Recept na tyto svatomartinské rohlíčky jsou z díly Jany a Štěpána, autorů foodblogu Slepičárna blog. Protože se často nemohou rozhodnout, kterou náplň do rohlíčků zvolit, dělají rovnou dvě – tradiční ořechovou a také makovou. Jednoduché svatomartinské rohlíčky bez kynutí upéct rozhodně vyzkoušejte.
Suroviny
Postup
Mouku s práškem do pečiva přesejte do mísy. Přidejte cukr, vejce a pokrájené máslo. Prsty (nebo v robotu s nástavcem ve tvaru háku) vypracujte hladké těsto. Přendejte ho na pomoučněnou plochu a ještě chvilku propracujte. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte v chladu alespoň hodinu odležet.
Mezitím si připravte náplň:
Na makovou náplň v rendlíku smíchejte mletý mák se smetanou, cukrem a skořicí. Za stálého míchání přiveďte k varu, stáhněte teplotu a nechte makovou náplň asi 2-3 minuty vařit (odpaří se přebytečná tekutina). Poté odstavte a nechte vychladnout.
Na ořechovou náplň vložte mleté ořechy do rendlíku, zalijte smetanou, vmíchejte cukr a skořici. Přiveďte k varu, stáhněte teplotu a za stálého míchání chvilku vařte, dokud směs nezhoustne. Odstavte a nechte vychladnout.
Troubu předehřejte na 180°C. Vychlazené těsto rozdělte na dvě poloviny: jednu položte na pomoučněnou plochu a prsty propracujte, druhou část zatím vraťte do chladu.
Vyválejte kruh, ten nakrájejte na 8 trojúhelníčků. Na širší konec dejte lžíci náplně a opatrně zatočte rohlíčky. Prsty ještě utahujte, ať směs nevyteče ven. Stejně zpracujte i druhou část těsta.
Rohlíčky přendejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a pečte na 180 °C dozlatova asi 20 minut. Pak nechte na mřížce rohlíčky vychladnout a nakonec je můžete zlehka zasypat moučkovým cukrem.