0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Švédské masové kuličky ve smetanové omáčce

Švédské masové kuličky ve smetanové omáčce

4.4/5 Počet hodnocení: 37
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2165 kcal
Bílkoviny 121 g
Sacharidy 41 g
Tuky 172 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tohle jídlo zná a miluje snad úplně každý! Recept na masové kuličky se smetanovou omáčkou, brusinkami a koprem (tím rozhodně nešetřete!), který pokrmu dodává pravý severský šmrnc, je totiž nestárnoucí hit.

Suroviny

vepřové maso 450 g
libové, mleté
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
žloutek 1 ks
jemně nasekaný
sůl
mořská
pepř
čerstvě mletý
máslo 1 PL
mouka pšeničná hladká 2 ČL
smetana 200 ml
ke šlehání (33%)
hořčice 1 PL
dijonská
zakysaná
bramborová kaše
k podávání
k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C.

2

V míse důkladně promíchejte mleté vepřové maso, cibuli, žloutek a polovinu kopru; podle potřeby osolte a opepřete.

3

Navlhčete si ruce, ze směsi vytvarujte kuličky zhruba o velikosti vlašského ořechu a skládejte je na plech.

4

Vložte do trouby a pečte cca 25 minut dozlatova. Upečené kuličky odložte a šťávu z plechu slijte do rendlíku.

5

Přidejte k ní máslo, rozehřejte ho a zaprašte moukou. Míchejte asi minutu, až jíška zpění a zbělá. Zalijte ji smetanou a prošlehejte.

6

Přidejte hořčici a za stálého míchání zvolna vařte 10 minut do zhoustnutí. Přidejte kuličky, zakysanou smetanu a zbylý kopr a už jen prohřejte. Podávejte s bramborovou kaší a s brusinkami.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/3

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč