Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Martinské rohlíčky podle Josefa Maršálka
ZDROJ: Archiv Josefa Maršálka
sdílet:
3.3/5 Počet hodnocení: 329
Do hodiny Velmi snadné Na 24 rohlíčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Svatomartinské rohlíčky s ořechovou nádivkou podle Josefa Maršálka jsou sladkou tečkou na závěr svátečních hodů. Těsto je rychlé, bez kynutí a určitě si na něj mohou troufnout i začátečníci. Ořechovou nádivku odlehčí bílý jogurt a rum zase příjemně ovoní.

Související recepty

Suroviny

Na těsto
máslo 125 g
vejce velikosti M
sůl 2 g
Na ořechovou nádivku
ořechy 120 g
jemně mleté
třtinový cukr 75 g
rum 25 g
mletá
Na dokončení
vejce 1 ks
s vanilkou, na obalení

Postup

1

Ze všech ingrediencí na těsto vypracujte hladké, nelepivé těsto. Nemusíte jej za každou cenu „přetěžovat“, stačí zamíchat, a jakmile se nelepí, je hotovo. Rozdělte ho na třetiny a přikryté nechte v lednici asi 20 minut odpočívat.

2

Mezitím si připravte náplň smícháním všech ingrediencí.

3

Každou třetinu odpočinutého těsta rozválejte na pomoučené ploše do tvaru kruhu o průměru asi 20 cm. Rádýlkem nakrájejte kruh na 8 stejných kousků (jako pizzu). Do širší části dejte porci náplně, okraje přehněte přes náplň a poté zatočte směrem ke špičce.

4

Takto vytvořené rohlíčky odkládejte na plech vyložený papírem na pečení. Poté je potřete vajíčkem a pečte v rozehřáté troubě na program horkovzduch na 180 °C dozlatova. Po upečení je posypte směsí cukru a vanilky.

Související články

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...