Svěží krémový dort k 15. narozeninám Apetitu

Svěží krémový dort k 15. narozeninám Apetitu

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 (2)
Více než hodinu

Suroviny

korpus: 6 vajíček 2 bílky

1 lžička vařící vody 1 lžička oleje 150 g krupicového cukru 175 g hladké mouky 40 g kakao 1,5 lžičky kypřícího prášku krém:
250g krémového sýra 250g jemného tvarohu 500g mascarpone práškový cukr podle chuti
400 g malin nebo rovnou 150 ml malinové šťávy
Amareto
100 g bílé čokolády
200 g smetana ke šlehání 30%
gelová barva
káva
Oddělíme si bílka od žloutků a všech 8 bílků našleháme do pěny. Poté přišleháme cukr. Jakmile máme krásně hustou pěnu, přemístíme sněhovou pěnu do větší mísy, do které přilijeme žloutky rozmíchané s olejem a vodou. Zapracujeme dohromady. Do misky si nachystáme mouku, kakao a kypřící prášek a tyto sypké suroviny přesijeme přes cedník do mísy k naší hmotě. Opatrně zapracujeme, abychom si nezničili korpusové těsto. Dobře promíchané (stále ale hezky nadýchané) těsto přemístíme do vymazané formy. Dáme péct na 170 °C a pečeme 45-50 minut. 
 
Než se nám upekl korpus, nachystali jsme si krém. Nejprve maliny rozmačkáme maliny a získáme z nich šťávu bez zrníček, budeme potřebovat 150 ml. Malinovou šťávu si dáme na pánev spolu se šesti lžicemi likéru Amereto a necháme zredukovat. Směs celou dobu mícháme, hotová je zhruba po 10-12 minutách, jakmile se dělají opravdu velké bubliny a přichytávají se.
Do kastrolky si dáme šlehačku s bílou čokoládou a necháme rozpustit a chvilku povařit. Šlehačku s čokoládou a malinovou "marmeládu" smícháme spolu jakmile nám trochou zchladnou a dáme zchladit úplně do lednice. 
 
Vychladnou hmotu z malin, čokolády a šlehačky vyšleháme. Ve velké míse vyšleháme mascarpone, krémový sýr a tvaroh. Větší půlku oddělíme a smícháme s našlehaným šlehačkovým krémem. Zbytek krému z velké mísy dosladíme dle chuti. 
 
Vychladlý korpus rozkrojíme na tři části. Naplníme fialkovým krémem s malinami. (Prostřední korpus jsem si ještě z obou stran pomáčela kafem smíchaným s cukrem a Amaretem.) Zbylým bílým krémem potřeme dohladka dort. Na ozdobení si ještě odložíme trochu krému. Červenou gelovou barvou obarvíme půlku krém a dozdobíme. 

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...

Obchod Apetit