Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Martinské rohlíčky podle Víkendové pečení
ZDROJ: blog Víkendové pečení
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 22
Do 90 minut Snadné Na 24 rohlíčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní podle Míši Landové z blogu Víkendové pečení prý zvládne opravdu každý. Rohlíčky jsou z kynutého těsta, které se ale kynout nenechává. Takže příprava těsta je opravdu rychlá. Díky velkému podílu másla vydrží rohlíčky vláčné i několik dní, tedy pokud je ihned nesníte...

Související recepty

Suroviny

Na těsto
máslo 125 g
mléko 75 ml
droždí čerstvé 30 g
lze nahradit polovinou vajíčka
sůl 1 špetka
na dokončení
Na ořechovou náplň
mléko 200 ml
třtinový cukr 4 PL
(nebo dle chuti)
mleté
jemně mleté
skořice 1 špetka
dle chuti

Postup

1

Do vlažného mléka dejte cukr, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek.

2

Mouku se solí prosejte do mísy, přidejte na kousky nakrájené máslo, žloutek a kvásek. Pomocí ploché (pádlové) metly vypracujte kompaktní těsto. Dopracujte ho na lehce pomoučněné pracovní ploše a rozdělte na dvě stejné části. Ty vytvarujte do malých bochánků a zabalené do fólie dejte asi na 30 minut odpočinout do lednice.

3

Mezi tím si připravte náplň. Mléko svařte s cukrem, přidejte mleté ořechy a za stálého míchání pár minut povařte. Odstavte, nechte vychladnout, pak vmíchejte 30–40 g mletých piškotů, skořici a podle chuti rum. 

4

Oba bochánky těsta postupně rozválejte na lehce pomoučněné ploše do kruhu o průměru cca 35 cm a rozkrájejte na 12 stejných dílů (jako pizzu). Na každý trojúhelník dejte lžíci náplně, trochu ji rozetřete a stočte od širšího kraje ke špičce do rohlíčků.

5

Rohlíčky poskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C (horní/dolní ohřev) asi 15 minut, až jim začnou lehce zlátnout kraje. Nechte zchladnout a poté obalte v moučkovém cukru.

Tip od Míši:

  • Ořechovou náplň můžete připravit už s předstihem, bude tak mít čas dostatečně vychladnout.
  • Piškotové drobečky dodají náplni jemnost a lehce ji dosladí. Na dochucení nesmí chybět špetka skořice a samozřejmě rum

Související články

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...