Sváteční kaldoun s dvojími knedlíčky

Sváteční kaldoun s dvojími knedlíčky

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 (23)
Více než hodinu Pro zkušené 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3335 kcal
Bílkoviny 87 g
Cukr 359 g
Tuky 193 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Kaldoun je staročeská krémová polévka s drůbky, nudlemi a knedlíčky. Není úplně bezpracná, ale výsledek (obzvlášť pro takhle slavnostní příležitost) za to stojí.

Suroviny

ořez z králíka a + důbky (srdce, žaludek, játra, viz Něco navíc), vše omyté
sůl
čerstvě mletý pepř
cibule 1 ks
oloupaná
pepř 6 kuliček
celý černý
nové koření 4 kuliček
kořenová zelenina 200 g
(mrkev, petržel, celer), nahrubo + 1/4 květáku
máslo 2 PL
mouka pšeničná hladká 40 g
muškátový oříšek 1 špetka
smetana 200 ml
30%
hrášek 80 g
zelený, mražený
žloutek 1 ks
rozmáchaný se lžicí smetany
petrželka 1 hrst
nasekané, k podávání
nudle rýžové 100 g
široké či flíčky
Na játrové knedlíčky
100 g
drůbeží játra či králičí
smetana 2 PL
33% + 1 vejce
sůl
mletý pepř, muškátový oříšek
majoránka (drhnutá) 1 ČL
sušená či libeček
strouhanka 8 PL
mouka pšeničná hladká
na obal
na žemlové knedlíčky
housky 2 ks
nalámané a namočené v mléce
máslo 1 PL
změklé
vejce 1 ks
sůl
muškátový květ 1 špetka
petrželka 1 PL
nasekaná + strouhanka

1 Králičí ořez a drůbky vložte do hrnce. Zalijte 2 litry vody, osolte, přihoďte celé koření, přepůlenou cibuli a uveďte k varu. Vařte na mírném ohni doměkka asi 2 hodiny. Půl hodiny před koncem přidejte kořenovou zeleninu. Vývar sceďte, oberte maso, drůbky a část zeleniny nakrájejte.

Játra na knedlíčky omyjte, odblaňte a naškrábejte nebo rozmixujte. Promíchejte s ostatními surovinami a pomoučenýma rukama tvarujte malé knedlíčky. V druhé míse začněte připravovat žemlové knedlíčky: namočte housky do mléka, vymačkejte a promíchejte s petrželkou a vyšlehaným máslem se solí, pepřem a vejcem. Hustotu upravte strouhankou a ukoulejte knedlíčky.

3 V hrnci rozehřejte máslo, vsypte mouku a špetku muškátu a umíchejte světlou jíšku; trvá to 3–5 minut. Zalijte připraveným vývarem, prošlehejte a vařte 30 minut, občas zamíchejte. Uvařte těstoviny, slijte a propláchněte.

4 Do polévky vložte malé růžičky květáku a knedlíčky; vařte 5 minut. Přidejte smetanu, nakrájené maso a drůbky, zeleninu i hrášek a nechte přejít varem. Stáhněte z ohně, vmíchejte žloutek rozmíchaný se lžící smetany, uvařené těstoviny a dochuťte solí, pepřem a posypte petrželkou.

NĚCO NAVÍC
Použijte ořezané maso a kosti z následujícího receptu. Pokud nemáte králíka i s vnitřnostmi, dokupte asi 200 g kuřecích či jiných drůbežích drobů. Kaldoun můžete uvařit i z kachny či kuřete; kuřecí a králičí má jemnější chuť. Maso i droby klidně kombinujte.

Apetit magazín

  • Suroviny

Jak uvařit dokonalou cibuládu

Cibulové zavařeniny skvěle ladí s pečeným či grilovaným masem, sendviči i sýry. Potřebujete na ně jen pět levných surovin: cibuli, olej, ocet, cukr a sůl. Jak se z obyčejných přísad stane neobyčejná lahůdka?  ...
  • Tipy redakce

Srdečně vás zveme na 10. Apetit piknik a 1. Dny Apetit

Máme skvělé zprávy pro všechny gurmány – závěr června se ponese v duchu skvělého jídla. Už v sobotu 19. června se potkáme v pražské Grébovce na Apetit pikniku. Sobotou také odstartuje týdenní on-line festival Dny Apetit plný slev, dárků a...
  • Tipy redakce

7 nej piknikových vychytávek aneb Bez košíku na piknik nelez

Také už se nemůžete dočkat Apetit pikniku? V naší redakci jdou přípravy do finále. Pojďte si s námi ukrátit dlouhou chvíli a naplánujte si, co všechno si letos vezmete na piknik (i co si z něj odnesete). Takhle vám čekání uběhne rychleji a...
  • Poradna

Jak zahušťovat bez mouky?

Potřebujete zahustit omáčku nebo polévku, ale do mouky se vám nechce? Řešení je jednoduché, víme, čím ji nahradit! Pokrm přitom bude mít stejnou konzistenci a bude ještě lahodnější.  ...

Obchod Apetit