Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Martinské rohlíčky podle Lžička cukru
ZDROJ: blog Lžička cukru
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Snadné Na cca 12 rohlíčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tradiční svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní vyladila Markéta Marešová, známá svým blogem Lžička cukru, k dokonalosti. Kvalitní suroviny, trocha zkušeností a špetka trpělivosti promění kynuté těsto ve fantastickou posvícenskou pochoutku. Svatomartinské rohlíčky z kynutého těsta stojí za vyzkoušení.

Související recepty

Suroviny

Na těsto
mléko 200 ml
droždí čerstvé 25 g
sůl 1 špetka
rum 1 PL
máslo 120 g
změklé
vejce 1 ks
na potírání
Na náplň
mleté
mléko 130 ml
rum 4 PL
kardamom ½ ČL

Postup

1

Mléko ohřejte na teplotu lehce vyšší, než je ta pokojová. V hrníčku smíchejte droždí, lžíci cukru a mouky, přidejte trochu mléka a zamíchejte do husté kaše. Nechte na teplém místě 10 minut vzejít kvásek.

2

Ve velké míse smíchejte zbylou mouku, cukr, sůl, žloutky a rum, přidejte vzešlý kvásek a těsto lehce smíchejte dohromady.

3

Nechte odpočívat 5 minut a poté pomocí robotu vypracujte hladké těsto. Jakmile se suroviny spojí, začněte přidávat po kouscích změklé máslo. Hněťte v robotu asi 10 minut, ručně delší dobu. Správně uhnětené těsto by se nemělo lepit na hnětací mísu a mělo být krásně pružné, hladké a jen lehce lepkavé.

4

Mísu s těstem přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi hodinu.

5

Mezi tím si připravte ořechovou náplň: V  rendlíku smíchejte mléko, moučkový cukr a kardamom a pomalu zahřívejte. Jakmile mléko dosáhne varu, vsypte pomleté vlašské ořechy a povařte několik minut, dokud ořechy nezměknou. Pokud je náplň již hustá, ale ořechy stále tvrdé, přilijte ještě trochu mléka. Do hotové kaše přilijte rum, krátce zahřejte a dejte stranou vychladnout.

6

Po hodině by těsto mělo zdvojnásobit svůj objem, být krásně nafouklé, vypouklé a plné bublin, pokud ještě není, nechte ho kynout dalších 20 minut.

7

Vykynuté těsto na lehce pomoučněném povrchu párkrát prohněťte, poté válečkem vyválejte na co největší tenké kolo. Kolo rozkrájejte na cca 12 stejných trojúhelníků.

8

Nejširší vnější část každého trojúhelníku poklaďte lžící vychladlé náplně. Trojúhelníčky zatočte do rohlíčků, konec trojúhelníku přimáčkněte k těstu, aby se v troubě nerozjely. Lehce zahněte do tvaru rohlíčků.

9

Dva plechy vyložte pečicím papírem a troubu předehřejte na 190 °C. Rohlíčky rovnoměrně rozprostřete na připravené plechy a nechte ještě 20 minut vykynout. Potřete prošlehaným vajíčkem a vložte do rozpálené trouby na 10-15 minut, rohlíčky by měly lehce zezlátnout. Hotové nechte vychladnout a poté lehce pocukrujete.

Související články

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...