Ořechové rohlíčky jsou sice symbolem svatomartinských hodů, ale blogerka Romana Böhmová je doporučuje upéct také jako vánoční cukroví. „Napečte si jich co nejvíc, ať nemusíte těsně před Vánoci zadělávat na další várku,“ říká autorka blogu Naskok v kuchyni. Jednoduchý recept, který zvládnete raz dva.
Suroviny
Postup
Na vál prosejte hladkou mouku a přidejte povolené sádlo. Pomocí konečků prstů tyto dvě suroviny zpracujte na drobenku. Poté přidejte smetanu a žloutek. Ze všech surovin vypracujte hladké těsto. Pokud těsto lepí, přidejte trošku mouky, kterou zapracujte do těsta. Hotové těsto nechte minimálně 2 hodiny odležet.
Mezi tím si připravte náplň. Smíchejte mleté ořechy, moučkový cukr, vajíčko a máslo.
Těsto rozdělte na 5 dílů a z každého vyválejte kolo o průměru cca 22–24 cm. Každé kolo rozřízněte na osminy a po okraji každého dílku rozprostřete náplň. Každý dílek pak směrem do středu kola zarolujte. Hotové rohlíčky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem.
Pečte na 175 °C do zlatova (cca 15–20 minut). Upečené rohlíčky ještě teplé obalte v moučkovém cukru.