0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Citrónový cheesecake s malinovým želé z agaru

Citrónový cheesecake s malinovým želé z agaru

Hodnocení receptu
3.5 / 5. Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4705 kcal
Bílkoviny 144 g
Sacharidy 308 g
Tuky 314 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Korpus
sušenky 200 g
mandle 70 g
máslo 70 g
Náplň
krémový sýr 250 g
mascarpone 300 g
tvaroh měkký 300 g
třtinový cukr 140 g
vejce 3 ks
vanilkový extrakt 1 ČL
citronová kůra
citronová šťáva
Ovocné želé
mražené maliny 150 g
cukr
podle chuti
voda
citronová šťáva
agar

Postup

1

Troubu zapneme na 170 stupňů.

2

Máslo si rozpustíme a necháme trochu vychladnout, zatímco podrvíme sušenky, případně rozmixujeme na jemno, mandle rozmixujeme na kávovém mlýnku, nebo nakrájíme na co nejjemnější, máslo rozpustíme a vše spolu smícháme. V případě potřeby přidáme máslo. Masa by měla po stisku držet tvar.

3

Dno formy vysteleme pečícím papírem, směs pravidelně rozmístíme a pořádně upěchujeme. Já dávám směs pouze vodorovně, nedávám ji po stranách, lépe se krájí.

4

Snížíme teplotu na 150 stupňů a připravenou formu s korpusem dáme zapéct na 10 minut. Po upečení formu vyjmeme a necháme pár minut vychladnout. Tento krok můžeme vynechat, ale díky pečení získá korpus mnohem lepší chuť a je křupavější.

5

Do trouby vložíme starší plech, do kterého později nalijeme sklenici vody, aby cheesecake nepopraskal.

6

Připravíme si náplň. Všechny ingredience by měly mít stejnou teplotu, abychom předešli sražení surovin. Vybereme si je alespoň půl hodiny před přípravou.

Philadelphii, mascarpone a tvaroh smícháme na nejnižších otáčkách tak aby se spojily, přidáváme po jednom vejce.

7

Na konec přidáme na jemně nastrouhanou kůru z dobře umytého bio citronu, spolu se šťávou.

8

Úplně na konec přidáme vanilkový extrakt/vnitřek z vanilkového lusku.

Tip: Domácí vanilkový extrakt je nejlepší, stačí dát kvalitní vanilkový lusk nakrájený do uzavíratelné lahvičky, zalít alkoholem. vodkou a nechat macerovat alespoň 6 týdnů. Chuť domácího extraktu je mnohem intenzivnější a dodá každému dezertu naprosto jiný rozměr. Pokud nemáte extrakt, použijte vanilkový lusk, podélně ho rozkrojte a "vyškrábejte" z něj zrníčka. Prázdný lusk nevyhazte, zasypte ho cukrem a po pár dnech máte domácí vanilkový cukr :)

9

Vše spolu ještě zapracujeme minutku a nalijeme na vychladlý korpus. Poboucháme formou pár krát, abychom odstranili vzduchové bubliny. Dáme do středu trouby, do starého plechu rychle vylijeme sklenici vody, zavřeme. a pečeme na 150 stupňů 1 hodinu 15 minut.

10

Po upečení troubu pouze jemně pootevřeme, aby vlhkost a teplo pomaličku unikaly. Nejlepší je nechat ho takto v troubě do úplného vychladnutí. Potom ho přesuneme do chladničky, nejlépe do rána.

11

Po ztuhnutí oddělíme boky od formy ostrým nožem, který namáčíme v horké vodě. Opatrně přesuneme na talíř, mísu nebo podložku. Pokud by nebyl dostatečně vychlazený, máslo v sušenkovém korpusu by nestihlo ztuhnout a mohl by se při přesunu zlomit.

12

Na ovocné želé zalijeme mražené maliny trochou vody, aby se nepřipálilo a necháme zahřát/rozpustit. Přecedíme přes husté sítko, abychom odstranili jadérka. Jde to těžší, pomůžeme si lžící.

13

Šťávu dáme zpět do hrnce, přidáme cukr, citrónovou šťávu a agar prášek dle návodu. Stačí ho málo. Necháme sevřít. Agar musí přejít varem, tuhne po vychladnutí.

Tip: Pokud si nejste jisti či ztuhne, můžete odebrat na talířek lžičku šťávy a dát do chladničky. Po 2 minutách uvidíte pevné želé, ne-li, přidejte ještě trochu prášku, nechte znovu přejít varem.

14

Necháme pár minut směs vychladnout, zatím si můžeme připravit ovoce na ozdobení. Ještě teplé želé vylijeme na studený cheesecake. Želé rychle tuhne, lžící mu můžeme pomoci do správného tvaru po obvodu. Ozdobíme ovocem podle chuti a necháme zatuhnout alespoň půl hodinku.

A je to! Nejlepší ovocný cheesecake :)

Autor: Domi Nika

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...
AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč