
Švédské masové kuličky ve smetanové omáčce
Tohle jídlo zná a miluje snad úplně každý! Recept na masové kuličky se smetanovou omáčkou, brusinkami a koprem (tím rozhodně nešetřete!), který pokrmu dodává pravý severský šmrnc, je totiž nestárnoucí hit.
Ingredience
- 450g mletého libového vepřového masa
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 1 žloutek
- 3 snítky kopru, jemně nasekané
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 lžíce másla
- 2 lžičky hladké mouky
- 200ml smetany ke šlehání (33%)
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 3–4 lžíce zakysané smetany
- bramborová kaše a nakládané brusinky k podávání
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 200°C. V míse důkladně promíchejte mleté vepřové maso, cibuli, žloutek a polovinu kopru; podle potřeby osolte a opepřete. Navlhčete si ruce, ze směsi vytvarujte kuličky zhruba o velikosti vlašského ořechu a skládejte je na plech. Vložte do trouby a pečte cca 25 minut dozlatova. Upečené kuličky odložte a šťávu z plechu slijte do rendlíku.
2 Přidejte k ní máslo, rozehřejte ho a zaprašte moukou. Míchejte asi minutu, až jíška zpění a zbělá. Zalijte ji smetanou a prošlehejte. Přidejte hořčici a za stálého míchání zvolna vařte 10 minut do zhoustnutí. Přidejte kuličky, zakysanou smetanu a zbylý kopr a už jen prohřejte. Podávejte s bramborovou kaší a s brusinkami.
Přidat komentář