Tradiční svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní vyladila Markéta Marešová, známá svým blogem Lžička cukru, k dokonalosti. Kvalitní suroviny, trocha zkušeností a špetka trpělivosti promění kynuté těsto ve fantastickou posvícenskou pochoutku. Svatomartinské rohlíčky z kynutého těsta stojí za vyzkoušení.
Suroviny
Postup
Mléko ohřejte na teplotu lehce vyšší, než je ta pokojová. V hrníčku smíchejte droždí, lžíci cukru a mouky, přidejte trochu mléka a zamíchejte do husté kaše. Nechte na teplém místě 10 minut vzejít kvásek.
Ve velké míse smíchejte zbylou mouku, cukr, sůl, žloutky a rum, přidejte vzešlý kvásek a těsto lehce smíchejte dohromady.
Nechte odpočívat 5 minut a poté pomocí robotu vypracujte hladké těsto. Jakmile se suroviny spojí, začněte přidávat po kouscích změklé máslo. Hněťte v robotu asi 10 minut, ručně delší dobu. Správně uhnětené těsto by se nemělo lepit na hnětací mísu a mělo být krásně pružné, hladké a jen lehce lepkavé.
Mísu s těstem přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi hodinu.
Mezi tím si připravte ořechovou náplň: V rendlíku smíchejte mléko, moučkový cukr a kardamom a pomalu zahřívejte. Jakmile mléko dosáhne varu, vsypte pomleté vlašské ořechy a povařte několik minut, dokud ořechy nezměknou. Pokud je náplň již hustá, ale ořechy stále tvrdé, přilijte ještě trochu mléka. Do hotové kaše přilijte rum, krátce zahřejte a dejte stranou vychladnout.
Po hodině by těsto mělo zdvojnásobit svůj objem, být krásně nafouklé, vypouklé a plné bublin, pokud ještě není, nechte ho kynout dalších 20 minut.
Vykynuté těsto na lehce pomoučněném povrchu párkrát prohněťte, poté válečkem vyválejte na co největší tenké kolo. Kolo rozkrájejte na cca 12 stejných trojúhelníků.
Nejširší vnější část každého trojúhelníku poklaďte lžící vychladlé náplně. Trojúhelníčky zatočte do rohlíčků, konec trojúhelníku přimáčkněte k těstu, aby se v troubě nerozjely. Lehce zahněte do tvaru rohlíčků.
Dva plechy vyložte pečicím papírem a troubu předehřejte na 190 °C. Rohlíčky rovnoměrně rozprostřete na připravené plechy a nechte ještě 20 minut vykynout. Potřete prošlehaným vajíčkem a vložte do rozpálené trouby na 10-15 minut, rohlíčky by měly lehce zezlátnout. Hotové nechte vychladnout a poté lehce pocukrujete.