Kaldoun je staročeská krémová polévka s drůbky, nudlemi a knedlíčky. Není úplně bezpracná, ale výsledek (obzvlášť pro takhle slavnostní příležitost) za to stojí.
Suroviny
Postup
Králičí ořez a drůbky vložte do hrnce. Zalijte 2 litry vody, osolte, přihoďte celé koření, přepůlenou cibuli a uveďte k varu.
Vařte na mírném ohni doměkka asi 2 hodiny. Půl hodiny před koncem přidejte kořenovou zeleninu.
Vývar sceďte, oberte maso, drůbky a část zeleniny nakrájejte.
Játra na knedlíčky omyjte, odblaňte a naškrábejte nebo rozmixujte.
Promíchejte s ostatními surovinami a pomoučenýma rukama tvarujte malé knedlíčky.
V druhé míse začněte připravovat žemlové knedlíčky: namočte housky do mléka, vymačkejte a promíchejte s petrželkou a vyšlehaným máslem se solí, pepřem a vejcem. Hustotu upravte strouhankou a ukoulejte knedlíčky.
V hrnci rozehřejte máslo, vsypte mouku a špetku muškátu a umíchejte světlou jíšku; trvá to 3–5 minut.
Zalijte připraveným vývarem, prošlehejte a vařte 30 minut, občas zamíchejte. Uvařte těstoviny, slijte a propláchněte.
Do polévky vložte malé růžičky květáku a knedlíčky; vařte 5 minut.
Přidejte smetanu, nakrájené maso a drůbky, zeleninu i hrášek a nechte přejít varem.
Stáhněte z ohně, vmíchejte žloutek rozmíchaný se lžící smetany, uvařené těstoviny a dochuťte solí, pepřem a posypte petrželkou.
NĚCO NAVÍC
Použijte ořezané maso a kosti z následujícího receptu. Pokud nemáte králíka i s vnitřnostmi, dokupte asi 200 g kuřecích či jiných drůbežích drobů. Kaldoun můžete uvařit i z kachny či kuřete; kuřecí a králičí má jemnější chuť. Maso i droby klidně kombinujte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Kolekce 30 skvělých českých i zahraničních receptů s játry(30 receptů)
- Česká kuchyně – polévky: 39 tradičních českých receptů(39 receptů)
- Králík na 37 způsobů: skvělé recepty s králičím masem(39 receptů)
- Jak se slaví Boží hod aneb Vyladěné české menu: Svíčková, kachna i králík v tradičním i neotřelém kabátu(9 receptů)