0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Citrónový cheesecake s malinovým želé z agaru

Citrónový cheesecake s malinovým želé z agaru

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4705 kcal
Bílkoviny 144 g
Sacharidy 308 g
Tuky 314 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Korpus
sušenky 200 g
mandle 70 g
máslo 70 g
Náplň
krémový sýr 250 g
mascarpone 300 g
tvaroh měkký 300 g
třtinový cukr 140 g
vejce 3 ks
vanilkový extrakt 1 ČL
citronová kůra
citronová štáva
Ovocné želé
mražené maliny 150 g
cukr
podle chuti
voda
citronová štáva
agar

Postup

1

Troubu zapneme na 170 stupňů.

2

Máslo si rozpustíme a necháme trochu vychladnout, zatímco podrvíme sušenky, případně rozmixujeme na jemno, mandle rozmixujeme na kávovém mlýnku, nebo nakrájíme na co nejjemnější, máslo rozpustíme a vše spolu smícháme. V případě potřeby přidáme máslo. Masa by měla po stisku držet tvar.

3

Dno formy vysteleme pečícím papírem, směs pravidelně rozmístíme a pořádně upěchujeme. Já dávám směs pouze vodorovně, nedávám ji po stranách, lépe se krájí.

4

Snížíme teplotu na 150 stupňů a připravenou formu s korpusem dáme zapéct na 10 minut. Po upečení formu vyjmeme a necháme pár minut vychladnout. Tento krok můžeme vynechat, ale díky pečení získá korpus mnohem lepší chuť a je křupavější.

5

Do trouby vložíme starší plech, do kterého později nalijeme sklenici vody, aby cheesecake nepopraskal.

6

Připravíme si náplň. Všechny ingredience by měly mít stejnou teplotu, abychom předešli sražení surovin. Vybereme si je alespoň půl hodiny před přípravou.

Philadelphii, mascarpone a tvaroh smícháme na nejnižších otáčkách tak aby se spojily, přidáváme po jednom vejce.

7

Na konec přidáme na jemně nastrouhanou kůru z dobře umytého bio citronu, spolu se šťávou.

8

Úplně na konec přidáme vanilkový extrakt/vnitřek z vanilkového lusku.

Tip: Domácí vanilkový extrakt je nejlepší, stačí dát kvalitní vanilkový lusk nakrájený do uzavíratelné lahvičky, zalít alkoholem. vodkou a nechat macerovat alespoň 6 týdnů. Chuť domácího extraktu je mnohem intenzivnější a dodá každému dezertu naprosto jiný rozměr. Pokud nemáte extrakt, použijte vanilkový lusk, podélně ho rozkrojte a "vyškrábejte" z něj zrníčka. Prázdný lusk nevyhazte, zasypte ho cukrem a po pár dnech máte domácí vanilkový cukr :)

9

Vše spolu ještě zapracujeme minutku a nalijeme na vychladlý korpus. Poboucháme formou pár krát, abychom odstranili vzduchové bubliny. Dáme do středu trouby, do starého plechu rychle vylijeme sklenici vody, zavřeme. a pečeme na 150 stupňů 1 hodinu 15 minut.

10

Po upečení troubu pouze jemně pootevřeme, aby vlhkost a teplo pomaličku unikaly. Nejlepší je nechat ho takto v troubě do úplného vychladnutí. Potom ho přesuneme do chladničky, nejlépe do rána.

11

Po ztuhnutí oddělíme boky od formy ostrým nožem, který namáčíme v horké vodě. Opatrně přesuneme na talíř, mísu nebo podložku. Pokud by nebyl dostatečně vychlazený, máslo v sušenkovém korpusu by nestihlo ztuhnout a mohl by se při přesunu zlomit.

12

Na ovocné želé zalijeme mražené maliny trochou vody, aby se nepřipálilo a necháme zahřát/rozpustit. Přecedíme přes husté sítko, abychom odstranili jadérka. Jde to těžší, pomůžeme si lžící.

13

Šťávu dáme zpět do hrnce, přidáme cukr, citrónovou šťávu a agar prášek dle návodu. Stačí ho málo. Necháme sevřít. Agar musí přejít varem, tuhne po vychladnutí.

Tip: Pokud si nejste jisti či ztuhne, můžete odebrat na talířek lžičku šťávy a dát do chladničky. Po 2 minutách uvidíte pevné želé, ne-li, přidejte ještě trochu prášku, nechte znovu přejít varem.

14

Necháme pár minut směs vychladnout, zatím si můžeme připravit ovoce na ozdobení. Ještě teplé želé vylijeme na studený cheesecake. Želé rychle tuhne, lžící mu můžeme pomoci do správného tvaru po obvodu. Ozdobíme ovocem podle chuti a necháme zatuhnout alespoň půl hodinku.

A je to! Nejlepší ovocný cheesecake :)

Autor: Domi Nika

Apetit magazín

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...

Obchod Apetit