Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Martinské rohlíčky podle Slepičárna blog
ZDROJ: Slepičárna blog
sdílet:
3.9/5 Počet hodnocení: 35
Více než hodinu Snadné Na 16 rohlíčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept na tyto svatomartinské rohlíčky jsou z díly Jany a Štěpána, autorů foodblogu Slepičárna blog. Protože se často nemohou rozhodnout, kterou náplň do rohlíčků zvolit, dělají rovnou dvě – tradiční ořechovou a také makovou. Jednoduché svatomartinské rohlíčky bez kynutí upéct rozhodně vyzkoušejte.

Související recepty

Suroviny

Na těsto
+ na pomoučení válu
kypřicí prášek do pečiva ½ bal
(ideálně bez fosfátů)
nejlépe domácí
vejce 3 ks
2 do těsta, 1 na potírání
máslo 140 g
chlazené
na dokončení
Na makovou náplň
mák mletý 100 g
třtinový cukr 2 PL
skořice 1 špetka
Na ořechovou náplň
mleté
třtinový cukr 2 PL
skořice 1 špetka

Postup

1

Mouku s práškem do pečiva přesejte do mísy. Přidejte cukr, vejce a pokrájené máslo. Prsty (nebo v robotu s nástavcem ve tvaru háku) vypracujte hladké těsto. Přendejte ho na pomoučněnou plochu a ještě chvilku propracujte. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte v chladu alespoň hodinu odležet.

2

Mezitím si připravte náplň:

Na makovou náplň v rendlíku smíchejte mletý mák se smetanou, cukrem a skořicí. Za stálého míchání přiveďte k varu, stáhněte teplotu a nechte makovou náplň asi 2-3 minuty vařit (odpaří se přebytečná tekutina). Poté odstavte a nechte vychladnout.

Na ořechovou náplň vložte mleté ořechy do rendlíku, zalijte smetanou, vmíchejte cukr a skořici. Přiveďte k varu, stáhněte teplotu a za stálého míchání chvilku vařte, dokud směs nezhoustne. Odstavte a nechte vychladnout.

3

Troubu předehřejte na 180°C. Vychlazené těsto rozdělte na dvě poloviny: jednu položte na pomoučněnou plochu a prsty propracujte, druhou část zatím vraťte do chladu.

4

Vyválejte kruh, ten nakrájejte na 8 trojúhelníčků. Na širší konec dejte lžíci náplně a opatrně zatočte rohlíčky. Prsty ještě utahujte, ať směs nevyteče ven. Stejně zpracujte i druhou část těsta.

5

Rohlíčky přendejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a pečte na 180 °C dozlatova asi 20 minut. Pak nechte na mřížce rohlíčky vychladnout a nakonec je můžete zlehka zasypat moučkovým cukrem.

Související články

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...