Sváteční kaldoun s dvojími knedlíčky

Sváteční kaldoun s dvojími knedlíčky

4 / 5. Počet hodnocení: 26
Více než hodinu Pro zkušené 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3622 kcal
Bílkoviny 118 g
Sacharidy 362 g
Tuky 209 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kaldoun je staročeská krémová polévka s drůbky, nudlemi a knedlíčky. Není úplně bezpracná, ale výsledek (obzvlášť pro takhle slavnostní příležitost) za to stojí.

Suroviny

králičí maso
ořez z králíka a + důbky (srdce, žaludek, játra, viz Něco navíc), vše omyté
sůl
cibule 1 ks
oloupaná
pepř 6 kuliček
celý černý
pepř
čerstvě mletý
nové koření 4 kuliček
kořenová zelenina 200 g
(mrkev, petržel, celer), nahrubo + 1/4 květáku
máslo 2 PL
mouka pšeničná hladká 40 g
muškátový oříšek 1 špetka
smetana 200 ml
30%
hrášek 80 g
zelený, mražený
žloutek 1 ks
rozmáchaný se lžicí smetany
petrželka 1 hrst
nasekané, k podávání
nudle rýžové 100 g
široké či flíčky
Na játrové knedlíčky
játra husí 100 g
drůbeží játra či králičí
smetana 2 PL
33%
sůl
mletý pepř, muškátový oříšek
vejce 1 ks
majoránka (drhnutá) 1 ČL
sušená či libeček
pepř mletý
strouhanka 8 PL
muškátový oříšek
mouka pšeničná hladká
na obal
Na žemlové knedlíčky
housky 2 ks
nalámané a namočené v mléce
máslo 1 PL
změklé
vejce 1 ks
sůl
muškátový květ 1 špetka
petrželka 1 PL
nasekaná
strouhanka

1 Králičí ořez a drůbky vložte do hrnce. Zalijte 2 litry vody, osolte, přihoďte celé koření, přepůlenou cibuli a uveďte k varu. Vařte na mírném ohni doměkka asi 2 hodiny. Půl hodiny před koncem přidejte kořenovou zeleninu. Vývar sceďte, oberte maso, drůbky a část zeleniny nakrájejte.

2 Játra na knedlíčky omyjte, odblaňte a naškrábejte nebo rozmixujte. Promíchejte s ostatními surovinami a pomoučenýma rukama tvarujte malé knedlíčky. V druhé míse začněte připravovat žemlové knedlíčky: namočte housky do mléka, vymačkejte a promíchejte s petrželkou a vyšlehaným máslem se solí, pepřem a vejcem. Hustotu upravte strouhankou a ukoulejte knedlíčky.

3 V hrnci rozehřejte máslo, vsypte mouku a špetku muškátu a umíchejte světlou jíšku; trvá to 3–5 minut. Zalijte připraveným vývarem, prošlehejte a vařte 30 minut, občas zamíchejte. Uvařte těstoviny, slijte a propláchněte.

4 Do polévky vložte malé růžičky květáku a knedlíčky; vařte 5 minut. Přidejte smetanu, nakrájené maso a drůbky, zeleninu i hrášek a nechte přejít varem. Stáhněte z ohně, vmíchejte žloutek rozmíchaný se lžící smetany, uvařené těstoviny a dochuťte solí, pepřem a posypte petrželkou.

NĚCO NAVÍC
Použijte ořezané maso a kosti z následujícího receptu. Pokud nemáte králíka i s vnitřnostmi, dokupte asi 200 g kuřecích či jiných drůbežích drobů. Kaldoun můžete uvařit i z kachny či kuřete; kuřecí a králičí má jemnější chuť. Maso i droby klidně kombinujte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/12

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit