Citronové těsto, citronový krém a citronová drobenka – tento jednoduchý koláč je zkrátka splněným snem všech milovníků svěžích dezertů.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C. Pekáček o rozměrech 20 x 25 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.
Připravte drobenku. Mouku, cukr, citronovou kůru a sůl promíchejte. Přidejte máslo a prsty rychle vypracujte drobenku a uložte ji do lednice.
Připravte těsto. Do větší mísy společně prosejte mouku, jedlou sodu, kypřicí prášek a sůl. Promíchejte. Máslo a cukr společně vyšlehejte do světlé nadýchané pěny. Bude to trvat asi 5 minut. Poté po jednom zašlehejte žloutky a následně i vanilkovou pastu, citronovou šťávu a kůru. Stěrkou postupně zapracujte polovinu moučné směsi, poté jogurt a zbytek moučné směsi. Nakonec z bílků ušlehejte polotuhý sníh, přidejte 2 zbývající lžíce cukru a vyšlehejte dotuha. Sníh zlehka, ale důkladně zapracujte stěrkou do těsta.
Hotové těsto vlijte do pekáčku. Na povrch lžící rozdělte lemon curd a nožem či špejlí vytvořte víry. Posypte drobenkou a pečte asi 45 minut dozlatova, nebo dokud špejle zapíchnutá do koláče není po vytažení suchá (beze stop syrového těsta). Nechte vychladnout a podávejte nakrájené na řezy ozdobené plátky citronu a proužky kůry.