Svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní podle Míši Landové z blogu Víkendové pečení prý zvládne opravdu každý. Rohlíčky jsou z kynutého těsta, které se ale kynout nenechává. Takže příprava těsta je opravdu rychlá. Díky velkému podílu másla vydrží rohlíčky vláčné i několik dní, tedy pokud je ihned nesníte...
Suroviny
Postup
Do vlažného mléka dejte cukr, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek.
Mouku se solí prosejte do mísy, přidejte na kousky nakrájené máslo, žloutek a kvásek. Pomocí ploché (pádlové) metly vypracujte kompaktní těsto. Dopracujte ho na lehce pomoučněné pracovní ploše a rozdělte na dvě stejné části. Ty vytvarujte do malých bochánků a zabalené do fólie dejte asi na 30 minut odpočinout do lednice.
Mezi tím si připravte náplň. Mléko svařte s cukrem, přidejte mleté ořechy a za stálého míchání pár minut povařte. Odstavte, nechte vychladnout, pak vmíchejte 30–40 g mletých piškotů, skořici a podle chuti rum.
Oba bochánky těsta postupně rozválejte na lehce pomoučněné ploše do kruhu o průměru cca 35 cm a rozkrájejte na 12 stejných dílů (jako pizzu). Na každý trojúhelník dejte lžíci náplně, trochu ji rozetřete a stočte od širšího kraje ke špičce do rohlíčků.
Rohlíčky poskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C (horní/dolní ohřev) asi 15 minut, až jim začnou lehce zlátnout kraje. Nechte zchladnout a poté obalte v moučkovém cukru.
Tip od Míši:
- Ořechovou náplň můžete připravit už s předstihem, bude tak mít čas dostatečně vychladnout.
- Piškotové drobečky dodají náplni jemnost a lehce ji dosladí. Na dochucení nesmí chybět špetka skořice a samozřejmě rum