Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
o dort na obálku

Svěží krémový dort k 15. narozeninám Apetitu

Popis receptu: 

Svěží, lehký, s malinami a bílou čokoládou. :) 

Autor: Iva Ježíšková
Hodnocení:
1 (hlas)
Počet porcí: 12
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    korpus: 6 vajíček 2 bílky

    1 lžička vařící vody 1 lžička oleje 150 g krupicového cukru 175 g hladké mouky 40 g kakao 1,5 lžičky kypřícího prášku krém:
    250g krémového sýra 250g jemného tvarohu 500g mascarpone práškový cukr podle chuti
    400 g malin nebo rovnou 150 ml malinové šťávy
    Amareto
    100 g bílé čokolády
    200 g smetana ke šlehání 30%
    gelová barva
    káva

Příprava jídla

Oddělíme si bílka od žloutků a všech 8 bílků našleháme do pěny. Poté přišleháme cukr. Jakmile máme krásně hustou pěnu, přemístíme sněhovou pěnu do větší mísy, do které přilijeme žloutky rozmíchané s olejem a vodou. Zapracujeme dohromady. Do misky si nachystáme mouku, kakao a kypřící prášek a tyto sypké suroviny přesijeme přes cedník do mísy k naší hmotě. Opatrně zapracujeme, abychom si nezničili korpusové těsto. Dobře promíchané (stále ale hezky nadýchané) těsto přemístíme do vymazané formy. Dáme péct na 170 °C a pečeme 45-50 minut. 
 
Než se nám upekl korpus, nachystali jsme si krém. Nejprve maliny rozmačkáme maliny a získáme z nich šťávu bez zrníček, budeme potřebovat 150 ml. Malinovou šťávu si dáme na pánev spolu se šesti lžicemi likéru Amereto a necháme zredukovat. Směs celou dobu mícháme, hotová je zhruba po 10-12 minutách, jakmile se dělají opravdu velké bubliny a přichytávají se.
Do kastrolky si dáme šlehačku s bílou čokoládou a necháme rozpustit a chvilku povařit. Šlehačku s čokoládou a malinovou "marmeládu" smícháme spolu jakmile nám trochou zchladnou a dáme zchladit úplně do lednice. 
 
Vychladnou hmotu z malin, čokolády a šlehačky vyšleháme. Ve velké míse vyšleháme mascarpone, krémový sýr a tvaroh. Větší půlku oddělíme a smícháme s našlehaným šlehačkovým krémem. Zbytek krému z velké mísy dosladíme dle chuti. 
 
Vychladlý korpus rozkrojíme na tři části. Naplníme fialkovým krémem s malinami. (Prostřední korpus jsem si ještě z obou stran pomáčela kafem smíchaným s cukrem a Amaretem.) Zbylým bílým krémem potřeme dohladka dort. Na ozdobení si ještě odložíme trochu krému. Červenou gelovou barvou obarvíme půlku krém a dozdobíme. 

Přidat komentář