Pravá svíčková má přímo luxusní chuť, kterou si stojí za to občas dopřát, milovníci vepřového ji ale můžou nahradit vepřovou panenkou.
Suroviny
1Troubu předehřejte na 180 °C. Řepy se zkrácenou natí i kořínky dejte do pekáče spolu se lžící oleje. Pečte dvě hodiny, dokud nezměknou. Dejte stranou.
2Maso osolte, opepřete a dohněda orestujte na zbylém oleji. Přesuňte do dalšího pekáče a pečte čtyřicet až padesát minut, aby bylo středně propečené.
3Vyjměte svíčkovou z trouby, položte ji na prkénko, pevně zabalte do alobalu a nechte deset minut odpočívat na teplém místě. Mezitím vraťte řepu na deset minut do trouby. Smíchejte křen a zakysanou smetanu, osolte a opepřete.
4Maso pokrájejte na tenké plátky a podávejte se šťouchanými bramborami, bylinkami a řepou s křenovou omáčkou.
Šťouchané brambory
Uvařte 1 kg brambor ve slupce doměkka; trvá to asi čtvrt hodiny. Pak je slijte a nahrubo pomačkejte. Přidejte k nim 4 lžíce olivového oleje, šťávu ze 2 citronů a bylinky. Dochuťte solí a pepřem.