Tohle jídlo zná a miluje snad úplně každý! Recept na masové kuličky se smetanovou omáčkou, brusinkami a koprem (tím rozhodně nešetřete!), který pokrmu dodává pravý severský šmrnc, je totiž nestárnoucí hit.
Postup
Troubu předehřejte na 200°C.
V míse důkladně promíchejte mleté vepřové maso, cibuli, žloutek a polovinu kopru; podle potřeby osolte a opepřete.
Navlhčete si ruce, ze směsi vytvarujte kuličky zhruba o velikosti vlašského ořechu a skládejte je na plech.
Vložte do trouby a pečte cca 25 minut dozlatova. Upečené kuličky odložte a šťávu z plechu slijte do rendlíku.
Přidejte k ní máslo, rozehřejte ho a zaprašte moukou. Míchejte asi minutu, až jíška zpění a zbělá. Zalijte ji smetanou a prošlehejte.
Přidejte hořčici a za stálého míchání zvolna vařte 10 minut do zhoustnutí. Přidejte kuličky, zakysanou smetanu a zbylý kopr a už jen prohřejte. Podávejte s bramborovou kaší a s brusinkami.