Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Svatomartinské koláčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Snadné Na cca 55 koláčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6964 kcal
Bílkoviny 198 g
Sacharidy 802 g
Tuky 312 g
Vláknina 87 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Připravte si malé nadýchané kynuté koláčky tak akorát na jedno dvě sousta. Dokonalá sladká tečka za svatomartinskou hostinou nebo nedělním obědem.

Související recepty

Suroviny

Na těsto
mléko 250 ml
vlažné
máslo 100 g
droždí čerstvé 20 g
vejce 2 ks
1 do těsta, 1 prošlehané na potření
sůl 1 špetka
Na náplň
švestková povidla 220 g
ve staniolu
vejce 1 ks
mandle plátky 100 g
Na drobenku
mouka pšeničná hrubá 150 g
máslo 150 g
studené

Postup

1

Suroviny na těsto dejte do mísy a vypracujte hladké těsto, nechte zakryté čistou utěrkou vykynout tak, aby zdvojnásobilo objem.

2

Připravte si náplně. Povidla promíchejte (můžete je lehce zředit vroucí vodou nebo rumem), tvaroh prošlehejte s vejcem a cukrem. Obě náplně přesuňte do cukrářského sáčku (koláče se vám tak budou lépe plnit). Na drobenku vsypte do mísy všechny suroviny a prsty promněte.

3

Vykynuté těsto přesuňte na pracovní plochu, krátce propracujte a odvažte kousky o váze 15 g. Vytvarujte do kuličky a nechte ještě 10–15 minut zakryté kynout. Poté vytlačujte koláče (např. dnem skleničky) a plňte je – po okrajích dejte jeden druh náplně, do středu dejte druhý. Ozdobte mandlemi, kraje koláčů potřete prošlehaným vejcem a koláče posypte drobenkou. Dejte do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte 15–20 minut dozlatova.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/11

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...