle potřeby
Na žemlové knedlíčky
housky 2 ks
nalámané a namočené v mléce
změklé
vejce 1 ks
sůl
petrželka 1 PL
nasekaná
strouhanka

Postup

1

Králičí ořez a drůbky vložte do hrnce. Zalijte 2 litry vody, osolte, přihoďte celé koření, přepůlenou cibuli a uveďte k varu.

2

Vařte na mírném ohni doměkka asi 2 hodiny. Půl hodiny před koncem přidejte kořenovou zeleninu.

3

Vývar sceďte, oberte maso, drůbky a část zeleniny nakrájejte.

4

Játra na knedlíčky omyjte, odblaňte a naškrábejte nebo rozmixujte.

5

Promíchejte s ostatními surovinami a pomoučenýma rukama tvarujte malé knedlíčky.

6

V druhé míse začněte připravovat žemlové knedlíčky: namočte housky do mléka, vymačkejte a promíchejte s petrželkou a vyšlehaným máslem se solí, muškátovým květem a vejcem. Hustotu upravte strouhankou a ukoulejte knedlíčky.

7

V hrnci rozehřejte máslo, vsypte mouku a špetku muškátu a umíchejte světlou jíšku; trvá to 3–5 minut.

8

Zalijte připraveným vývarem, prošlehejte a vařte 30 minut, občas zamíchejte. Uvařte těstoviny, slijte a propláchněte.

9

Do polévky vložte malé růžičky květáku a knedlíčky; vařte 5 minut.

10

Přidejte smetanu, nakrájené maso a drůbky, zeleninu i hrášek a nechte přejít varem.

11

Stáhněte z ohně, vmíchejte žloutek rozmíchaný se lžící smetany, uvařené těstoviny a dochuťte solí, pepřem a posypte petrželkou.

NĚCO NAVÍC
Použijte ořezané maso a kosti z receptu králík na černo. Pokud nemáte králíka i s vnitřnostmi, dokupte asi 200 g kuřecích či jiných drůbežích drobů. Staročeský kaldoun můžete uvařit i z kachny či kuřete; kuřecí a králičí má jemnější chuť. Maso i droby klidně kombinujte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/12

Apetit magazín